algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

«Massa ciment per al parc de les Estacions»

Feia una estona que havien obert la sala d'exposicions del Casal Balaguer. Però, l'habitació continuava buida, malgrat que la finestra exterior convidava els vianants a visitar la mostra de maquetes del Concurs del parc de les Estacions. De fora, es veien les maquetes i plafons penjats a la paret. Però res més.

A dins, tampoc no hi havia cap explicació. De cop, entrà el primer visitant, Pep Meneses. Darrere seu, en pocs segons, la sala s'omplí. Primer arribaren les crítiques, després les preguntes i finalment semblà que el col·lectiu s'alterà de forma unànime.

«I les explicacions, on són? Quin és el projecte guanyador?, repetien». Però les respostes no arribaven. A la sala no hi ha cap indicatiu que assenyali el projecte guanyador del concurs de reforma del parc de les Estacions, així es confon amb la resta de maquetes. «Qui no ha llegit la premsa o no ha vist la notícia a la televisió i no sap que el guanyador és Dragados, no pot destriar el projecte», afegí Jaume Mateu, un jove que com altres passava pel carrer i decidí entrar al Casal Balaguer.

Una vegada descobert el projecte arribaven un altre cop les crítiques: «Sempre guanyen els que van a metre quadrat de ciment. Això és un carrer amb arbres i no el pulmó verd de la ciutat com havia de ser», deia Mateu. I el seu comentari era secundat per la resta.

«Si en lloc de constructores el concurs hagués anat adreçat a arquitectes, això no hauria passat», sentencià Meneses. «És una llàstima. Trob a faltar més opcions», comentà Francisco Peñarrolla. Després, però, semblava resignar-se amb l'opció escollida: «Està bé en comparació amb les altres».

Antoni Buades, un altre visitant que ahir dematí es trobava a la sala del Casal, es presentava com un veí del carrer de Balmes. Així, entrava a explicar com eren les Avingudes quan tot allò, el parc de les Estacions, era un hort. Les seves vivències les feia servir com a argument per rebutjar la conservació dels dos edificis que es troben devora l'hostal Terminus. «No té cap sentit mantenir-los i tampoc en té conservar la vella fàbrica de baix de tot».

En la situació de la via del tren hi tornava a haver acord. Ningú no s'explicava per què no enterraven la via del tren si tanmateix havien d'excavar per soterrar les Avingudes i per fer el pàrquing. «Guanyarien més espai en el parc, ii ara tot queda condicionat», manifestava Meneses.

L'encès debat que es va obrir entorn de la maqueta guanyadora també tocà el tema del trànsit i sortiren a la llum els embossos d'Eusebi Estada «que no es resoldran».

Ningú no s'explicava tampoc per què «l'Ajuntament fa aquesta exposició i mostra el projecte elegit quan encara haurà de ser modificat». S'ha de recordar que el jurat va establir una sèrie de condicions que ara exigeixen complir als arquitectes redactors.

Discussions  

El Casal Balaguer s'ha transformat ara en un centre d'encesa tertúlia. L'ambient es va començar a encalentir dimecres horabaixa, quan es va obrir l'exposició als ciutadans. Per norma general tothom troba emperons, i molts, tant en el projecte guanyador del concurs com en la manera com l'Ajuntament de Palma ha organitzat l'exposició de les maquetes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris