cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

El missatge de Baden-Powell (1912)

«La primera passa cap a la pau internacional és ensinistrar les generacions actuals, a cada nació, perquè tot es pugui guiar per un sentit de justícia absolut. Quan els homes siguin capaços de posseir un instint natural en la seva conducta, al davant de tots els aspectes de la vida, considerin les coses imparcialment, des d'ambdós extrems, abans de convertir-se en partidaris d'un, i si arribàs a produir-se una crisi entre dues nacions, tindran tendència a reconèixer la justícia del cas i a adoptar una solució pacífica, que seria impossible mentre les seves ments estiguessin acostumades a promoure la guerra com l'únic recurs...».

Aquestes paraules publicades en data de tal dia com avui al Headquarters' Gazette, butlletí de l'oficina central dels escoltes a Jamboree, pertanyen a Robert Baden-Powell (1857-1941) general anglès que prengué part en moltes campanyes a l'Àfrica i que després fundà l'organització dels «boys-scouts», una mena d'adaptació de l'educació militar a la formació del jovent. En el llibre Fotsteps of the founder (1981) eren recollides les idees del fundador escampades abans per nombroses publicacions i que reunides formen com diu Laszlo Nagy, secretari general de l'Organització Mundial del Moviment Scout, que aquesta antologia «no té el propòsit de ser un compendi literari com la Bíblia, l'Alcorà, el Talmud o les obres completes de Marx, però reuneix els pensaments de Baden-Powell sobre els grans temes de la vida. És clar que el Moviment Scout, amb la seva escola de fraternitat i pau entre tots els al·lots del món, resultà de poca eficàcia per frenar les espantoses guerres que el fundador conegué en vida, la Primera Guerra Mundial, els conflictes d'entre guerres com la Civil espanyola i encara, en els darrers anys de la seva existència, la Segona Guerra Mundial. El general, que havia predicat l'amor perdurable, havia de veure com els homes es mataven dins les trinxeres. L'amor de parella, les seves idees sobre el matrimoni eren també molt clares: «S'ha descrit els marits i les seves esposes com les botes i la catifa respectivament, i s'ha assumit que un dels dos ha de ser el més feble. Però existeix l'altra banda del mirall, on un home i una dona són amics i companys. Quan es considera així el matrimoni es produeix la felicitat compartida i marit i muller són companys en el plaer i camarades en el sofriment, això vol dir que si les alegries es dupliquen, les desgràcies es redueixen a la meitat. Però per tal de ser així camarada, una al·lota ha d'haver conegut el treball per si mateixa, ha d'haver passat per la lluita contra el fracàs i haver gaudit d'algun èxit. Pens que d'aquesta manera serà ben capaç de compartir els problemes conjugals i d'aidar la seva parella...».

Sí. Potser moltes idees de Baden-Powell tenen, encara avui, plena vigència, tant la lletra de l'esperit com l'esperit de la lletra.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris