cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 29°
34°

Greenpeace connecta Gesa amb el Sol

Activistes de l'organització instal·laren ahir dues plaques solars a l'oficina central de la companyia

La campanya en favor de l'energia solar de Greenpeace entrà ahir matí a les oficines centrals de Gesa, en el carrer de Joan Maragall de Palma. Nou activistes de l'organització muntaren de forma simbòlica dues plaques a les portes de les dependències i després les connectaren a una presa de corrent de les sales on es cobraven els rebuts.

El portaveu dels activistes, José Luis García, exigí el final de l'«obstrucció» que afirma que Gesa fa contra el sistema. Segons assegurà, la companyia barra el pas a l'energia solar perquè «no volen productors d'energia independents» i perquè «no volen frenar la construcció de centrals tèrmiques». En aquest sentit, recordà que Gesa no té per què perdre mercat amb la difusió de les plaques perquè «sempre fa falta un distribuïdor».

El portaveu també demanà que el Govern balear i el Ministeri d'Indústria intecedeixin per l'ús massiu de l'energia solar fent més favorables les condicions per als particulars que instal·lin les seves plaques.

D'aquesta manera, el precepte legal que aplica Indústria dicta que a tot productor autònom que es connecti a la xarxa se li han d'abonar 12 pessetes per quilowatt per part de les companyies subministradores. Greenpeace reclama que la tarifa pugi a 50 pessetes per unitat.

Mentre García recordava aquests punts, els seus companys custodiaven la presa de corrent on havien introduït l'endoll i d'altres repartiren fullets informatius a l'entrada, fins que l'acció acabà pacíficament.

Exemples  

Balears només disposa de dos casos d'instal·lació solar fotovoltaica "que produeix electricitat i no només energia calorífica" en un col·legi de Maó que habilità Gesa i en un institut de Palma que muntà Greenpeace. Malgrat tot, la utilizació massiva de plaques «podria abastir una quarta part de la demanda», assegurà ahir García. De tota manera, Gesa sí que ha invertit en l'expansió de panells col·lectors de baixa temperatura per a la producció d'aigua calenta. La demanda dels ecologistes és que la companyia també impulsi les plaques fotovoltaiques, que actualment poden costar un milió i mig de pessetes a un usuari normal.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris