cielo claro
  • Màx: 32°
  • Mín: 29°
33°

Gesa reconeix que hi ha una fuita en la xarxa prop del Cappuccino

L'empresa assumirà les responsabilitats de l'explosió quan «estiguin delimitades»

Gesa Gas reconegué ahir que hi ha una fuita en la seva xarxa en les proximitats del Cafè Cappuccino del passeig marítim de Palma, que diumenge passat patí una deflagració que costà la vida a un jove i ferí 40 persones. L'entitat, però, encara no coneix el punt exacte de l'avaria.

La companyia manifestà ahir a través d'un comunicat que «Gesa i les seves asseguradores assumiran, evidentment, les responsabilitats que els corresponguin, quan aquestes estiguin perfectament delimitades». En aquest sentit adverteixen que «en aquests moments no es pot afirmar que hi hagi una relació causa-efecte entre aquesta fuga i l'explosió».

El descobriment de l'avaria es va començar a gestar dimecres passat, quan Gesa, davant la incertesa que envoltava el cas, va decidir repetir les prospeccions en totes les canonades de la zona i fer-ne analisis amb urgència. Durant la nit de dimecres a dijous certificaren la presència de propà, del qual són proveïdors.

Davant l'evidència, dijous a les set i mitja de l'horabaixa tallaren el subministrament des de la primera línia del Jonquet fins al carrer del torrent de Sant Magí, així com en 50 metres del carrer de Monsenyor Palmer.

D'aquesta manera es podien efectuar proves d'estanqueïtat de la xarxa en presència de tècnics de la Direcció General d'Indústria i de la Direcció General d'Interior. No va quedar cap dupte, hi havia pèrdues.

Les fonts de la companyia explicaren ahir que per determinar el punt exacte de la pana s'ha d'introduir un robot dins les canonades. L'aparell havia arribat ahir vespre des de Barcelona i avui el faran servir.

Com hem assenyalat, per a Gesa la fuita no suposa una prova concloent de la seva implicació en el sinistre de diumenge. Els seus portaveus oferiren una relació de motius per argumentar-ho: «Hi ha evidència que també hi ha gas metà a la zona; no se sap de quan data la fuita detectada ahir, fins i tot és possible que la canonada de gas resultàs danyada o, si hi havia una petita fuita, que aquesta s'engrandís com a conseqüència de l'explosió; pot en qualsevol cas aquesta fuga orginar una explosió semblant?; com va poder arribar el propà procedent de la xarxa al soterrani del Cafè Cappuccino, si és que va arribar?; com és possible que en cap moment es detectàs olor de gas, ni abans ni després de l'explosió, quan el nostre gas està fortament odoritzat?».

Gesa manté també aquestes reticències en recordar que «a partir d'aquest moment ha de realitzar-se una investigació exhaustiva per part dels pèrits de les companyies d'assegurances, tècnics de les Autoritats Autonòmiques competents en el cas, del jutjat i de la pròpia Gesa, per provar d'aclarir el que va ocórrer i delimitar-ne la responsabilitat. Hi ha un expedient judicial obert i hem de tenir la paciència d'esperar a les seves conclusions».

En aquest àmbit, els especialistes del Cos Nacional de Policia tindran llest en breu el seu informe i el lliuraran al jutjat d'Instrucció número 10 de Palma, responsable de les diligències.

Sigui com sigui, fonts properes al cas digueren que tots els informes apunten a la mateixa direcció: hi ha presència de gas propà en el subsòl afectat. De fet, el 20 d'agost veïns de la zona ja detectaren olor de gas i avisaren Gesa, que revisà la zona del carrer de Monsenyor Palmer, pròxim al Cappuccino, sense detectar-hi cap anomalia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris