lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
28°

El Pacte de Progrés s'enfronta al PP i imposa la moratòria urbanística

Estaràs atacà amb duresa la paralització del projecte de Son Ferrandell

Tal com estava previst, el Pacte de Progrés forçà ahir en el Consell Insular la moratòria urbanística, que afecta 88 urbanitzacions, 16 municipis i 2.300 hectàrees, la majoria costaneres. Alhora, s'aprovà una moció per la qual es prengueren mesures cautelars per aturar la urbanització i el golf de Son Ferrandell (Valldemossa), fet que ocasionà una airada resposta de la consellera Rosa Estaràs, que és la tinent de batle d'urbanisme d'aquest Ajuntament.

Abans de començar el ple, l'ambient ja era calent en els passadissos del Consell Insular. Maria Antònia Munar afirmà que «són els que han destruït Mallorca els que ara pretenen que aquesta moratòria quedi sense efecte». Per la seva banda, el portaveu del PP, Mauricio Rovira, indicà que «aquí l'únic que passa és que el Pacte de Progrés s'ha volgut avançar al desig del Govern balear d'engegar la moratòria urbanística pel procediment de lectura única. Sembla com si el Pacte de Progrés hagués volgut entrar en una correguda en la qual vol oferir més que nosaltres. Això és com 'un marieta el darrer'».

Però el cert és que la decisió d'iniciar els tràmits per prendre mesures cautelars per frenar 68 urbanitzables sense pla parcial aprovat, i d'altres 20 amb pla parcial aprovat, eren fermes. En aquest sentit, Pere Sampol indicà que «aquesta decisió demostra la cohesió del Pacte de Progrés, que ha estat capaç de tirar endavant aquesta mesura, que implica un important fre a l'urbanisme a Mallorca».

D'altra banda, EU no només es conformà amb presentar una moció per iniciar la suspensió cautelar de Son Ferrandell sense esperar el període de consultes que establirà el CIM amb tots els ajuntaments afectats, sinó que també presentà una altra moció demanant l'ampliació dels urbanitzables amb pla parcial aprovat que també s'haurien d'incloure en la mesura que presa pel Consell.

Així, Eberhard Grosske destacà que «tenim la impresió que la moratòria que avui aprovam és una espècie de xarxa a través de la qual s'escolen projectes com es Pujol de Santanyí, Regana de Llucmajor o es Canons d'Artà. No obstant això, la moratòria s'aprova amb la «xarxa» decidida pel Pacte de Progrés i, en aquest punt, el PP votà juntament amb el centreesquerre perquè no entrassin més projectes contra els quals es prendran mesures cautelars.

De fet, la frontera entre el que ha acordat el ple del Consell Insular i el que en realitat volia Esquerra Unida se centra en una data: el 5 d'octubre del 1994, ja que les accions del Pacte de Progrés van en contra dels plans parcials aprovats amb anterioritat a aquesta data. Aquest punt té una notable importància, ja que dota la institució insular de tots els ressorts legals suficients en el cas d'haver de fer front a possibles reclamacions i a recursos dels promotors afectats.

De fet, ahir es parlà poc d'indemnitzacions, però qui ho va fer amb notable contundència va ser Rosa Estaràs, qui recordà al ple que «m'estim més una Mallorca amb totes les garanties legals a una Mallorca amb tots els paisatges protegits, perquè aquí l'essencial és entendre que en un estat de dret els drets adquirits per les persones s'han de respectar».

Indemnització

A la vegada, la consellera afirmà que «la indemnització de la urbanització i el golf de Valldemossa podria arribar als 5.500 milions de pessetes».

Tot i així, ja en els passadissos, algun diputat de l'esquerra afirmà, en to de broma que «això de la Mallorca urbanitzada enfront de la Mallorca verda sona a discurs del passat».

De totes maneres, i malgrat la postura bel·ligerant del PP davant aquesta qüestió, el fet és que des d'un principi els diputats del PP ja donaven per fet la inevitabilitat de la mesura i recordaven que «aquí el veritable debat són les Directrius d'ordenació del territori, les negociacions que duen a terme el Govern i el PSIB, i el posterior debat en el Parlament». És aquí on es decidirà de veritat el futur urbanístic de Mallorca i no amb aquesta moratòria».

La gran passa

El Pacte de Progrés no podia anar més lluny del que ahir es decidí en el ple del Consell Insular. I això que vindran moltes dificultats, sobretot una vegada que els diferents ajuntaments afectats hagin d'informar dels urbanitzables amb pla parcial aprovat amb anterioritat a l'octubre del 1994. Les estirades vendran aviat, sobretot quan el Govern aprovi la seva pròpia moratòria, amb caràcter de llei, i no tan restrictiva. A més, el PP recordà ahir que la moratòria del CIM no afecta ni Calvià ni Marratxí. El PSIB contestà que «això és així perquè allà no hi ha urbanitzables d'aquestes característiques».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris