cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
23°

El Govern concedirà ajudes per a l'accés a 11.000 habitatges en quatre anys

Els més beneficiats seran els joves que comprin cases antigues per rehabilitar-les

El Govern aposta fort per la rehabilitació de cases antigues sense abandonar la construcció de noves de tipus social. Ahir aprovà el decret que completa el Pla de l'habitatge de Madrid. Així, destinarà mil milions més cada any als 10.000 que arribaran de la capital per refer els nuclis antics i fer nous edificis. Els més beneficiats seran els joves d'entre 18 i 35 anys. El Govern confia a concedir ajudes per a 11.000 habitatges en quatre anys.

De fet, segons indicà el conseller de Foment, Joan Verger, el decret del Consolat preveu una ampliació dels ingressos familiars mínims per accedir a les ajudes. Així, si els condicionants mínims per accedir a un habitage de protecció oficial era guanyar un màxim de 5'5 milions anuals, ara la xifra s'amplia als 6.470.000 pessetes.

Però la innovació més important és aconseguir que els interessats, especialment els joves, centrin el seu esforç en rehabilitar un habitatge antic. Per tant, es crea una nova figura que promou ajudes a l'adquisició de la casa en mal estat per procedir a la immediata rehabilitació, ja que entre la compra i la data de sol·licitud de rehabilitació no podrà passar de nou mesos.

Segons indicà Joan Verger, «aquestes innovacions respecte a la normativa estatal signifiquen un esforç d'adaptació a la realitat econòmica i social de les Balears, ja que pretenen equilibrar i compensar la relació entre el poder adquisitiu del ciutadà i el cost real de l'habitatge a la Comunitat Autònoma».

Els comunitaris

Per tant, són beneficiaris de les ajudes totes les persones de nacionalitat espanyola o comunitària amb residència a territori espanyol, sempre que destinin l'habitatge a domicili habitual permanent».

Respecte a les rehabiliacions, es considera que «han de ser obres d'adequació estructural, es a dir, que suposin garantir la seguretat constructiva de l'edifici, així com l'estabilitat, resistència, fermesa i solidesa».

A la vegada, es consideren rehabilitació d'habitatges les obres d'adequació d'habitabilitat de la casa, centrat en la millora de la distribució interior, les instal·lacions d'aigua, gas, electricitat i calefacció, ventilació, il·luminació natural, aïllament tèrmic i acústic». Verger considera que «hem donat una gran passa i esperam que la gent respongui».

Política social

No és senzill fer política social d'habitatge en un territori cada vegada més escàs i on el preu de les cases es dispara d'any en any. Per això, les mesures empreses pel Govern constitueixen un autèntic sus perquè els ciutadans de les Balears, especialment els joves, es decideixin a fer ca seva amb la voluntat de recuperar els nuclis i les barriades que més han patit l'abandonament i la degradació. Més que unes simples ajudes, l'aposta del Govern també és una crida al coratge del cos social perquè prengui la iniciativa i es decideixi a recuperar les Balears amb el seu propi esforç, pensant també en els beneficis que això li reportarà. No s'ha d'oblidar, tampoc, que cada vegada restaran menys oportunitats de fer-ho.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris