cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 24°
25°

Mobilització d’eurodiputats

La modificació de la Llei de la funció pública i la vaga de fam de Jaume Bonet ja han arribat a les institucions europees. Vint eurodiputats de diferent ideologia i nacionalitat, fins i tot del grup popular, han signat un escrit contra el fet que el català deixi de ser requisit a l'Administració balear.

La qüestió s'haurà de debatre a les institucions europees. Alhora, un grup d'eurodiputats socialistes ha fet saber la vaga de fam de Jaume Bonet, que ultrapassa fronteres. La problemàtica lingüística balear està deixant de ser un problema intern balear per convertir-se en un problema a escala continental.

Cal recordar que la Carta de Drets Fonamentals de la UE especifica el respecte a la diversitat cultural i prohibeix les discriminacions lingüístiques. També el respecte a les minories lingüístiques dins els seus territoris és un valor fonamental per a la Unió. Com explicarà Bauzá a Brussel·les la seva promoció del castellà en un arxipèlag catalanoparlant?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 8 anys

En Bauzá, en Bosch, n'Isern, en Delgado i cia. només representen personatges sòrdits com aquest que signa Bartolomé. Una gent desagraïda que elegiren lliurament viure a Mallorca i que l'odïen i la denosten cada cop que en tenen ocasió. No sé què putes fa aquí, aquest individu. I tampoc entenc per què llegeix l'únic diari de Mallorca que surt en la nostra llengua. Que llegeixi El Mundo.

Valoració:1menosmas
Per transcriptor, fa mes de 8 anys

"D'una vaga de la fam"

JOAN-LLUÍS LLUÍS

Ningú, mai, no hauria de morir per una llengua, però quan algú, amb el ple domini del seny, arrisca la seva vida per intentar salvar la seva llengua, vol dir que la societat fa tard. Què faran, els responsables polítics de les Illes, si Jaume Bonet mor? Alçaran les espatlles i diran: "Era un eixelebrat, i res no és culpa nostra"? I què farem, nosaltres? D'en Jaume Bonet, ho ignoro tot, excepte el seu coratge tranquil. I amb això n'hi hauria d'haver prou per fer-li costat.

El 1963, el general De Gaulle va cedir davant d'un home sol que també arriscava la seva vida. L'home sol es deia Louis Lecoin i, a 74 anys, havia començat una vaga de la fam per tal que l'objecció de consciència fos legalitzada a França.

El general, que tenia una idea bastant autoritària del que havia de ser el servei militar, es va declarar vençut perquè sabia que una democràcia ha de portar en si mateixa els mecanismes que evitin que algú mori per les seves idees. Cedint, De Gaulle va guanyar en dignitat allò que havia perdut en combat ideològic. Podria ser que, mig segle més tard, una altra democràcia deixés morir de fam un professor jubilat? Ningú, mai, no hauria de morir per una llengua, però ningú, mai, no hauria de veure com mor la seva llengua. O com la trepitgen, la insulten i la menyspreen.

Quan una persona com en Jaume Bonet decideix que ha d'arriscar la seva vida per una causa, i que en parla amb serena convicció, el deure mecànic dels responsables polítics hauria de ser d'iniciar negociacions immediates per intentar trobar un punt d'equilibri entre les opcions en presència.

És, com a mínim, un deure humà. Aleshores, quan en lloc d'això, es veu indiferència i befa, significa que el nivell moral d'aquests responsables polítics és baixíssim, i que són indignes de liderar un projecte plenament col·lectiu.

Espanya vol matar la llengua catalana, perquè és l'única manera que té de posar fi a allò que solen anomenar "el problema català". Els ideòlegs d'aquesta estratègia deuen ser prou autosatisfets per pensar que un mallorquí vaguista de la fam no podrà res contra un tal macroprojecte.

Podria ser que tinguessin raó, o potser no, però tots tenim una part de responsabilitat sobre el resultat final. Espanya ha declarat una guerra freda contra la llengua catalana, contra tots els territoris de llengua catalana sota la seva jurisdicció. Les guerres fredes, en principi, no fan morts, o pocs, i cal que en Jaume Bonet no sigui el primer. El seu combat és el nostre combat, o no?

El Punt Avui. Edició Nacional 23-03-2012 Pàgina 24

Valoració:10menosmas
Per Bartolomé, fa mes de 8 anys

Y lo que pretende esa ley de Bauzá es cumplir con lo que dicen los artículos 14,138 y 139 de la Constitución, que expresan el principio d IGUALDAD DE TODOS LOS ESPAÑOLES ANTE LA LEY.

Valoració:-3menosmas
Per Bartolomé, fa mes de 8 anys

Pues si esperáis que esos diputadetes van a hacer que Bauzá retire la ley,lo lleváis clarinete.A ver si esos veinte listillos informan a la UE de que en España hay una provincia donde los españoles no pueden aprender ni estudiar en la lengua española,propia de todo el país. ESPAÑA.Aquí no se prohibe estudiar en catalán (que ni siquiera es la lengua de estas islas), sino que lo que se prohibe es estudiar y aprender nada menos que EN ESPAÑOL.

Valoració:-3menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 8 anys

Bon dia!

Recordem que no hem nascut per alimentar trolls ni malalts d'anticatalanisme.

Endavant en defensa dels nostres drets.

Volem conservar bé la nostra llengua i la nostra cultura.

Valoració:14menosmas
Per Bartolomé, fa mes de 8 anys

Me olvidaba del Sr.Bonet:Hay que hacerle llegar urgentemente un buen bocata de tortilla española.Que tome nota el Sr.Bosch,ya que hay que dar de comer al hambriento.

Valoració:-4menosmas
Per Bartolomé, fa mes de 8 anys

Déjense de derechos de las minorías.Mis hijos,según la Constitución,tenían derecho a ser educados en español y los Sres.Cañellas y Matas,con la colaboración de la Sra.Munar (Felizmente fuera de combate los tres),les obligaron a hacerlo en catalán,lengua a la que,como era de esperar,han llegado a odiar,por impuesta.los artículos 14,138 y 139 de la CE son muy claros.Léanlos.Igualdad de TODOS LOS ESPAÑOLES EN TODO EL TERRITORIO NACIONAL.

Por eso soy beligerante con los catalaufos y me alegro que el Sr.Bauzá haya rectificado la nefasta política de Cañellas y Matas.

Así que nada de consensos.Hay mayor´kia absoluta y la Ley se aprobará.Loes eurodiputados pueden dedicarse a hacer pajaritas de papel,especialmente esos del PP que apoyan esa iniciativa.

Valoració:-4menosmas
Per Bartolomé, fa mes de 8 anys

Ya saben.Esos eurodiputados pueden mover lo que quieran.Muy deseperados deben estar esos catalanistas cuando llegan a estos extremos.En fin, será por burocracia.La Ley se aprobará,en cumplimiento del compromiso contraído por el Sr.Bauzá con sus votantes.Eso de los eurodiputados sderá archivado sin más o incluso irá directamente al cesto de los papeles.

Valoració:-3menosmas
Per Retratats, fa mes de 8 anys

No volien guerra? I la perdran! Ja farien bé, i els seria més fàcil rectificar! Si no quedarà el seu nom i la seva imatge com uns dictadors per a la posteritat. Els alumnes estudiaran els seus fets com ara estudien els de Franco. Que es confessaran com ho va fer en March al seu llit de mort? No crec que aquest surti del forat on és i el record que deixà a la majoria dels illencs a mi em faria vergonya deixar-lo a ningú.

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris