cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
28°

Ramis: «La moratòria del Consell xoca amb el principi d'autonomia municipal»

Estaràs anuncia que presentarà recurs per salvar la urbanització de Son Ferrandell

El conseller de Medi Ambient, Miquel Ramis, proclamà ahir que la moratòria urbanística aprovada pel Consell Insular «va en contra del principi d'autonomia municipal». A la vegada, la consellera de Presidència i tinent de batle de Valldemossa, Rosa Estaràs, afirmà que el seu Ajuntament presentaria recurs davant la decisió del CIM d'aturar la urbanització de Son Ferrandell.

En aquest sentit, el mateix conseller Ramis indicà que «sembla que la moratòria del Pacte de Progrés està feta a la mida de Son Ferrandell. No hi veig una altra explicació». Tant les afirmacions de Miquel Ramis com les de Rosa Estaràs es realitzaren als passadissos del Parlament, on tenia lloc el primer ple de la temporada.

De totes maneres, Ramis indicà que «el Govern és respectuós amb les decisions d'altres institucions» i destacà a la vegada que «la llei de moratòria urbanística que nosaltres preparam no invalidarà la decisió del Consell Insular». En aquest sentit, explicà que «són els ajuntaments els autèntics perjudicats. Són ells els que han de prendre la decisió final sobre desclassificacions. La decisió del Pacte de Progrés afecta de manera molt directa municipis i persones concretes» en una clara al·lusió al fet que podrien ser els ajuntaments els que decidissin presentar recursos a la decisió de la institució insular, ja que per Ramis la mesura és «jurídicament qüestionable i utilitza indegudament la Llei del sòl». Així, aquests fets constitueixen un error més gran que l'exercici d'un dret urbanístic. Aquesta decisió em sembla impresentable».

Miquel Ramis criticà també la «desinformació de què fa gala el Consell Insular quan parla dels plans parcials aprovats que afecten els diferents ajuntaments. Com a batle d'Alcúdia puc dir que al meu terme afecta diferents polígons amb un total de 70 hectàrees, però no els noms que s'han donat els darrers dies, com és el cas d'Alcanada».

Davant aquesta situació, la consellera Estaràs indicà que «és evident que el Consell ha organitzat una guerra institucional entre els ajuntaments. I ho ha fet perquè ha posat en perill els principis de llibertat i seguretat».

Antich

Per la seva banda, el candidat al Govern pel PSIB, Francesc Antich, indicà que «el Pacte de Progrés ha fet el que havia de fer. I no oblidem que va ser el Govern Matas el que ens va fer l'oferta d'arreglar la qüestió urbanística, que és tan important per a la nostra Comunitat. Tampoc no s'ha d'oblidar que vàrem prendre la decisió de la moratòria després de tenir diverses entrevistes amb Jaume Matas i amb el seu conseller de Medi Ambient. Només quan hem tingut la constatació que l'oferta del Govern no tenia contingut real important, és quan hem pres la decisió per la nostra banda, no abans d'haver dialogat i negociat».

Massa tensió

Hi havia massa tensió ahir en els passadissos del Parlament per la qüestió urbanística, sobretot per part de la consellera Estaràs, que ahir una altra vegada es mostrà com a responsasble d'Urbanisme de Valldemossa abans que com a membre del Govern. «Construirem una Valldemossa paradisíaca, però des de la legalitat», arribà a dir. De fet, l'esquerra havia llançat un míssil directe contra Estaràs el dia abans i la consellera tal vegada s'ho va prendre massa com una qüestió personal. Per tant, si l'objectiu del Pacte de Progrés és treure de botador el Govern per l'urbanisme, ahir ho va aconseguir. En realitat, el debat elegant i respectuós que es mantenia des del passat 26 d'agost ja s'ha trencat. L'urbanisme continuarà essent qüestió polèmica d'aquí al final de legislatura.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris