cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
14°

Ningú no recorda cosa igual

Que jo en tengui memòria, i ja són molts d'anys damunt l'ossada, mai a Sineu no hi havia hagut un enfrontament de la virulència i mala lletrada com el que vàrem haver de presenciar el passat diumenge dia 29 de maig. Va ser a la plaça de l'Església, que a les 11 del matí estava programada la inauguració d'un monument en commemoració de la mort del rei Jaume II el Bondadós, escultura, pel que he pogut esbrinar, o entendre, o interpretar, que fou donada al municipi principalment pel senyor Joan Sastre Balaguer, de l'empresa Portal Forà. A continuació, i per ordre d'aparició en escena, tampoc no cobraren la feina feta l'artista local Ricardo Gago, Joan Real, Antoni Mas ni Joan Ferriol, entre estàtua i pedestal.

Hi hagué els parlaments de rigor. Primer de tot el d'Antònia Real, la nostra eficient bibliotecària (que ja va ser increpada amb un "'en mallorquín...!" i parlava en sineuer, cony!). Després, el petit discurs del historiador Antonio Ortega, en un català estàndard que no va ser interromput per cap discordant. I, finalment, una curta intervenció del tinent de batle en funcions Pere J. Jaume que serviria de cloenda discursiva, a més de donar pas a la interpretació de l'himne de Mallorca, La Balanguera, per part de la banda de música municipal. Aquí ja començaren a posar-se nerviosos els membres d'un sector del públic arremolinat a la part alta de la plaça, devers allà on hi havia la que reclamava "mallorquín" abans a Antònia Real, que fins aleshores havien enarborat unes banderes tribarrades rares, amb una mar blavíssima amb ones i tot, que mentre cridaven "fuera!, fuera!" i xiulaven els que en sabien i el barram postís els ho permetia, anaven plegant, enrodillant els seus gallardets en senyal de desacatament. Fins aquells mateixos moments, ningú dels catalanistes radicals i violents, com diuen ells, no s'havia manifestat ni aixinetes.

Però davant la poca vergonya demostrada per aquesta mena de Ku Klux Klan, grup de forasters i bords assilvestrats de les banderes rares, i amb la sorpresa de la compareixença de la banda de tambors de la Sala precedint la més esperpèntica comitiva que jo he vist mai en la vida, a més d'una colleta de pagesets vestits a l'ampla, tot un batalló de guerrers amb espases llargues i escuts com rodes de carro, cota de malles i olla de bullir caragols passada pel cap, una mena de bisbe grassonet beneint de per berbes el monument, rendint armes amb una impostura de sainet i cridant "patria!, patria!, patria!", així, sense accent, en castellà vull dir, un grup de patriotes de veritat, de l'OCB, de SI, d'ER, estenguérem una quadribarrada grosseta i un parell d'estelades, i apa, si voleu res acostau-vos. I vaja si s'arrambaren, punyeta, venien cap a nosaltres manades desfetes encesos, desfermats. Manotades, estirades a la senyera... La parella de la Policia Local va evitar que em rompessin les ulleres amb un 99% de possibilitats. Són plens de vida en Biel i en Julià, els policies, els ho podeu demanar, ho poden testificar.
Remolins, alguna paraula gruixada, gent externa que ens engegava de Mallorca amb una fúria mai vista, i en Jorge Campos, en Tummy Bestard (!) i uns quants senyors més amb l'amfitrió Pere J., que observaven l'espectacle entre embadalits i cínics. Després he llegit als papers que els del KKK aquest i també l'alcaldable Pere J., han declarat a la premsa i televisió, que evidentment la culpa de tot l'enrenou havia estat dels radicals catalanistes que havien organitzat aquests esdeveniments violents. Que santa Llúcia els conservi la vista. Ah, i allò de la nit següent repartir per tot el poble falsos fullets toca nassos amb el segell de l'OCB ja és inclassificable, és d'una baixesa moral, una indignitat fora mida. I el que ens queda per veure. Això no pot acabar mai bé.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Conxa Forteza, fa mes de 9 anys

Biel estimat, pega una ullada a qui varen organitzar la processo organitzada per s'academi de sa llengo balea.
http://podencoblanco.foroactivo.com/t146-sineu-2011

Valoració:2menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 9 anys

Està clar que això no pot acabar mai bé però és que fins ara res és acabat bé per a naltros (per a ells sí, naturalment)

Valoració:8menosmas
Per Voramar, fa mes de 9 anys

Amic Biel, "de fora vindran i de casa ens treuran", així record que la padrina m'ho deia. Però ara puc dir que estic ben orgullós dels vilatans de Sineu. Han sabut mantenir-se ferms davants aquestes embestides d'agitadors incults, mal lletats, genocides culturals del Circo Baléà.
Ben fet honorables sineuers!

Valoració:64menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris