muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Winston Churchil visita Mallorca (1935)

89200

La premsa illenca dóna compte de l'arribada de lord Churchil a Mallorca. Un dels periòdics diu: «Aquest matí, a bord de la motonau Ciudad de Palma, ha arribat a Palma l'il·lustre polític anglès lord Churchill, acompanyat de la seva esposa i persones del seu servei. Seguidament, després de la seva arribada a Palma, els senyors Churchill s'han traslladat al Grand Hotel, on hi han estat descansant breu estona i, seguidament, han sortit cap a Formentor, on hi passaran una temporada de descans».

Aquelles serien per a Winston Churchill les seves vacances tranquil·les en molt de temps. El Nadal a Mallorca. Després, amb l'any 36, les coses es complicaven. Primer va ser la Guerra Civil espanyola, després la Guerra Xinojaponesa i llavors, la Segona Guerra Mundial. I la situació, amenaçant, ja el 1935, de les polítiques totalitàries i feixistes de Roma i Berlín.

Escrivia, aleshores, el famós estadista britànic: «Totes aquestes esquadres de joves teutons que marxen amb el desig de sacrificar-se per la pàtria, un desig que llueix en els seus ulls, no pensen en la igualdat de forces:

Volen armes i, en tenir-les, demanaran la restitució dels territoris i les colònies perdudes. Pensau-hi: quan sigui formulada aquesta exigència serà torbat l'esperit de tots els països...».

I comenta Alfredo Barberis, un dels biògrafs de Churchill, que «efectivament, Hitler apareixia de cada vegada més amenaçant. Aquell any 1935 instituí el servei militar obligatori i augmentà, fins el 36, les divisions del seu exèrcit. «L'Alemanya nazi s'estava armant i la Itàlia feixista cercava i trobava un imperi colonial a Etiòpia malgrat les sancions que, com amargament constatava Churchill, resultaven un fracàs i això, a causa que tals sancions d'aigua de roses -com ell deia- no servien per paralitzar un invasor que les podia suportar i que, de fet, només aconseguien estimular l'esperit bel·licós dels italians. El 1936 morí el rei Jordi V i el succeí Eduard Albert Patrici David, príncep de Gal·les, duc de Cornualles, comte de Chester i lord de les Illes, qui, amb el nom d'Eduard VIII, regnarà només tres-cents dies. I què feia a Formentor Winston Churchill? Doncs enllestia el seu darrer llibre, una biografia del seu avantpassat, el duc de Marlborough, el famós «Mambrú» de les cançons infantils. Pocs anys abans havia viatjat als territoris on Marlborough havia combatut, principalment a Alemanya. Fou aleshores quan descobrí que el nazisme que s'estava gestat allà podria significar la destrucció del seu món.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris