nubes rotas
  • Màx: 13°
  • Mín: 13°
12°

El cas PTM

La investigació de la Fiscalia Anticorrupció sobre el Pla Territorial de Mallorca (PTM) es va iniciar per mor d'una denúncia del GOB. Quan s'aixecà el secret i la premsa en pogué donar detalls es varen conèixer alguns noms que la Fiscalia relacionava amb pràctiques obscures. Fins aleshores les persones que la investigació citava, i fins i tot que la Fiscalia acusava, podien tirar balons a fora. Com sol passar sempre en casos semblants. Però des de despús-ahir el cas ha fet un salt qualitatiu que el converteix en el de presumpta corrupció política potencialment més important de la història de Balears. I això que la història de la corrupció en aquesta terra és molt generosa en els exemples. Perquè des de despús-ahir és un jutge -i no merament la Fiscalia que, estrictament, no és poder judicial- el qui imputa greus, gravíssims delictes a dos empresaris -l'ínclit propietari del Mallorca Vicenç Grande i Mateu Sastre, d'Ibercon- i, sobretot, a dos polítics en actiu que tenen i han tengut importants responsabilitats tant de gestió pública a les institucions com de direcció als respectius partits: Jaume Font del PP i Bartomeu Vicens d'UM. Les dues formacions que governaren el Consell de Mallorca entre 2003 i 2007, durant el mandat «de les realitzacions pràctiques», tal com Jaume Matas i Maria Antònia Munar es cansaren de qualificar aquells anys.

Deixem ara els empresaris en qüestió i centrem l'atenció en els polítics. Als quals, com als primers i com a qualsevol altre imputat per un jutge per sigui quina sigui la raó, els correspon la presumpció d'innocència. Són absolutament innocents fins que un jutge no sentenciï el contrari. Alerta, però: exactament igual que Damià Vidal, Rodrigo de Santos o Eugenio Hidalgo, per citar només els tres noms més coneguts de la més recent galeria de la fama de la (presumpta) corrupció política mallorquina. Que el lector recordi les tempestes polítiques que els tres casos citats han merescut i compari amb la poca intensitat de les respostes polítiques que mereix el cas PTM. Curiós, eh? A servidor no se li ocorre cap raó -que es pugui escriure- per explicar tant de contrast. Una altra consideració a fer que té una importància cabdal. El cas PTM neix, com s'ha dit abans, d'una denúncia del GOB. Que és, com tothom sap, l'única organització de la societat civil balear que és lliure i independent de qualsevol poder econòmic i polític d'aquesta terra. La qual cosa ha de conduir inexorablement a la conclusió que si no existís algú l'hauria d'inventar. Si a la poblada galeria de la fama de la (presumpta i real) corrupció hi ha molts protagonistes estel·lars, a la de la decència, en aquesta regió, en sobresurt gairebé en exclusiva el GOB. Cal dir-ho clar. El cas PTM podria acabar amb res, perquè es tracta de presumptes delictes que són molts difícil de provar i amb el silenci dels imputats -dret constitucional- pot bastar per acabar, dins d'un llarg i enrevessat procés judicial, en no res. Tanmateix potencialment és el cas més greu de (novament: presumpta) corrupció política regional de la nostra història. Perquè estam davant d'allò que podria acabar per ser, si es provàs per la Fiscalia i ho sentenciàs així un jutge, una conspiració per delinquir a través de la creació d'una norma legal l'objectiu parcial de la qual seria la d'afavorir econòmicament uns particulars determinats mitjançant -com diu la Fiscalia- «l'urbanisme a la carta». Sense el GOB -i ningú més- no s'hauria investigat. Que cadascú tregui les seves conclusions.

Al llarg del procés judicial del PTM hi haurà temps i ocasions per tornar-hi, al tema, però ara per ara, una vegada que ja és un cas judicial, les implicacions polítiques es comencen a veure i són molt delicades per a tots, i dic tots, els partits polítics. Per al PP, perquè una vegada més és l'estrella. Per a UM, perquè Vicens no és un qualsevol. I per al PSOE i el Bloc perquè si governen -a l'Ajuntament de Palma, al Consell i al Govern- és perquè estan aliats, no s'ha d'oblidar, amb UM. I ara callen sobre tal cosa.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris