nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 27°
25°

Gairebé la meitat dels pobres de les Balears han nascut a les Illes

El percentatge de pobresa balear és alt perquè les pensions són les més baixes de l'Estat

Balears és la comunitat més rica d'Espanya. Una realitat socioeconòmica que confirma la renda per càpita més alta del país. No obstant això, el percentatge de població que pateix la pobresa a les Illes se situa a la zona intermèdia en comparació amb la totalitat de les comunitats autònomes. Una dada que convida a la reflexió. Però encara n'hi ha una altra dada relacionada amb aquest sector poblacional, que és digna de ser esmentada. Segons un estudi fet pel Gabinet d'Estudis Econòmics i Socials de Sa Nostra, el 47% dels pobres de Balears és gent nascuda a les Illes. La resta procedeixen d'altres comunitats o països. Continuant amb l'anàlisi de les persones afectades per aquest estat social a les Illes, que suposen un 8'1% del total, s'ha de destacar que el 31'3% dels pobres són joves menors de 14 anys. Una franja d'edat que suposa només el 17'89% del conjunt de la població.

Abans de continuar amb l'estudi, la situació de la probresa a les Illes i les raons que la provoquen, s'ha de dir que la pobresa relativa afecta a les Illes un total de 60.000 persones, que estan per sota del llindar de la pobresa i d'alguna manera ja pateixen l'exclusió social que aquesta condició comporta. La pobresa severa és patida per 30.000 persones i l'absoluta, que afecta els béns i serveis essencials per sobreviure, la sofreixen unes 9.000 persones. La distribució insular de la pobresa balear és la següent. El percentatge de gent pobra més elevada correspon a Mallorca, que té un 8'5% i que arriba al 10% a la Part Forana i davalla fins al 7'2% a Palma; a Eivissa és inferior a la mitjana balear (6'9%) i el de Menorca és inferior al d'Eivissa (5'4%).

Reprenent l'anàlisi de les persones que pateixen l'exclusió social, segons va explicar Miquel Alenyà, director de l'Obra Social i Cultural de Sa Nostra, el perfil bàsic de la gent afectada de pobresa severa es defineix com a joves (especialment dones de menys de 35 i amb fills), aturat o amb feines marginals, drogodependents o malalts crònics. El segon perfil correspon a persones majors, discapacitades o malaltes, que viuen totes soles o en situació d'abandonament, les quals, a més a més, reben les pensions més baixes de tot l'Estat, segons diu Alenyà.

Així, els factors que condicionen la pobresa són la manca d'estudis, l'exclusió del treball, els problemes de salut i els d'habitatge.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris