algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
13°

El problema del PP

El problema del PP no té cap relació amb els dois que fa amb el català que, per una banda, no canvien res substancialment i, per l'altra, no li provocaran cap erosió perquè l'oposició que aixequen no és transversal, està molt acotada socialment. N'és la prova que des que IB3 és bilingüe ha pujat molt en audiència. I evidentment encara molt manco el problema del PP pot ser, ni remotament, Antoni Pastor.
Si als conservadors els ha de venir qualque problema gros serà per una altra via. La de Bauzá i els quatre més que dirigeixen el PP. Això és el que en només set mesos ha aconseguit tenir el partit com a mínim desorientat. No hi ha direcció política, no hi ha activitat legislativa -excepte dues lleis per llogar cadiretes: la dels dois amb el català i la de més privilegis hotelers- i la interlocució social i econòmica més tradicionalment conservadora no entén -amb l'excepció del grupet d'hotelers que governen Balears- que el Govern estigui aturat. Per aquí se li pot fer mal. Molt. Aquest és el seriós problema que té el PP.
Matís: aquest és el seriós problema que podria tenir el PP si tengués una oposició amb suficient transversalitat social. Tanmateix, ara per ara no es veu a l'horitzó possibilitats reals d'erosionar els conservadors. Només han passat set mesos d'ençà que Bauzá va ser investit, però amb un vist i no vist farà un any de les eleccions i en aquest temps més que el que no fa el PP llueix la inexistència d'oposició. És vera que les eleccions es perden des del poder. Però això només passa quan l'oposició sap aprofitar les errades de qui governa. En aquests moments la situació política a Balears és justament la inversa. El Govern i el PP, malgrat ser bastant desastrosos, s'aprofiten -per poder seguir de vacances- d'una oposició encara molt més desastrosa.
Si PSOE i PSM no fan via a espavilar, a ser capaços d'oposar-se als conservadors per allà on li poden fer mal de veres, se'n penediran. Perquè el temps passa molt aviat i quan vulguin reaccionar -si és que ho volguessin, cosa dubtosa- serà massa tard. Si segueixen esperant que els dois que fa el PP amb el català i en Jaume Font els facin la feina, ben arreglats estan.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per oient, fa mes de 9 anys

Ara mateix, en una entrevista radiofònica, José Ramón Bauzà ha dit: "en español y en nuestras lenguas básicas insulares".

Valoració:-1menosmas
Per Margalida, fa mes de 9 anys

Quaranta anys de franquisme amb totes ses seves prohibicions i trabetes llingüistiques, sense poder estudiar-lo a ses escoles, sense poder emprar-lo a les administracions i sense tenir, per descompat, cap televisió en sa nostra llengua, arribada masiva de peninsulars, etc. no aconseguiren engolir de cap de ses maneres ni als mallorquins ni al mallorquí , creis que ara amb aquesta política llingúistica i amb una IB3 bilingüe el mallorquí perilla molt més que durant s'etapa del franquisme ? tant com per fer afirmacións tal com que "els mallorquins començam a ser engolits pels forasters"?

Valoració:9menosmas
Per Guillem, fa mes de 9 anys

Parlar de rendibilitat d'IB3 és ridícul. IB3 no seria rendible ni que fos tota en castellà. L'única justificació possible que té una televisió autonòmica per existir és promocionar la cultura d'aquesta autonomia. La qüestió és que els mallorquins començam a ser engolits pels forasters (entenent com a foraster tot aquell que menysprea la nostra cultura) i el govern sembla estar més preocupat a ajudar-los en aquesta tasca que en salvar-nos d'aquesta crisi galopant.

Valoració:31menosmas
Per Elisa, fa mes de 9 anys

Joan, hem entès perfectament. Som conscient que les afirmacions del principi només sónel plantejament de l'article, però, tanmateix, hi diu el que hi diu i això ens ha xocat tant que l'opinió que segueix ens importa un pebre. No es poden fer alegrement afirmacions com aquestes i esperar que les passem per alt. Si a aquest senyor li sembla secundari el que passa amb la llengua i prefereix parlar dels problemes polítics del PP i de l'oposició, és el seu dret, però també és el nostre dret trobar-ho trist i estar en desacord amb el seu plantejament.

Valoració:10menosmas
Per Elisa, fa mes de 9 anys

No sé com ningú amb una mica de seny pot dir que les mesures contra el català no tendran cap efecte. El català està en coma i si el treuen de l'UCI per a deixar-lo tirat en un racó d'una sala d'espera no li passarà res?
Quant a IB3, conec molta de gent que hem deixat de mirar-la precisament perquè ja no la sentim com nostra, sinó com forastera. Hi ha centenars de canals en espanyol, en canvi en català n'hi ha ben pocs. Per què una tele illenca no ha de ser en la llengua pròpia de les Illes? Els catalanoparlants tenim menys drets que els forasters? És evident que la resposta és sí i és en bona part responsabilitat de gent com vós. La rendibilitat (discutible) és més important que la nostra identitat com a poble? Ens hem de vendre al colonitzador perquè aquest ens pren per indígenes subdesenvolupats que parlen una llengua de salvatges? Us record que és la llengua de Llull, Alcover, Costa i Llobera, Espriu o Rodoreda! Hi hem de renunciar per no ofendre l'amo i ser bons esclaus? Hi hem de renunciar perquè hi ha massa illencs malalts d'ignorància i autoodi i massa forasters renegats que es neguen a integrar-se a ca nostra?
Us hauria de fer vergonya dir disbarats com aquests i renegar de les pròpies arrels. I encara més de publicar-les en un diari en català.

Valoració:28menosmas
Per JOAN, fa mes de 9 anys

nomes he llegit els primers quatre comentaris i veig que cap de vosaltres enten l'escrit del Sr. Payeras, no es que no sigui important el català, que ho es, no es que no sigui important l'audiència, que ho es. El que vol dir el periodista es que es ben hora que l'oposició es posi les piles, i no nomes amb el tema del català, o vos pensau que per aquest tema "llengua" els votants del pp els deixaran de votar. Sempre he pensat que les esquerres, i sobre tot els nacionalistes d'esquerres, com es el meu cas, no farem res mai ja que som una guarda d'iluminats. es ben hora d'espavilar i de fer-mos grandets.

Valoració:-13menosmas
Per Remei, fa mes de 9 anys

És una altra oposició la que faria botar aquesta cosa ancestral i enquistada anomenada pp. Els psociatEs connecten més aviat zero amb la societat balears. i psociatEs, inclou els seus servidors habituals.

Valoració:6menosmas
Per catalina, fa mes de 9 anys

Segons vostè, Sr. Payeras, totes les al·legacions presentades són pura anècdota. Crec que s'equivoca, com s'equivoca el PP si no en vol fer cas. Molta gent que va votar PP, també ha fet al·legacions i ara començarà a veure que aquest PP ha pres una deriva que no s'esperaven. L'oposició diu poc, és possible; però el poble de Mallorca aprendrà de quin peu calça el PP.

Valoració:15menosmas
Per Miramar, fa mes de 9 anys

NO hi ha qui t´entengui Miquel Si per a tu la llengua no és important , ´te convé molt una repasadeta a l´història, R Llull, A turmeda, María Aguiló, F Borja Moll, Costa i Llobera. Payeras, es llinatge am tradició a Muro , Sa Pobla, Palma etc. Tot en Catalá, com expresió del nostre taranná. Creix la teva predisposició a l´altre llengua, la castellana.... Fés el que vulguis però no diguis dois en els comentaris politics.

Valoració:12menosmas
Per juas, fa mes de 9 anys

I tu, Payeras perquè no escrius en espanyol? i no ens tocasràs pus el nas als intel·ligents d'aquest país? Així no t'hauríem d'aguantar, ni tampoc les teves burrades...

Valoració:-12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris