cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 24°
32°

La moratòria del Consell ja afecta 2.300 hectàrees urbanitzables

El Govern recorda que «no toquen Calvià ni quasi cap municipi governat pel PSM»

El Pacte de Progrés es creuà ahir el Rubicó sense esperar més negociacions amb el Govern. Dilluns s'iniciaran els tràmits de moratòria turística a Mallorca que afectaran un total de 88 urbanitzables amb una superfície total de 23 milions de metres (2.300 hectàrees) amb capacitat per a 115.000 places. La major part d'aquests terrenys seran desclassificats en el termini de sis o set mesos. Però fonts pròximes al Govern mostraren la seva sorpresa perquè «la mesura no inclou quasi cap municipi governat pel PSM ni tampoc Calvià, governat pel PSOE».

El president de la Comissió Insular d'Urbanisme, Francesc Quetglas, qualificà d'històrica la decisió. Dilluns, el ple del Consell Insular aprovarà per urgència una moció per la qual es prendran les primeres mesures sobre 68 urbanitzables sense pla parcial aprovat disseminats per tota la Mallorca costanera i altres 20 amb pla parcial aprovat amb anterioritat al 5 d'octubre del 1994. El total afecta els municipis d'Alcúdia, Llucmajor, Manacor, Campos, Artà Andratx, Felanitx, Valldemossa, Santa Margalida, Santanyí, Son Servera, Capdepera, Pollença, Sant Llorenç, ses Salines i Bunyola.

Després de l'aprovació d'aquest inici de tràmits, l'àrea d'urbanisme del Consell de Mallorca consultarà els ajuntaments afectats. Una vegada efectuades les consultes, comprovada la informació i ateses les al·legacions que puguin presentar, el ple del CIM aprovarà, aproximadament d'aquí un mes, la suspensió cautelar dels urbanitzables i en el mig any següent s'incoaran els expedients que conduiran a la desclassificació. En aquest sentit, Pere Sampol, secretari general del PSM, indicà que «sempre resta oberta la porta perquè algun projecte concret sigui finalment aprovat, però la nostra decisió és procedir al màxim possible de desclassificacions». Per la seva banda, la presidenta del Consell Insular, Maria Antònia Munar, indicà que «hem pres una mesura que indubtablement serà bona per a Mallorca». A la vegada, la portaveu del PP Maria Salom destacà que «el Pacte de Progrés pot fer el que vulgui. És decisió i responsabilitat seva. Nosaltres prendrem les nostres pròpies mesures, però que no oblidin els possibles perjudicats».

La moratòria del Consell exclou la pràctica totalitat dels urbanitzables sense pla parcial aprovat que es troben a l'interior de l'illa «per permetre el creixement normal d'aquests pobles. S'ha de pensar, en aquest sentit, que el problema essencial es troba a la costa».

Però també s'alliberaran de la moratòra projectes de municipis costaners que han estat molt polèmics en els darrers mesos, com és el cas des Pujol de Santanyí, situat devora l'Alqueria Blanca, que presentà el seu pla parcial amb posterioritat al 5 d'octubre del 1994, o la urbanització del cap de Regana a Llucmajor, que es troba en les mateixes condicions, encara que pot tenir problemes importants perquè encara no ha garantit el subministrament d'aigua per manca de pous a la zona.

Però en conjunt el que fa el CIM és aplicar escrupolosament la normativa vigent, guardant-se l'esquena en el cas que es presentin molts recursos en contra de la seva decisió. De fet, actua sobre els terrenys en els quals no s'han promogut accions urbanitzadores durant molt de temps, o tenen un pla parcial antiquat.

A la vegada, les mesures es prenen per «la conscienciació social sobre la qüestió» i «per fer coherent l'urbanisme amb el medi ambient».

I es Canons?

El Pacte de Progrés no facilità ahir la llista completa dels urbanitzables que inciaran el llarg però implacable camí de la desclassificació. No obstant això, persistia un dubte: Què passa amb es Canons d'Artà. Aquest projecte turístic ja té el definitiu permís del Consell de Mallorca per aixecar-hi 1.800 places. Però no s'ha d'oblidar que el propi Consell rebutjà pocs mesos abans el antic seu pla parcial, que preveia més de sis mil places. Per tant, com queda ara la situació d'aquest polèmic projecte? En tot cas, el segur és que el Govern balear continuarà endavant amb la seva pròpia moratòria, que afectarà també els pobles de l'interior i no només els costaners als terrenys sense pla parcial aprovat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris