lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
24°

Sampol i Munar, convençuts que la pau a Euskadi és irreversible

Arzalluz explicà a les formacions no estatalistes el procés d'abandó de les armes

Pere Sampol, secretari general del PSM, i Maria Antònia Munar, presidenta d'UM, tornaren ahir satisfets de la cimera nacionalista que tingué lloc a un hotel de Madrid on el president del PNB, Xabier Arzalluz, explicà als representants nacionalistes de set comunitats autònomes l'actual estat de l'abandó de les armes per part d'ETA. «La pau és irreversible», afirmaren tant Sampol com Munar.

«Ha estat impressionant», indicà Pere Sampol, i destacà que «el desplegament que han fet els mitjans de comunicació madrilenys ja no podia ser més ample. És ben clar que es prenen molt seriosament l'empenta que estan agafant les formacions nacionalistes. També és evident que tant PP com PSOE no saben com contrarestar el nostre moviment».

Respecte a l'actual estat de l'abandonament de les armes per part d'ETA, Sampol destacà el seu convenciment que «comença una nova etapa en la qual ja no hi ha lloc per a les actituds violentes i en què el paper preponderant correspon a les formacions nacionalistes. No hi haurà marxa enrere en aquesta iniciativa». No obstant això, encara és prest per saber si la reunió d'ahir acabarà en candidatura conjunta a les pròximes eleccions europees. Sampol també afirmà que a l'encontre no s'havia entrat a fons en les iniciatives que es comencen a escoltar per forçar la reforma de la Constitució.

Respecte al fet que el Govern del PP es vulgui penjar la medalla d'haver acabat amb la violència d'ETA, Maria Antònia Munar destacà que «no poden dir això de cap de les maneres, entre d'altres coses perquè no es varen assabentar del que estava passant». Aquestes paraules, pronunciades just després de les que va pronunciar Arzalluz als seus companys nacionalistes indiquen que el president del PNB va ser molt explícit a l'hora d'analitzar la manera en què es va aconseguir l'acord pel qual ETA declaràs la treva indefinida. De fet, tant Sampol com Munar eren conscients que tant PP com PSOE han quedat descol·locats en tot aquest procés i ara intenten fer les seves pròpies interpretacions per intentar mantenir la validesa actual de la Constitució davant l'empenta conjunta dels nacionalistes, que cada vegada es fa més gran i causa més preocupació a Madrid, que no acaba d'entendre res.

I Mallorca?

Sampol es posà a riure quan se li demanà perquè es va asseure tan enfora de Munar a la taula quadrada on Arzalluz mostrà les cartes de la pau. «Ens han col·locat així», afirmà el secretari general del PSM. Però el cert és que aquesta distància cridà l'atenció. Els partits nacionalistes mallorquins poden anar a Madrid, Bilbao o Barcelona i posar-se d'acord. Però és impossible aconseguir-ho a Palma. Aquí la possibilitat d'un front comú és tabú. I mentre ho sigui, el nostre nacionalisme serà coix.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris