cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín: 11°
11°

Solidaris amb Garzón...?

Dissabte passat, a les dotze del migdia, que és una hora solemne, la Plaza Mayor, de Madrid, va omplir-se de gom a gom amb motiu de l'acte de presentació de la campanya Solidarios con Garzón. Presidint la tribuna dels oradors, hi havia una gran pancarta amb la llegenda següent: Verdad, Justicia, Reparación. Feia referència a les víctimes de la Guerra Civil, que ara són una més de les que eren, atès que el nom del jutge mediàtic s'ha d'afegir a la llista, des del moment que el Tribunal Suprem ha decidit processar-lo, precisament, pel fet d'haver-se interessat pels crims comesos a l'Espanya feixista. Si més no, aquest és l'argument que enarboren els intel·lectuals i artistes de la Ceja, o ex de la Cella perquè s'han distanciat tant com han pogut de Zapatero. Gràcies a ells, Garzón s'ha convertit en un símbol de la progressia.

Li fan costat Almudena Grandes i Luis García Montero; Caballero Bonald i Eduardo Mendicutti; Sabina i Miguel Ríos; Ana Belén i Víctor Manuel; Almodóvar i els Bardem; Juan Diego, Marisa Paredes i un etcètera inacabable de gent coneguda per la seva sensibilitat esquerrana. Concha Carretero, una velleta que va compartir cel·la amb les 13 Rosas -les al·lotes (7 de les quals eren menors d'edat) que varen ésser afusellades al cementiri de La Almudena-, també va sumar-s'hi, a l'acte, i va exclamar, en to admiratiu, que deberíamos tener muchos garzones. I Carla Artés, la primera néta recuperada per les Abuelas de la Plaza de Mayo, va afirmar, també a micro obert, que cuando tocan a Garzón es como si tocaran algo nuestro. L'acte va ésser vivificant, encoratjador, sobretot per qui no sap quin pa s'hi dóna en tot això. Vista des de la perspectiva catalana, tota aquesta emotivitat solidària que genera el jutge a Madrid es dissol com el sucre en l'aigua.

Solidaris amb Garzón...? Anem a pams. El jutge estrella va dirigir, l'any noranta-dos, l'operació de la Guàrdia Civil contra sospitosos de pertinença a Terra Lliure que va concloure amb trenta-vuit detinguts. El judici, al cap de tres anys, va suposar l'absolució de la majoria, però la denúncia per tortures que tots ells havien posat contra el jutge va ésser arxivada. Tanmateix, el Tribunal Europeu dels Drets Humans va condemnar l'Estat a indemnitzar-los. Per què? Per això, per tortures. Les que no va veure Garzón. Les que ignoren els intel·lectuals i artistes espanyols. Perquè no vull pensar que les consideren legítimes. Encara que vés a saber. Allò que és cert és que aquest afer, el de la tortura, hauria impossibilitat l'entronització de Garzón com a icona de les llibertats a qualsevol país d'Europa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa mes de 7 anys

Felicitats per l'article. Valent i amb memòria.

Valoración:3menosmas
Per tonina, fa mes de 7 anys

Si , peró per tot el que se fa esment al article , i en els comentaris , Garzón va esser intocable , com la majoria de jutges d´aquest pais.Pero ves per on quants´ha tocat el tema del franquisme i l´han fotut a la banqueta i aixó esl que crida l´atenció quan fa 33 anys que tenim , democràcia.?.

Valoración:5menosmas
Per tonina, fa mes de 7 anys

Si , peró per tot el que se fa esment al article , i en els comentaris , Garzón va esser intocable , com la majoria de jutges d´aquest pais.Pero ves per on quants´ha tocat el tema del franquisme i l´han fotut a la banqueta i aixó esl que crida l´atenció quan fa 33 anys que tenim , democràcia.?.

Valoración:3menosmas
Per Idò no, fa mes de 7 anys

I la tolerància que sempre va mostrar Garzón amb les tortures als presoners bascs? A mi en Garzón no me mereix cap respecte.
Idossí, si que et basta poc perquè algú et meresqui respecte. És un poc l'argument dels defensors d'en Franco: va ser un dictador, però va fer embassaments, carreteres, etc...
Llegeix aquest article d'en Guillem Frontera, crec que et convé: http://dbalears.cat/noticia/permalink/slug/bauza-matas-hitler-franco

Valoración:2menosmas
Per Idossí, fa mes de 7 anys

Potser que Garzón sigui un egòlatra, i que quan era més jove cometés algunes errades que mereixin ésser qualificades d'anti-demòcrates, però sigui pel que sigui és, em sembla, qui més ha fet, entre els jutges, per al recobrament de la memòria històrica i reivindicació de les víctimes dels terrorisme franquista. Si no per altres mèrits, només més per aquest mereix el meu respecte.

Valoración:-2menosmas
Per màxim, fa mes de 7 anys

Un 10, Llorenç! Encara record l'empresonament de Carles Bonaventura que va ser apallissat com un ca... mentre Garzon feia els ulls grossos! I els periodistes de la revista EL TEMPS... Ai, quanta desmemòria! Ara el presenten com l'adalid de les llibertats quan la realitat és que és un egòlatra. Ja va itnentar jugar a desbancar Felipe González (dels dallons d'un poden penjar l'altre) i, com que no li va anar bé, ara vol ser el líder de l'esquerra espanyolista. Que s'ho confiti! I que vagi a fer conferències al banc de Botín. Quente con quente!

Valoración:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris