nubes
  • Màx: 30°
  • Mín: 29°
28°

La ciutat recupera l'històric molí d'en Carreres

Les obres, que tindran una durada de tres mesos, s'executaran sota la direcció de l'arqueòloga municipal

El veïns del mercat del Camp Redó veuran rehabilitat d'aquí a tres mesos, si es compleixen les previsions, el molí hidràulic que es conserva a la zona.

Es tracta d'un molí d'origen medieval amb el qual se subministrava aigua a la ciutat des del segle X fins a principi del XX, i que la barriada encara coneix avui amb el seu nom original: molí d'en Carreres. Tot i això és una element desconegut per a una gran majoria de ciutadans, perquè és envoltat d'edificis, i només s'hi pot accedir des del soterrani del mercat.

La importància cultural i històrica d'aquest element arquitectònic ha portat l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma a intervenir a la zona amb una excavació arqueològica i la posterior reconstrucció del monument.

La història

El molí d'en Carreres és un molí de tracció hidràulica que consta de dos cubs verticals que parteixen d'una síquia. Aquest sistema tradicional de subministrament és herència d'un sistema hidràulic primitiu, del qual es té notícia ja en el segle X. De fet, l'aigua venia d'una font natural situada a vuit quilòmetres de la carretera de Valldemossa. L'ullal d'aquesta surgència rep encara avui el nom de Font de la Vila. Per gravetat, amb una pendent aproximada del dos per mil parcial, segons expliquen l'arqueòloga Maria Magdalena Riera, l'aigua arribava amb una síquia fins a allò que ara és el palau de l'Almudaina. D'aquesta conducció encara se'n poden veure restes vora la carretera de Valldemossa, de la qual partien diferents ramals de distribució a dreta i esquerra.

Aquests ramals portaven aigua temporalment segons un sistema de tandes pactat prèviament, que era el que assegurava la distribució a tots els usuaris. Les tandes proporcionaven aigua destinada, fonamentalment, a tres usos que podien ser exclusius o complementaris: la irrigació d'espais argrícoles, el subministrament domèstic de la ciutat i l'obtenció de força per al moviment de molins, majoritàriament fariners.

Què se'n conserva?  

De les conduccions avui només són visibles 47 metres de la síquia de derivació i els dos cubs. El molí d'en Carreres no conserva, emperò, les sortides de l'aigua, ni la sala de rodes ni la síquia de recuperació de l'aigua.

Segons es desprèn de l'informe realitzat per l'arqueòloga municipal, l'estat actual del molí és dolent a causa de les accions que s'han fet artificialment. Magdalena Riera es refereix en concret a «les restes afegides de construccions diverses i a l'estrangulació que pateix el recinte del molí arran de l'edificació al carrer Sant Josep de Muntanya».

Així mateix, el pas del temps és prou visible a la part de l'obra original que està afectada per esllavissades de pedres tant cap a l'exterior com cap a dins la síquia. Aquestes ruptures "segons explica Riera" han afectat el morter que cobreix la síquia, que ha estat arrabassat. També s'han produït moviment de les peces de marès, amb la qual cosa algunes s'han desferrat. La degradació també afecta els macs de torrent.

Integració

La tasca de rehabilitació la desenvoluparà un equip de vuit persones integrat per arquitectes, arqueòlegs i margers. Aquest és el segon projecte promocionat per l'IMFOF (Institut Municipal de Formació) i subvencionat per l'Inem, per mitjà del qual s'intenta recol·locar les persones aturades de llarga durada. Per això mateix, l'IMFOF realitzarà un seguiment individualitzat del grup que hi treballarà, alhora que ho complementarà amb accions d'orientació sociolaboral.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris