cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Les escoles bressoles d'immersió catalana es presenten a les Balears

Les escoles bressoles són centres educatius de la Catalunya Nord, que desenvolupen tota la seva tasca docent en llengua catalana mitjançant una tècnica d'immersió lingüística total, que aconsegueix normalitzar el 100% dels seus alumnes, els quals són francòfons, fins al punt d'aconseguir que fins i tot juguin en català en el pati.

Aquestes escoles, que garanteixen la supervivència de la llengua catalana en un context lingüísticament desfavorit, gaudeixen d'un acord amb el Govern francès, en funció del qual són assumides per l'Administració gal·la, tant pel que fa al manteniment com a la retribució del personal docent i no docent, a partir del cinquè any de funcionament. Mentrestant, aquestes escoles depenen de la solidaritat humana, política i, sobretot, econòmica de totes aquelles persones que vulguin col·laborar. Unes ajudes que es vehiculen mitjançant l'Associació d'Amics de la Bressola.

Aquesta associació existeix des de l'any 86, segons va informar el seu delegat a les Balears, Joan Cabot Calsapeu, i després d'haver donat a conèixer les escoles bressola a la Catalunya Sud, ara les volen promocionar a les Illes i al País Valencià, per tal d'aconseguir més aportacions econòmiques que en garanteixin l'existència, continuïtat i ampliació.

Col·laboradors  

De moment, va explicar Cabot, ja hi ha més d'un centenar d'ajuntaments catalans que fan aportacions econòmiques en aquest sentit.
En l'actualitat, existeixen cinc escoles bressoles en funcionament: Perpinyà, Nyils, Prada de Conflent, El Soler i Sant Esteve del Monestir.
D'aquests centres, els tres primers ja han estat assumits pel Govern francès, que els finança íntegrament com si fossin centres privats concertats. Els altres dos estan finançats per les quotes dels socis de l'associació, iniciatives populars i activitats destinades a recaptar fons econòmics.

L'Associació encetarà les conversacions aquesta mateixa setmana amb els ajuntaments de les Illes.
El primer contacte el mantindran amb el Consistori d'Eivissa. Els objectius són aconseguir ajudes puntuals i compromisos d'aportacions econòmiques fixes anuals de les institucions per poder mantenir obertes les dues bressoles i crear-ne de noves.

Cabot recorda que el Govern francès està obligat per llei a mantenir i a assumir les despeses de personals de tantes escoles com es creïn i es mantenguin cinc anys.

En l'actualitat, en les cinc escoles en funcionament estan matriculats 240 alumnes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris