cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 27°
24°

La Guàrdia Civil dedica equips especials contra les agressions a dones i a menors

Tres agents es dedicaran exclusivament a aquesta àrea per poder atendre l'increment de les denúncies

La Guàrdia Civil presentà ahir l'Equip Dona i Menor (Emume), una resposta a l'increment de denúncies referides a la violència domèstica i a les agressions sexuals.

El coronel en cap de la Guàrdia Civil de Balears, Gabriel Méndez Cladera, en la roda de premsa que oferiren ahir a la Comandància de Palma, declarà que la creació d'aquestes unitats respon «a un nombre excessiu de casos i a la demanda social». Com a prova palpable, informà que, prenent com a referència les denúncies rebudes per la Guàrdia Civil el 1997, «només en tres anys el nombre de delictes d'aquest tipus s'ha multiplicat per dos en el conjunt de l'Estat». Del total, la parella de la víctima era l'agressora en 5.000 casos, i en més de 6.000 l'escenari del delicte era el domicili familiar.

Pel que fa a les Balears, durant el primer semestre del 98, l'Institut Armat ha estat receptor de 96 denúncies per agressions masculines en l'àmbit familiar. Si es manté la progressió, en acabar l'any s'hauria patit un augment en comparació a les 160 de l'any passat.

De tota manera, la Comunitat Autònoma més afectada és Andalussia, on la Guàrdia Civil durant els primers sis mesos d'enguany ha atès 1.017 denúncies per agressions masculines, mentre que en tot el 97 en recolliren 1.978.

Segons manifestà Méndez, les dades recollides són només «la punta de l'iceberg», ja que es calcula que tan sols es denuncien entre el 5 i el 10 per cent dels casos registrats. A més, quan es formalitza l'acusació és perquè les agressions han estat reiterades, mentre que en nombroses ocasions la víctima només vol deixar constància dels fets, però no permet que es redacti la denúncia oficial.

El més habitual és que l'Emume de cada autonomia compti amb dos agents especialitzats, però en el cas de les Illes Balears s'ha optat per tres. Les víctimes poden reclamar els seus serveis a través de qualsevol destacament de la Guàrdia Civil, encara que també poden accedir-hi a través del telèfon d'emergència 062 i d'un altre que permet el contacte directe i immediat amb els guàrdies responsables, el 971 774 251.

L'Emume atendrà tres tipus de missió: assessorar les unitats territorials davant la incidència de delictes relacionats amb la dona i el menor; fer-se càrrec de la investigació dels delictes i d'atendre les víctimes, i mantenir contactes amb totes les institucions i entitats vinculades a la problemàtica.

Les tasques dels equips autonòmics, d'altra banda, rebran el suport d'un ens centralitzat format per psicòlegs i analistes.
L'àmbit d'actuació de l'Emume comprèn la violència domèstica, les agressions sexuals fora de l'àmbit familiar i els delictes relacionats amb l'explotació de persones i la prostitució.

Malgrat que la presentació oficial de l'equip es va fer ahir, a les Balears funciona des del passat mes de maig i té la base en la Comadància del carrer de Manuel Azaña de Palma. Els formen dues dones i dos homes i estan integrats dins la Policia Judicial de l'Institut Armat.

Feina feta  

Els membres de l'Emume a Balears tenen una dilatada experiència en el camp dels maltractaments atresorada abans de la constitució de l'equip. Els casos més rellevants que han resolt enguany han estat la detenció, el gener, d'un home, la identitat del qual respon a les inicials M.P.S., per l'homicidi de la seva companya a Santa Eulàlia. El febrer arrestaren C.J.V, per l'homicidi del seu exhome a Illetes. El març detingueren J.B.C., acusat d'abusos sexuals a dues nines.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris