Blanco: “Balears i Canàries tindran el mateix tracte aeroportuari”
Els presidents dels consells insulars es trobaren amb el president del Govern i el ministre de Foment. Foto: Efe. En menys de dues hores apagà el foc que s’havia encès el dia abans. El ministre de Foment, José Blanco, anuncià ahir a Palma que Balears es beneficiarà també, i en el mateix moment, de l’increment del 15% al 30% en la bonificació de les taxes aeroportuàries anunciada dimecres per a les Canàries pel president del Govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, durant el debat de política general.
Avui signen i dimecres surt la primera carretera
El ministre de Foment, José Blanco (PSOE), i la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol (PSOE), signaran avui horabaixa al Consolat el nou Conveni de carreteres, que suposarà una inversió de 431 milions d’euros fins al 2017 en obres viàries a l’Illa (prop de 600 en totes les Balears). Després de gairebé dos anys de retard, el Consell no vol ajornar més l’execució de les noves vies i en el proper Consell Executiu de dimecres ja preveu aprovar la licitació del primer dels projectes, el de la variant de Son Servera.
Julve, la tercera que es descarta per liderar UM
Si hi ha d’haver candidat de consens per presidir Unió Mallorquina cada pic es limiten més les opcions per trobar-lo. Una de les que més havia sonat per assumir aquest paper en el congrés extraordinari del proper 11 de juliol, la portaveu del partit Cati Julve, s’autodescartà ahir i ja és el tercer dirigent que ho fa després del secretari general, Miquel Ferrer, i del vicepresident de la formació, Guillem Ginard.
Primera batalla: el reglament
El reglament del proper congrés extraordinari d’Unió Mallorquina serà la primera batalla interna que hauran de lliurar els dirigents del partit. I és que el sistema d’elecció dels representants al congrés serà clau perquè condicionarà les quotes de poder. Si es mantingués el sistema majoritari de l’anterior conclave, l’actual president, Miquel Nadal, tindria garantits d’entrada prop d’un 40% dels compromissaris.
UM cita avui l'executiva per tancar la crisi
No esperaran a la setmana que ve. Unió Mallorquina reunirà avui la seva executiva amb l’objectiu de tancar la crisi interna que s’ha agreujat en les darreres setmanes. Malgrat que, aparentment, és una reunió ordinària, podria acabar amb una votació sobre la continuïtat de Miquel Nadal com a president del partit. I és que, segons fonts del partit, un sector de la direcció liderat pel vicepresident, Miquel Àngel Grimalt, i pel secretari general, Miquel Ferrer, estarien disposats a assumir el relleu de Nadal perquè considerarien que no pot continuar al capdavant del partit, sobretot després de la crisi oberta per la candidatura europea i per la seva conducta el dia que declarà com a imputat en el cas Can Domenge.
El tren no trenca el Pacte, però descol·loca UM
No trenca el Pacte, però descol·loca Unió Mallorquina. Tot i la pressió de diferents dirigents del partit, UM votà amb els seus socis del PSOE i del Bloc en contra d’una moció del PP al Consell sobre el tren. Ho féu "per fidelitat" al Pacte, però deixà clar que està "totalment d’acord" amb un redactat que rebutja els traçats de tren per Manacor i Alcúdia impulsats per Mobilitat (Bloc) i que insta a respectar els acords presos als dos ajuntaments. Foren els tres consellers d’UM –Flaquer, Mulet i Pasctual– qui prengueren la decisió de votar amb els socis de govern.
Nadal ajorna l'executiva i cerca els munaristes
El president d’Unió Mallorquina, Miquel Nadal, ha ajornat l’executiva que el partit tenia previst dur a terme dilluns i s’ajorna així el ‘dia D’ que una part dels dirigents de la formació havien assenyalat al calendari com a previsible escenari per provar de forçar la dimissió del president. Precisament Nadal, en previsió d’una futura lluita interna, estaria cercant el suport de destacats munaristes, com Damià Nicolau, que havia estat el número dos del partit durant la presidència de Maria Antònia Munar. Nicolau fou destituït com a gerent de l’Agència Balear de l’Aigua encara no fa un any pel conseller Miquel Àngel Grimalt, amb el vistiplau de la direcció del partit.
El Consell arxivà tres denúncies de Crist Rei
El Consell de Mallorca arxivà, sense imposar cap sanció, tres expedients contra els gestors de la residència de Crist Rei, a Inca. Els expedients s’obriren arran de denúncies de familiars d’interns que es registraren molt abans que la Justícia ordenàs la detenció de dos dels responsables del centre, en el marc d’una investigació per determinar si s’han produït maltractaments dels residents. Així ho féu públic ahir el PP, que avui en demanarà explicacions al conseller de Benestar Social del Consell, Jaume Garau (PSOE), en el ple de la institució.
Un debat amb SMS
Miquel Nadal sembla absent del debat de la crisi. A la primera part hi és i fins i tot aplaudeix la intervenció del president Antich, després se n’anirà i ja no sentirà Rosa Estaràs. Mentre Antich exposa el seu pla anticrisi, Nadal envia i rep missatges SMS des del mòbil, assegut a l’escó de conseller de Turisme. Al principi, cada vegada que n’envia un, Munar es mira el seu telèfon i somriu. I quan el deixa, Nadal es mira el seu i somriu. Després, es repeteix el mateix amb Estaràs, però dura menys temps. Ningú no veu els missatges ni els destinataris, però més d’un dels que seu a l’hemicicle contempla l’escena.
El PP 'catalanista'
El PP no sempre ha pensat el mateix del català. Si ara evita dir català a la llengua pròpia, manté que no ha de ser un requisit a l’Administració i que els funcionaris no tenen per què conèixer l’idioma de la Comunitat, fa només dos anys i mig defensava tot el contrari, almenys el PP de Palma, que governava l’Ajuntament de Ciutat amb majoria absoluta. El setembre de 2006, Cort aprovava una declaració institucional sobre normalització lingüística que dos anys i mig després, a la vista de com ha evolucionat el posicionament de la direcció del PP, els populars podrien considerar ‘catalanista’.
Son Baco s'ajorna, arriba el tren
Quan el Parlament manté aturada la tramitació de la polèmica esmena de Son Baco, que obrí una crisi dins el Pacte quan UM la presentà de manera unilateral per permetre un camp de golf amb hotel a Campos, tots els partits ara preveuen que el proper element de tensió entre les forces de Govern seran els projectes ferroviaris impulsats pel Bloc. Son Baco s’ajorna, arriba el tren.
Part del nou finançament es destinarà a combatre la crisi
No hi ha xifres tancades, però el Govern té clar que una "part important" de la quantitat addicional que rebin enguany les Balears amb el nou sistema de finançament –l’Executiu espera percebre entre 300 i 600 milions d’euros més que ara– es dedicarà a combatre la crisi per mitjà de dues vies: el reforçament de les polítiques socials destinades als més perjudicats per la recessió i l’impuls de la reactivació de l’economia.
Operació d'alt risc
La decisió de Rosa Estaràs de deixar de ser la cap de l’oposició per ser eurodiputada implica assumir un alt risc. La seva partida, que just s’entén en clau personal, reobre una crisi interna en el partit quan semblava que aixecava el cap. Estaràs se’n va, a més, sense haver consolidat el seu lideratge i, per tant, s’arrisca molt si pensa a controlar el partit des de la distància i s’arrisca més si pensa tornar per ser candidata el 2011.
L'altre Nadal
Vol passar desapercebut, però d’un temps ençà sempre té una càmera davant i darrere quan entra al Parlament o en surt. Miquel Nadal seu al seu escó de conseller de Turisme i, amb el cap cot, llegeix un paper. El seu entorn el descriu com a tranquil davant la declaració que ha de protagonitzar demà als jutjats com a imputat en el cas Can Domenge. El seu partit troba que el temporal de la setmana passada ha estat prou devastador per augurar una llarga treva. Els socis no es fien de la calma, d’una altra calma.
El PSIB adverteix Nadal
L’executiva del PSIB llançà ahir una clara advertència als seus socis d’Unió Mallorquina i al seu màxim responsable, el conseller de Turisme, Miquel Nadal. Després de la darrera crisi dins l’Executiu, ara per la designació del candidat d’UM a les europees, la direcció socialista avisà que "no tolerarà que ningú posi pals a la roda" del Govern en la seva tasca de governar i en la seva prioritat per donar solucions davant la crisi.
El nou Bloc es preveu sense ERC
La presència d’Esquerra Republicana en una hipotètica reedició del Bloc per Mallorca amb vista a les eleccions Autonòmiques i Municipals del 2011 és "pràcticament inviable", remota o, fins i tot, "indesitjable". Així ho avançaren ahir els dirigents del PSM i d’Els Verds, formacions que, amb Esquerra Unida i Esquerra Republicana, integren la coalició del Bloc, amb presència als governs de Balears, Mallorca i Palma.
El PSM no es presentarà a les europees per primer pic
El serial nacionalista de les europees visqué ahir el darrer capítol i no acabà, precisament, amb un final feliç per a tothom. Només unes hores abans que es tancàs el termini legal per presentar-s’hi, es confirmà que el PSM quedava fora de la coalició encapçalada per Esquerra Republicana. El partit liderat per Biel Barceló no es presentarà als comicis del 7 de juny i donarà suport extern a aquesta aliança de nacionalistes progressistes. Serà la primera vegada en la seva història que no concorre aquestes eleccions. Entesa, en canvi, hi entrà finalment, un cop el PSM hagué demanat al Bloc Nacionalista Gallec (BNG), que ocupa el número dos de la llista, que aixecàs el vet sobre la formació de Biel Huguet.
PSM i Entesa són ara fora de la coalició
Hores abans que aquesta mitjanit acabi el termini legal per presentar les candidatures a les properes eleccions europees del 7 de juny, el PSM i Entesa per Mallorca estan fora de la coalició liderada per Esquerra Republicana, Europa dels Pobles-Els Verds. Si avui no arriben a un acord, Esquerra podria acabar sent l’únic partit nacionalista progressista amb implantació a les Illes que s’hi arribàs a presentar. Entesa no té assegurada la seva presència i el PSM ja ha dit que, si no hi ha acord, no es presentarà i donarà suport extern a aquesta coalició.
Bernat Joan: “El PP vol que el català sigui una llengua residual”
Bernat Joan i Marí (Eivissa, 1960) és dirigent d’Esquerra Republicana i és el màxim responsable de la Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Ve de Londres, on ha explicat als diputats britànics el procés de normalització al Principat. Creu que la intenció del PP és deixar el català en una posició residual i defensa que la millor resposta és la fermesa des de les institucions en la defensa del model lingüístic propi.
“El PSM és el referent d'Aralar a les Balears, Esquerra ho és a Catalunya”
Jon Abril (Bera, Navarra, 1975) és el ‘número dos’ d’Aralar, els abertzales que condemnen la violència d’ETA, el partit que més ha crescut a les eleccions basques. El vicecoordinador d’Aralar ha estat a Palma per defensar l’entrada del PSM a la coalició per a les europees que lidera Esquerra.
- El bar Rincón de Hellín del carrer Aragó de Palma exhibeix una bandera franquista a la seva terrassa
- La UIB organitza diverses activitats sobre la guerra civil i el franquisme
- El Govern de Prohens no demanarà que el nou canal de RTVE en català s'emeti a les Balears
- Identifiquen les restes del germà d’Aurora Picornell i cinc víctimes més del franquisme
- Organitzen una concentració al Palau de Marivent per a denunciar l'ocupació i espoli del Museu Saridakis