cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 27°
32°

El pla específic d'ajuda a l'olivar de les Balears està a punt d'aprovar-se

S'inaugura el I Simposi d'Oli d'Oliva i Salut al llindar del nou mil·lenni

El conseller d'Agricultura, Josep Joan Cardona, confia que el consell de Govern aprovi en una o dues setmanes el pla agroambiental d'ajuda a l'olivar específic per a les Balears. Així ho anuncià ahir en la inauguració del I Simposi sobre l'Oli d'Oliva i Salut en el llindar del nou mil·lenni, que comptà amb la presència de la ministra d'Agricultura, Loyola de Palacio; el president del Govern balear, Jaume Matas; el director del Comitè Oleícola Internacional, Fausto Luccheti; i el president del Patrimoni Comunal Olivarer, Manuel Larrotcha.

«El sector oliverer a les Illes "afirmà el conseller" tenia moltes dificultats per competir ja que depenia d'un cultiu manual que no es podia mecanitzar a causa de les característiques orogràfiques de la nostra geografia, tenint en compte que devers el 80% dels olivars balears es troben a la serra de Tramuntana».

El pla, que serà aplicable en totes aquelles zones amb un pendent igual o superior al 10%, el que suposa pràcticament el 90% dels olivars de la Comunitat, té l'objectiu de potenciar el cultiu a les Illes i contempla mesures compatibles amb el medi ambient, com ara substituir els fems químics per orgànics i intensificar la ramaderia als olivars. En definitiva, és un pla d'ajuda a l'arbre i no a la producció, el que fins ara no havia donat resultat ja que només s'extreuen tres quarts de llitre d'oli d'oliva per arbre.

De Palacio assenyalà, de la seva banda, que el pla específic per a zones de pendent i lluita contra l'erosió que s'ha dissenyat «és pioner a tot Espanya i ja s'està negociant amb la resta de comunitats per implantar-lo», i afegí que la nova Organització Comuna del Mercat de l'Oli d'Oliva (OCM), en comptes d'imposar restriccions, ha afavorit el sector. Així, la Unió Europea finança el 50% del pla específic, mentre que el Ministeri d'Agricultura i el Govern balear financen la resta amb un 25% cadascún.

A la inauguració del simposi s'entregà el Primer Premi Internacional a l'Oli d'Oliva en tres categories. El premi del Ministeri d'Agricultura als olis d'oliva verges dolços va ser per a Sebastián Delgado Castelanotti, de Còrdova. L'Associació de les Cooperatives Agràries de Sitia (Grècia) rebé el Premi del Govern balear als olis equilibrats, i la S.C.A. Olivarera Nuestra Señora del Rosario Humilladero (Màlaga) guanyà el Premi del Patrimoni Comunal Olivarer als olis amargs i coents.

Producte nutritiu  

El simposi aplega nombrosos doctors especialitzats en medicina interna, cardiòlegs, oncòlegs, i de dietètica i nutrició, a més dels productors de 25 olis procedents de cinc països (Espanya amb 16, Síria amb 6, i Grècia, França i Argentina amb 1), per remarcar les propietats nutritives i beneficis per a la salut d'aquest producte típic de la Mediterrània.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris