lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°

El 2000 revolucionarà la recollida del fems

Emaya aprofita el pla Mirall per instal·lar-ne un sistema innovador

L'any 2000 el nucli antic de Palma comptarà amb un nou sistema de recollida de fems, la recollida pneumàtica. Les bosses deixaran d'acumular-se devora els contenidors durant el dia i Emaya ja no haurà de fermar-los amb cadenes per educar els ciutadans, i forçar-los a abocar més tard. Les olors provocades per les lixiviacions també passaran a ser història, així com els renous nocturns del camió de recollida.

La mestressa o el senyor de la casa, o qui sigui l'encarregat del fems a la llar, només haurà d'obrir una bústia situada al seu carrer, o fins i tot al seu pis, i tirar-hi la bossa. Un cop abocada, les restes seran conduïdes mitjançant una xarxa de canonades subterrànies a una central de recollida. Allà s'emmagatzemaran en contenidors hermèticament tancats i llests per transportar-les al lloc de tractament, en el cas de Palma cap a la incineradora de Son Reus.

Queda encara per determinar el lloc on Emaya ubicarà la planta, però es probable que ja es conegui dimecres que ve, dia 13. Un cop el consell d'administració de l'empresa hagi aprovat el projecte, la filial espanyola de la companyia sueca Centralsug l'executarà.

Dimarts passat el director gerent de Centralsug a Espanya, Javier García, amb la delegada de Catalunya, Conxa Zorrilla, mostraren als mitjans de comunicació el funcionament de la planta de recollida pneumàtica que aquesta companyia instal·là a la Vila Olímpica de Barcelona.

L'innovador sistema, d'entrada, costarà a Palma 2.000 milions de pessetes i es col·locarà als carrers on s'està executant el pla Mirall. La inversió anirà integrament a càrrec d'Emaya, sense que això «repercuteixi en l'augment de la taxa de recollida de deixalles». Almanco així ho garantí la presidenta Maria Crespo.

Concretament, el sistema s'instal·larà en el perímetre que delimiten les Avingudes amb la Torre de Mallorca, passarà pels instituts i baixarà cap a l'avinguda Argentina fins a la mar. La central de recollida no pot estar a més de dos quilòmetres d'aquesta zona, perquè aquesta és la distància màxima a la qual pot xuclar la planta.

En el cas concret de Palma, els veïns tindran dues bústies per llençar els residus. Una per a restes orgàniques i l'altra per a les inorgàniques. Així, els habitatges que disposin del sistema tindran dues comportes que connectaran també amb dues xarxes verticals fins a la general. Per mitjà d'un sistema informàtic, des de la central es controla l'obertura de les vàlvules que connecten les canonades verticals amb l'horitzontal, de manera que primer es recollirà un tipus de residus i després els altres, segons explicà el director gerent de Centralsug, Javier García.

A Barcelona, les vàlvules només s'obren dos cops al dia. Tot i això, afirmà García, «poden obrir-se quan sigui necessari perquè les canonades verticals compten amb uns detectors de nivell».

El sistema de recollida pneumàtica també afectarà els comerços de Palma, com ocorre a Barcelona.

Alerta constructors  

Els constructors de noves urbanitzacions a Palma, un cop estigui aprovada la revisió del Pla general d'ordenació urbana (PGOU), hauran d'instal·lar per força aquest revolucionari sistema de recollida pneumàtica. També es veuran obligats a col·locar les canonades verticals i les bústies als nous blocs de pisos que edifiquin dins Palma, segons explicà la presidenta d'Emaya, Maria Crespo. No obstant això, de la instal·lació de la canonada general se'n farà càrrec l'empresa municipal. Cort pagarà en aquest cas la inversió íntegra.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris