lluvia ligera
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
18°

El cuirassat «Yamato», gegant de la mar (1937)

Després de posar en el major secret la quilla en una grada a l'arsenal de Kure, les obres de construcció del vaixell Yamato es van accelerant i en aquestes dates ja una part del casc és feta, la qual cosa és evidència de les grans dimensions que la nau ha de tenir, mai no conegudes fins aleshores en aquesta casta d'embarcació de guerra. Les obres es realitzen a porta tancada, de tal manera que les drassanes, voltades d'altíssims murs, resten ocultes a la vista de qualsevol curiós. Els navilis en construcció no poden ser de cap manera fotografiats i els obrers viuen dins barracots a l'interior del recinte i tenen prohibit de sortir mentre duri la feina. Amb unes dimensions de 263 per 39'9 per 10'4 metres i un desplaçament a plena càrrega de 72.809 tones, més del doble del que fins aleshores estava internacionalment permès, feia servir les darreres tècniques de les indústries navals, soldadura elèctrica en les superestructures i dins la tècnica del reblatge, sis-milions cent cinquanta-tres punts.

També el seu armament era excepcional: nou canons de 18 polsades, és a dir, 457 mm. i 45 calibres amb una longitud de canya de 21'35 metres i un pes de cent seixanta-tres tones, amb una càrrega de projecció de tres-cents cinquanta quilograms de pólvora. En altres paraules, un projectil de mil cinc-cents seixanta quilos podia ser disparat a una velocitat inicial de set-cents vuitanta metres per segon, que amb la màxima inclinació de quaranta-cinc graus podien arribar a un objectiu situat a 41.500 metres lluny.

I encara, el gran vaixell, tenia per armament secundari, sis peces de 155 mm en dues torres triples a més de nombroses peces antiaèries. A la part de popa duia embarcats sis hidroavions de reconeixement. Amb aquestes i altres característiques, com l'espessor del casc, el Yamato es convertia en el cuirassat més gran del món i també el més ràpid i el més protegit i millor armat. El desembre de 1941, comandat pel capità de navili Ginachi Takayanagui, el Yamato, simbòlic nom per al País del Sol Naixent, era incorporat a la primera divisió de cuirassats i participà en algunes importants accions com la de donar suport a la flota japonesa de la batalla de Midway.

Però el 1944, el que deien «rei dels mars» es troba amb el seu propi final: «Per la mura de babor va aparèixer la quarta onada aèria, devers cent-cinquanta aparells i els seus torpedes obriren noves encletxes en el costat. Llavors, algunes bombes caigueren a l'altura del pal de popa i la coberta. Tota la nostra artilleria havia restat callada i només responien a l'atac nord-americà algunes metralladores, encara intactes. A popa treballaven amb angoixa per aturar un incendi i de sobte, una veu espantada, ens digué per telèfon: Perill d'inundació immediata! En aquell moment una gran explosió mogué tota la nau i aquella veu callà per a sempre...»

El Yamato va desaparèixer finalment, amb la seva munió de morts. I ara, descobert fa alguns temps pels submarinistes, es troba a tres-cents cinquanta metres de fondària i a devers tres-cents quilòmetres de Kagoshima, a l'illa de Kyushu, la més meridional de l'arxipèlag japonès.


COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris