cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
26°

El reciclatge podria fer pujar la taxa d'incineració unes 25.000 pessetes

Steinmetzer, especialista en residus, veu inviable reciclar atesos els elevats costs

L'inici dels processos de reciclatge a l'Illa podrien disparar la taxa de la incineració de residus sòlids urbans unes 25.000 pessetes més. Així ho afirmà el gerent de Tirme, Àngel Fernández, en el transcurs del debat que sobre tractament de residus sòlids urbans va organitzar ahir la presidenta de la Comissió de Medi Ambient i Ordenació del Territori, Mercè Amer.

Aquesta valoració la realitzà Fernández després que el conferenciant convidat, el tècnic del Ministeri de Medi Ambient de l'Estat de Baviera, especialitzat en el tractament de residus sòlids urbans, Hans Christian Steinmetzer, insistís en els elevadíssims costs del reciclatge. «Per això, moltes vegades, només els països rics poden aconseguir-ho», sentencià.

Així, exposà el cas concret de l'Estat de Baviera, on una llar paga entre 25.000 i 100.000 pessetes anuals, xifres que donaren peu a Fernández per avaluar el possible cost. «El reciclatge d'una tona de paper ara costa 10.000 pessetes, mentre que una de plàstic, 40.000 pessetes. Tot això, es podria traduir en un increment de 25.000 pessetes de la tarifa d'incineració».

En relació a la taxa s'ha de dir que l'Ajuntament de Palma va aprovar en el ple passat un increment del 6'4 per cent en relació a les vigents de l'any 1997. Aquesta xifra es tradueix en una quantia de 7.772 pessetes quan es tracta d'habitatges particulars, apartaments i despatxos professionals.

El doctor Steinmetzer no va amagar tampoc el pessimisme quan va dir que: «Em sembla molt difícil realitzar reciclatge en aquesta Illa, perquè no hi existeix una indústria especialitzada, el transport és molt car i tot això augmentaria els preus en comparació als d'Alemanya». Però, a Mallorca, l'efecte de la insularitat es contrarestarà amb les compensacions econòmiques que aportaran Ecovidrio i Ecoembes, encarregats de la futura gestió del vidre i dels envasos, segons la consellera Mercè Amer.

Denúncies

El gerent de Tirme, Àngel Fernández, va manifestar ahir que remetrà un escrit de protesta a la Comissió de Medi Ambient i Ordenació del Territori del Consell de Mallorca perquè «actuï d'una vegada» en matèria de residus. Fernández tem que el fet de començar a desempaquetar els fems per tractar-los a la incineradora durant aquest mes d'octubre o novembre retardi les decisions del Consell Insular de Mallorca. «Quan es cremin les bales hi duran fems fresc a l'abocador. I això, és el que vull evitar», sentencià Fernández, que deixà clara la necessitat de definir el projecte basant-se en un terreny. Segons afirmà la consellera Mercè Amer aquest projecte s'ubicarà a Son Reus i inclourà les plantes de compostatge, triatge i les de valorització energètica.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris