lluvia ligera
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

«Discovery»: vint-i-quatre hores més

Les pèssimes condicions meteorològiques forçaren a ajornar l'aterratge 15 minuts abans del descens

Les condicions meteorològiques inestables van forçar ahir a ajornar fins avui el retorn a la Terra del transbordador Discovery quan faltava menys d'un quart d'hora per al començament del perillós descens.

«L'ordre és 'no hi anam'», va dir l'astronauta Ken Ham, encarregat de comunicacions amb la comandanta deDiscovery, Eileen Collins. «Les condicions meteorològiques al Centre Espacial Kennedy són inestables».

Collins, en una conferència de premsa televisada hores abans, havia dit: «Definitivament, hem complert tots els objectius de la nostra missió. Ara tan sols ens queda el retorn a casa».

L'aterratge programat per a abans de l'alba al sud de Florida va quedar ajornat dues vegades. En la primera ocasió es va decidir fer una altra òrbita entorn de la Terra i en la segona es va deixar l'intent fins avui, quan hi haurà dues oportunitats de descens més a cap Canaveral, i dues més tard a la base Edwards de la Força Aèria, a Califòrnia. Avui, la primera oportunitat per a l'aterratge serà a les 09.09 GMT i la segona a les 10.43 GMT, a Florida. Hi haurà altres oportunitats, a les 12.13 i 13.48 GMT, a la base Edwards de la Força Aèria a Califòrnia.

El transbordador té subministraments per als seus set tripulants suficients perquè romanguin en òrbita fins demà.

Ja enfundats en els vestits ataronjats pressuritzats, la comandanta Collins i el pilot James Kelly estaven llestos per activar els motors de la nau, de 100 tones, i llançar-la a 26.000 quilòmetres per hora en una entrada a temperatures incendiàries a l'atmosfera terrestre.

Entorn del Centre Espacial Kennedy continuaven ahir matí els niguls a uns 300 metres d'altura i les pluges intermitents. El protocol de la NASA per a l'aterratge d'un transbordador requereix que no hi hagi niguls llevat de 2.400 metres del terra.

«Els pilots volen veure la pista», va dir John Madura, responsable d'assumptes meteorològics al Centre Espacial Kennedy. «No volen volar amb instruments».

Tan sols en els minuts finals del descens els pilots del transbordador, els astronautes Collins i Kelly, prenen els controls de la nau. La resta del descens es realitza amb computadores.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris