cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
28°

La hipòtesi del pou negre perd força com la causa de l'explosió del Cappuccino

Els tècnics descarten que una fossa sèptica localitzada a la zona influís en el sinistre

La teoria d'una deflagració procedent d'un pou negre perd cada vegada més força com a causa de l'explosió que diumenge passat assolà el Cappuccino Gran Café del passeig marítim de Palma. Recordam que el sinistre ha costat la vida d'un cambrer de 21 anys i ha provocat lesions de diferent consideració a 40 persones.

Els Bombers de Palma localitzaren dimecres una fossa sèptica a la zona del local i, segons fonts properes al cas, han descartat que estigui relacionada amb la desgràcia.

La cavitat està situada més a prop del mar que el cafè i no hi ha indicis que generàs una filtració de metà cap al subsòl afectat.
Els propietaris del Cappuccino, de la seva banda, ahir es personaren en la investigació judicial que roman oberta per tenir-hi accés. La instrucció correspon al jutjat número 10 de Palma amb base a les diligències que efectua el Cos Nacional de Policia.

Com hem anat informant, en el subsòl s'ha detectat metà, però cada vegada hi ha més possibilitats que altres gasos fossin l'arrel de l'explosió, han assegurant els nostres informants.

Aquest aspecte pot quedar aclarit avui, almanco en part, perquè els Bombers han de presentar a l'Ajuntament de Palma l'informe que han elaborat sobre les emanacions que s'han detectat en la zona.

Les apreciacions actuals reforcen les mateixes que des dels primers dies va perfilar el cap del cos de sufocament municipal, Guillem García; segons manifestà de forma literal, estan trobant «diversos gasos» en les seves prospeccions.

Aquestes apreciacions es veren ahir reflectides en les declaracions que va emetre sobre el cas el regidor de Governació de Cort, Joan Bauzà, que manifestà que tot assenyalà que l'explosió la causà «metà i qualque cosa més».

Les seves paraules contrasten amb les que va oferir en un primer moment, quan amb determinació atribuïa el cas només al metà d'una fossa sèptica.

D'altra banda, els funcionaris de Gesa ahir tallaren el subministrament de gas a tota l'àrea per introduir aire en les canonades i comprovar-ne la pressió. El mètode permet saber si hi ha una fuita. Així mateix feren diverses prospeccions, encara que no en transcendiren els resultats.

Sigui com sigui, alts càrrecs de l'entitat es desplaçaren al llarg del dia al Cappuccino per seguir de prop les operacions.
En aquests moments s'està pendent dels estudis que estan efectuant Emaya i personal de la Universitat de les Illes Balears. Dos funcionaris especialistes del Ministeri de l'Interior n'elaboren també el seu informe i demà han de començar a enviar-ne les conclusions a Madrid.

Així com anunciàrem, diversos vehicles de maquinària pesada començaren ahir a participar en la retirada de runes, la qual cosa està accelerant el procés per accedir al subsòl.

Sense accés

Hem de destacar que els efectius de Gesa no han tingut oportunitat de prendre mostres en tots els indrets examinats, com pugui ser l'antic túnel que unia l'hotel Bahia Palace amb l'El Chico o el pou negre que s'ha localitzat en els darrers dies. La raó és que l'entitat, en potència, és part implicada segons els preceptes legals. Mentre, el Cos Nacional de Policia actua com a part neutral. Fonts de l'empresa de gas i electricitat manifestaren ahir cert disgust per no tenir accés a determinats indrets «perquè som els primers a voler saber si tenim alguna cosa a veure en el cas».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris