nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Els tresors de Lampiao (1938)

El western del bandit generós, encetat ja a l'Edat Mitjana per Robin Hood, ha estat un fenimen universal. Es tractaria, en tot cas, de l'home que víctima de les injustícies «oficials» ha de fugir a les muntanyes per salvar la pell i no ser cap de turc. Els moviments de tals «malfactors», alhora que herois populars, tenen per objectiu formar colla contra aquells que defensen les administracions públiques corruptes. Són en general moviments pagesos, rebel·lions de la part rural que diuen, en un moment determinat, «prou!». Tal dia com avui, la Policia brasilera capturava un dels grans bandits locals, un «cow-boy» selvàtic, el famós Lampiao, que el cinema entorn del tema dels «cangaceiros» universalitzà fa anys. Ja en mans dels agents, es fa l'inventari de les pertinences del bandit: un Mauser de l'Exèrcit, model 1908, la bandolera del qual anava ornada amb set corones d'argent i cinc discs de metall; un ganivet d'acer de prop de setanta centímetres, amb el mànec decorat amb anells d'or; unes cartutxeres per a una vintena de bales; una motxilla recamada amb colors vius i proveïda de botons d'or i argent; un mocador per al coll de seda vermella amb molts de brodats; una pistola Parabellum 97 model 1918; un parell de sandàlies; una túnica blava amb galons d'oficial a les mànegues; dues flassades per anar a cavall, de bon cotó, i... el capell.

Es curiós com els capells poden definir els gusts i els pensaments d'una persona. I més en terres americanes, on res no era més important, sobretot en el segle XIX, per a qui vagareja per muntanyes, prades i deserts, que un ample capell, un bon cavall, una arma efiçaç i unes botes ben acabades.

Parlem del capell de Lampiao. El policia va escriure:

«És un capell de cuiro, dels que es fan servir a les regions més llunyanes de la selva, decorat amb sis estels salomònics. Té una carrilada de 46 centímetres de llarg, decorada amb cincuanta cercles d'or de diferents orígens, com ara botons de puny de camisa, rectangles amb inscripcions de les paraules 'record', 'amistat', 'enyorament', etc; anells amb algunes pedres precioses, una aliança amb el nom de Santinha gravat al seu interior. A la part davantera del capell, una veta de cuiro de 40 per 22 centímetres amb els ornaments següents: dues medalles d'or amb l'inscripció 'Que el Senyor sia la teva guia'; dos sobirans d'or; una moneda d'or brasilera amb el perfil de l'emperador Pere II; dues de més antigues encara, que porten les dates 1776 i 1802. A la part posterior del capell, una cinta de cuiro de la mateixa mida també decorada: dos medallons d'or, un petit diamant tallat de manera clàssica i quatre més de talla de fantasia...».

En resum, un compendi de totes les supersticions, creences, aventures amoroses, saquejos de combat, robatoris, etc. del personatge que havia de patir l'existència d'un esperit en constants contradiccions...

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris