muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:
10°

Fumata negra

A Cort hi ha hagut, finalment, fumata blanca. Encara que, considerant quina ha estat la decisió, s'escau més que parlem de fumata negra. El monument al creuer Baleares continuarà on és, de manera que podem augurar que, en poc temps, ostentarà la singularitat d'ésser l'únic monument feixista d'Europa. Perquè l'ardit de substituir-ne la llegenda actual per una altra de més light no canvia les coses. Més aviat les empitjora. Les pedres parlen, no necessiten les paraules. I l'arquitectura és ideologia. Tanmateix, Cort no ho ha volgut veure. I en lloc d'acarar la història tal com és, ha preferit edulcorar-la. I de quina manera! Posades en feina, ses senyories de la Sala han anat més enllà de les propostes farisaiques de reconciliació de la dreta espanyola i de la cúria episcopal, i han decidit convertir l'obelisc en un homenatge a les víctimes de totes les guerres. "Avui és per a la ciutat símbol de la voluntat democràtica de no oblidar mai els horrors de les guerres i les dictadures", diu la segona part de la llegenda que el contextualitzarà.

De manera que la terna Calvo-Ramon-Grosske ens proposen retre homenatge perenne als sarraïns que va fer decapitar el Rei en Jaume i a les víctimes cambotjanes de Pol Pot. Qui molt abraça, poc estreny. Sobretot tocant a emocions. I amb la rentada de cara de Cort, l'obra d'Ortells acabaria essent una baluerna en el paisatge, si la primera part de la llegenda no especifiqués que "aquest monument va ser erigit l'any 1948 en record de les víctimes de l'enfonsament del creuer Baleares durant la Guerra Civil (1936-1939)". Això fa que el sentit primigeni del monòlit no s'hagi diluït, tot i que s'ha substituït el discurs d'exaltació patriòtica (els herois) per un altre de més farisaic (les víctimes). Tanmateix, parlem del mateix Baleares. El que va canonejar la població indefensa de Màlaga i el que salpava sense que els mariners coneguessin la ruta perquè, en paraules del tinent Cervera, "no importaba si era tal o cual puerto el que había que bombardear".

La Trinca municipal ha perdut el rumb, és evident. No tenia per què acudir a Nietzsche ni a Todorov per a justificar en llenguatge jurídic una decisió que repugna a la cultura democràtica. Donostia va esbucar el seu monument al Baleares l'any 2002, i en el lloc que ocupava hi ha una escultura d'Oteiza. El canvi va ésser cosa d'Odón Elorza, un batlle socialista. I tot i que bona part dels mariners desapareguts eren bascos, no va ocasionar cap disgust a la ciutadania. Per a Cort el camí estava fet, sols calia seguir-lo. Però la Trinca ha preferit apuntar-se a l'esperit hipòcritament fraternal del Valle de los Caídos. No en parlem més. Del seu pa farà sopes.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Toni, fa mes de 11 anys
No digueu més collonades. Quina genteta!!!.
Valoració:1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Kalodian, es qui han perpetrat això no mereixen fer de funcionaris, això és, de treballador públic (jo ho som) sinó potser estar a s'atur per una bona temporada si més no. I remarcar lo fotut que suposa que això s'haja produït precisament a Palma, a sa capital de Balears, amb tot el que suposa de ressó a la resta de s'arxipèlag
Valoració:-4menosmas
Per Un escriptoretxo, fa mes de 11 anys
No sé si Nanda Ramom fa homenatges als escriptors feixistes, però en una entrevista que li va fer Llorenç Capellà per al Brisas va brevetjar una novel·la de José Carlos Llop, un dels pocs escriptors pijos de Mallorca que escriuen en castellà i que troben "provinciano" escriure en català.
Valoració:-2menosmas
Per Kalodian, fa mes de 11 anys
Escriptors feixistes: Villalonga, Estelrich, Riber, Maria Antònia Salvà..
Continuam ?
Valoració:-1menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 11 anys
Kalodina, m'ha agradat molt el teu desbarat: na Ramon és del partit que fa homenatges als escriptors feixistes? Hahaha, i això d'on t'ho has tret?
Valoració:-5menosmas
Per jo, fa mes de 11 anys
Sra. Calvo

16 anys esperant un govern decent....i ens arriba Vostè, que no fa més fer més grossa la nostra ferida.

Quan les persones d'esquerra podrem sentir orgull del nostres governants ?

Sra. Calvo, ens mereixem això ?
Valoració:6menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 11 anys
Fumata negra i ben negra. Com el fum que sortia per la xemeneia del Baleares. El vaixell de guerra que va fer les "glorioses gestes" de bombardejar les poblacions civils que no secundaren el traidor cop feixista. Ara, per obra i gràcia d'aquests governants pseudoesquerrans i porucs, el monument feixista adquereix dret de permanéncia pels segles dels segles. Tenien l'ocasió i tot a favor per eliminar aquest insult feixista dels nostros carrers i la han tudada. El batle de Manacor, del PP, ha demostrat tenir molta més valentia que aquesta colla de espantadissos que governen la nostra ciutat (i la nostra Comunitat). Estàn lluny, molt lluny, d'aquells republicans que creien amb sinceritat amb una societat diferenta i treballaren per ella. La mateixa mà sanguinaria que inaugurà la baluerna de Sa Feixina acabà també amb les seves vides. Quina decisió més vergonyosa.
Valoració:15menosmas
Per Kalodian, fa mes de 11 anys
El partit del senyor Grosske que tant parla de democràcia participativa, d'escoltar als moviments socials, ha fet l'opció de rebre les lloances dels feixistes i de la dreta, però tanmateix aquests no el votaran i els seus electors el farem alçar el cul de la cadira i anar altra cop a fer de funcionari que és el que mereix.
De la seryora nanada Ramon, ja sabem que apartany al partit que fa lloances als poetes i escriptors feixistes, i no ens ha d'espantar la seva decisió, correspon a la dreta conservadora que representa.
I Aina Calvo es de la mateixa pasta del senyor Bono, el de Isabel y Fernando, el espíritu impera, morieremos besando la sagrada bandera...
Valoració:15menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
L Trinca tenien gracia pero aquestos tres no en tenen cap. Ells compten que rebran vots del centre i amb les llistes tancades no mos quedara mes remei que haverlos de tornar a votar si volem votar esquerres. Van ben herrats de comptes. idò. No sé com han tengut barra per aquesta tropelia als seus votants, però tampoc en ve de nou, conguent es percal ja m'ho esperaba. Qui no te repar en vinclar l'esquena devant l'hereu del dictador tampoc te manies a l'hora de mantenir els monuments del regim faixiste. No sé com tenen aprou barra per dur endevant una cosa tan baixa eticament parlant. Quina falta de respecta per els que moriren i els que encara quedam...mai lis perdonaré l'ofensa mentres visqui.
Valoració:2menosmas
Per Antifeixista, fa mes de 11 anys
Calvo, GrosKe i Ramón: que les vostres conciencies no vos deixin dormir. Hau trait els vostres, heu perdut l'oportunitat, ara jo no seram mai més es vostres, no vos ho mereixeu. Vos heu venut per un grapat de vots, però això vos pasarà factura, el meu ja l'heu perdut.
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris