cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Fungairiño afirma que un terrorista ja no pot estar segur enlloc

El fiscal assegurà que la cooperació judicial hispanofrancesa és efectiva però lenta

Eduardo Fungairiño, fiscal en cap de l'Audiència Nacional, afirmà ahir en el XIII Col·loqui internacional sobre Terrorisme que se celebra a Palma que en l'actualitat «cap terrorista no pot sentir-se segur en qualsevol lloc del món», en relació a les extradicions d'individus relacionats amb ETA que s'han efectuat des de 1984 en diferents països.

Fungairiño fou un dels encarregats d'oferir una ponència als representants dels seixanta païssos que es troben a Palma per tractar la problemàtica terrorista. El seu discurs consistí a explicar quin és el sistema judicial espanyol en matèria de terrorisme.

El fiscal dedicà una queixa a la cooperació judicial hispanofrancesa en considerar-la «efectiva però lenta». Segons Fungairiño, «tan sols existeix un jutjat en tot França encarregat dels assumptes de terrorisme d'ETA i això provoca que les diligències en el país es torbin a tramitar-se». Un altre problema exisitent en les relacions judicials entre França i Espanya és «la invocació pels tribunals francesos del delicte polític com a motiu de denegació de les extradicions». El fiscal no entén com «en la Europa actual pugui invocar-se la motivació política en delictes que substancialment constitueixen actes contra la vida i la llibertat de les persones». Eduardo Fungairiño recordà que «un acte terrorista ha de ser considerat com un delicte comú i no pot ser emmarcat en la política». Pel que fa a les intencions reafirmades pel director general de la Policia, Joan Cotino, de seguir la tasca dels cossos de seguretat tot i la treva d'ETA, Fungairiño indicà que en l'àmbit judicial «continuarem treballant» en les investigacions contra la banda terrorista.

Cas Skase

El fiscal en cap de l'Audiència Nacional participà en les primeres passes que s'efectuaren en el procés per extraditar el magnat australià Christopher Skase. Eduardo Fungairiño declarà que en els darrers temps ha vist que «gaudeix de bona salut» i que sembla ser que «les autoritats espanyoles volen expulsar-lo». De tota manera indicà que ja fa temps que s'ha desvinculat del cas.

El possible apropament de presos etarres és per al fiscal una funció «que correspon a l'Autoritat Penitenciària, la qual ha d'ubicar els reclusos segons una sèrie de criteris». També assenyalà que «és molt probable que a finals d'any es produeixin les extradicions de tres o quatre terroristes per part de França».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris