cielo claro
  • Màx: 30°
  • Mín: 25°
21°

El Govern ampliarà les subvencions per a rehabilitació de façanes a tot Balears

Amb un «boom» de 2.800 sol·licituds, mil d'elles a Palma, s'ha exhaurit la quota prevista pel Consolat de la Mar

105126

Bona part de les façanes del nucli històric de Palma estan necessitades de rehabilitació.

El Govern ampliarà les subvencions per a rehabilitació de façanes a totes les Balers davant el boom de sol·licituds de particulars, que ja han arribat als 2.800 projectes prevists en un principi. A Palma ja s'han presentat un total de 1.050 projectes i l'Ajuntament ja no pot atendre més peticions.

En només un any totes les previsions s'han vist desbordades, segons reconegueren ahir fonts del mateix Govern balear. Per tant, «haurem d'establir un altre programa d'ajudes, encara que de moment no es pot anticipar la quantitat ni el nombre d'ajudes que podrem atendre».

De fet, el programa de rehabilitació de façanes només es pot escometre amb el suport dels respetius ajuntaments, que són els que canalitzen els projectes de rehabilitació de les façanes i, també, aporten una part de les subvencions.

Així, un particular o una comunitat de veïns que vulguin rehabilitar la seva façana obtenen una subvenció del 60 per cent. D'un trenta es fa càrrec el Govern, de l'altre, l'Ajuntament i la resta la paguen els ciutadans. En els ajuntaments petits, el suport del Govern encara és més gran.

L'establiment d'aquestes ajudes es fa a través de la Conselleria de Foment, que ja du invertits més de mil milions en aquest concepte, també inclòs dins el pla Mirall de recuperació de la imatge externa de les ciutats i pobles de les Balears.

L'èxit ha sorprès els mateixos impulsors de la iniciativa. La major part de les peticions de suport vénen de propietaris de cases antigues. En aquest sentit, el nucli històric de Palma experimenta un notable impuls amb la lenta però inexorable rehabilitació de les seves façanes. A això s'ha d'afegir el suport que arribarà per a la rehabilitació integral de les cases i, fins i tot, per la compra de construccions en mal estat o deshabitades. De fet, manquen poques setmanes perquè el Govern faci públic el seu pla integral de l'habitatge, que arribarà en plena polèmica sobre la moratòria urbanística i amb la necessitat de repoblar els barris antics i els pobles del centre de Mallorca.

Això implica que la segona fase del programa de rehabilitació de façanes haurà de ser almanco tan important com el primer. Aquest punt encara és en mans dels tècnics del Govern, i és molt probable que el seu anunci es faci coincidint amb la presentació del pla de rehabilitació intengral, i també amb l'entrada en el Parlament de les Directrius d'ordenació del territori, que preveuen un futur per a les Balears, i sobretot per a Mallorca, on el conservacionisme del territori encara verge implicarà una nova concepció de la política d'habitatge per trencar l'actual descompensació entre l'imparable creixement dels municipis costaners i la progressiva pèrdua d'habitants en els nuclis de l'interior, encara que no en el sòl rústic.

Sensibilitat

L'assoliment d'un canvi de costums dels ciutadans a l'hora d'elegir el seu habitatge s'ha de convertir en un objectiu essencial dels poders públics. Fa un quart de segle s'inicià el fenomen del despoblament dels centres històrics a favor, principalement a Palma, dels pisos als eixamples i de les segones residències d'estiu i de cap de setmana. Una dècada després començà a imposar-se la moda del xalet als afores de la ciutat. I ara les inversions públiques han de ser molt grans per acoseguir que la gent torni als barris històrics. En el fons, és una qüestió de sensibilitat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris