muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Neix Arthur Eddington (1882)

Neix a Kendal, Westmoreland, l'astrònom i físic anglès Arthur Stanley Eddington, que ja sent un estudiant a Cambridge es distingí per estar especialment dotat en matèria de matemàtiques. El 1913, acabada la seva carrera universitària, i sense deixar la prestigiosa Cambridge, fou professor d'astronomia i investigà l'interior dels estels. La densitat del Sol és inferior a la de la Terra i existeixen raons per creure que el Sol és gasós en la seva totalitat. El problema, que desenvolupà la teoria d'Eddington, era trobar una explicació de què era el que mantenia el gas sense contreure's sota la gegantina força de la gravetat estel·lar i esdevenir una massa petita i compacta.

Explicà Eddington que la força expansiva de la calor i de la pressió de radiació contrastava la força de contracció de la gravetat. I ja que la pressió de la matèria estel·lar augmenta ràpidament amb la profunditat, la pressió de radiació capaç de contrarrestar aquest efecte ha d'augmentar també, i l'única manera que això passi és mitjançant un augment de la temperatura. En els començaments dels anys 20 pogué demostrar Eddington que l'augment de temperatura necessària era tal que dins el Sol hauria de tenir un valor de no menys de dos milions de graus. Seguí Eddington la seva tasca demostrant que quan major és la massa d'un estel, majors són les pressions existents en el seu interior i majors les temperatures i les pressions de radiació destinades a contrarrestar el fenomen.

Amb tota aquesta teorització, Eddington pogué anunciar el 1924 la «llei de la massa i la lluminositat». Deixà també escrit que amb masses cinquanta vegades majors que la del Sol, la força de la pressió de radiació seria tan gran que l'estel podria explotar, motiu pel qual no existeixen estels de massa molt grossa. Encara que aquesta teoria ha estat discutida posteriorment, el desenvolupament de l'explicació teòrica d'Eddington sobre tals estels és, encara avui, ben tinguda en compte. Per altra banda s'ha de dir que Eddington fou un dels primers savis, juntament amb Russell i Whitehead, que sapigueren apreciar la gran importància de la teoria de la relativitat d'Einstein.

El seu llegat són nombrosos llibres d'astronomia per al lector no especialitzat, els quals, durant els anys 20 i 30 del segle passat, tingueren especial ressò. El més conegut i celebrat de tots ells és el que porta per títol «The Expanding Universe», publicat, per primera vegada, el 1933. Després de rebre moltes condecoracions i distincions, Eddington moria a la seva estimada ciutat universitària de Cambridge el 22 de novembre del 1944.

MIQUEL FERRÀ I MARTORELL

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris