nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 27°
25°

Gesa es prepara per participar en el gran projecte d'oci del moll Vell

La companyia vol diversificar les inversions en els sectors estratègics de les Balears

L'anunci fet l'any passat pel president de Gesa, Bartomeu Reus, en el sentit que la històrica central havia de diversificar les seves inversions, comença a ser realitat. La indústria turística i de l'oci és ara un dels objectius fonamentals, així com, des d'un altre caire, el del subministre d'aigua. Així, un dels objectius a curt termini de Gesa és formar part del consorci d'empreses que aspiren a dur endavant el projecte del moll Vell de Palma. Després, també arribarà l'hora de l'entrada dins l'estratègic sector de l'aigua.

Fonts de Gesa indicaren ahir que «no s'ha de veure gens estrany si Gesa entra finalment en el projecte del moll Vell. No oblidem que Fecsa va fer el mateix amb Port Aventura».

En aquests moments l'Autoritat Portuària de les Balears encara no ha fet públiques les bases del concurs, però s'espera que ja estaran enllestides a finals de mes, així com la forma en què s'haurà d'establir el finançament.

Per la seva banda, el candidat socialista a la batlia de Palma, Antoni Roig, manifestà que «no tenia cap coneixement que Gesa prepari aquesta inversió. De totes maneres, no hem d'oblidar que a la Mediterrània hi ha una trentena de iots de grans dimensions, tipus Lady Moura, necessitats d'un subministe enorme d'energia i, per tant, que fa lògica l'entrada de Gesa a l'operació». A més, la presència de Gesa dins el camp de l'oci implica un importantíssim suport econòmic al conjunt d'empreses que aspirin a la concessió, aportant per tant solvència i garantia de futur al projecte final que sorgirà en el moll Vell.

De fet, des de l'arribada de Bartomeu Reus a la presidència de Gesa es fa cada vegada més palesa la manera d'actuar de la seva empresa mare, Endesa, presidida per Rodolfo Martín Villa. Aquesta acció passa per intentar l'entrada en els sectors més estratègics de cada Comunitat Autònoma.

I a les Balears aquests sectors són l'aigua i el turisme, a part de garantir el subministre de gas ciutat a bona part de Mallorca.
De fet, l'estratègia que prepara Gesa per entrar en el sector de l'aigua a Mallorca seria molt semblant a la que va fer la companyia fa un segle, quan a poc a poc anà comprant les petites centrals elèctriques que estaven en mans de petites companyies. Així, la companyia canària germana de Gesa ja ha fet el mateix a aquell arxipèlag, on l'aigua també es considera sector estratègic.

De moment, aquesta iniciativa està en fase d'estudi, però el cert és que la potència energètica de la companyia es pot lligar a la instal·lació de petites dessaladores a llocs d'importància turística i que també puguin córrer el risc de mala qualitat de subministre en el futur.

Els dirigents de Gesa també treballen en la definició de fins on ha d'arribar la seva presència dins dels sectors estratègics a les Balears. Però la progressiva privatització de la companyia filial d'Endesa força a emprendre iniciatives de llarga perspectiva centrades en la rendabilitat i d'acord amb la potència real de la companyia.

A tota màquina

Gesa va a tota màquina per incidir amb tots els seus importants recursos en els sectors amb més futur de Mallorca. Hi haurà qualque mal lletat que, recordant el Cappuccino, dirà que el seu «debut» dins la indústria turística no va ser gaire afortunat. Però deixant de banda aquest trist i puntual succés, el cert és que un altre important motor mallorquí està disposat a sumar-se a l'empenta col·lectiva per acabar de desenvolupar aquesta terra. No pot ser que Mallorca entri en el segle XXI amb l'estigma d'un mal servei de subministre d'aigua potable, ni tampoc que des de la pròpia Mallorca no es planifiquin al màxim les possibilitats de la indústria de l'oci. La presència de Gesa és garantia que no es produiran les improvisacions a què tantes vegades ens hem acostumat en el passat. A més, no s'ha d'oblidar que Gesa és cada vegada més un braç del monstre Endesa, que ha fet de la diversificació la seva bandera de creixement i presència activa a l'estructura econòmica.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris