cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
23°

PSM i UM mantenen per primera vegada un contacte orgànic al nivell més alt

Els nacionalistes d'esquerra condicionen l'enteniment als pactes del 1999

Per primera vegada en la història del dos partits, els màxims representants del PSM i d'Unió Mallorquina s'han trobat per parlar seriosament de la possibilitat d'una convergència electoral. A l'encontre, tingut lloc aquesta setmana, assistiren per part del PSM, Sebastià Serra, Pere Sampol, Mateu Morro i Joan Antoni Salas; i, per part d'UM, Maria Antònia Munar, Maximilià Morales, Miquel Duran i Bartomeu Vicens.

Així ho varen explicar fonts ben informades a Diari de Balears. El dirigent del PSM Mateu Morro va reconèixer la realitat de la reunió en una extensa entrevista que Diari de Balears publicarà diumenge. El batle de Santa Maria i futur secretari general del PSM digué que la trobada havia tingut lloc arran de la carta que Pere Sampol adreçà a UM en què demanava que les propostes de coalició no es fessin a través de la premsa.

El dirigent nacionalista creu que ara és el moment de pensar en el 1999 i en un govern on, encara que s'hagin presentat en candidatures separades, els nacionalistes tinguin presència forta i determinant.

Segons Morro, el PSM viu amb sastisfacció l'apropament d'UM al seu espai polític i considera que, després de tres anys governant plegats «hem de col·laborar». «La història es cosa del passat "continuà el polític nacionalista" i, a nosaltres, ens interessa el futur, que volem fer amb altres forces polítiques perquè aquest país sigui sobirà i s'autodetermini nacionalment. Ara hi ha unes eleccions autonòmiques i el tema és dia setze de juny del 1999. Serà important que al Govern balear hi hagi un component nacionalista que empenyi. En la mesura que això cristal·litzi, l'acostament de les forces nacionalistes serà una realitat. Tenim clar que si UM es posiciona clarament dins l'espai nacionalista i progressista, el PSM no serà mai un obstacle per avançar».

Pere Sampol, sorprès per la filtració i reticent a fer declaracions, no dubtà a qualificar d'«històric» l'encontre. Afegí que s'havia tractat de «llimar diferències» i que s'havia acordat que, quan es produïssin dissensions entre els partits, es repetessin aquestes trobades més discretes. En coincidència amb Mateu Morro, afirmà que una col·laboració més estreta entre els dos partits quedava postposada a la realització de les eleccions autonòmiques i europees.

Per la seva banda, Maria Antònia Munar, presidenta d'Unió Mallorquina també va confirmar aquest primer «contacte més formal» que qualificà de «bona notícia», encara que va extremar la prudència en les seves declaracions per l'interès que les converses continuïn i arribin a bon port. Segons Munar, a l'Estat espanyol s'està produint una situació privilegiada per tal que fructifiqui la convergència entre les forces nacionalistes. Munar dóna per pràcticament segura la coalició entre el seu partit i el PSM en les pròximes eleccions generals de l'Estat espanyol. Tot i això, reconeix que la coincidència dels dos partits al Govern balear faria més fàcil l'enteniment electoral.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris