cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín:

Apologia dels diccionaris enciclopèdics

Gabriel Julià Seguí és, ara com ara, una de les nostres columnes enlairades i salomòniques -de progressió en espiral, vull dir- que sostenen el Partenó de la investigació moderna a Menorca; en especial, en el camp de la història de l'art. Ho dic perfectament reafirmat ara que m'arriba una de les seves darreres obres: un important llibre enciclopèdic que li han editat el Consell Insular i l'Institut d'Estudis Baleàrics. Porta per títol Música i músics a Menorca, que acumula, en bonibé cinc-centes pàgines, una miríada d'entrades de diccionari referides a noms de músics i entitats, societats o grups que han desfilat a l'illa al llarg del temps. Tasca ímproba i fabulosa aquesta que diposita a les nostres mans en un esforç esmerçat en solitari.

De seguida esdevindrà un llegat estimabilíssim per a l'erudició local, un d'aquells fruits en saó capaços de resistir el pas dels anys; cridat a erigir-se, idò, en text de referència per a consultes i per a qualsevol aplec documental a l'abast amb garanties. El finat mestre maonès Deseado Mercadal Bagur (1911-2000) ja havia assolit una primera fita de reunió de fitxes biogràfiques de músics menorquins de totes les èpoques (instrumentistes i compositors). Ho féu en els anys setanta. Però no cal sinó remarcar, ara, que el professor Julià n'ha donat cent per u, fent bona la promesa evangèlica de la llavor llençada en terra fèrtil.

Sovint Julià i jo mateix n'havíem parlat, ara i adés, amb regust amargant, no ho negaré. D'anys, tots dos som uns convençuts indeclinables que la cultura acadèmica menorquina pateix llacunes evidents pel que fa als llibres de compilació d'autoritats. Ens falten aquells volums de consulta tan habituals en una qualsevol cultura ben desplegada, de bons fonaments, allí on fàcilment anar-hi a trobar el relat biogràfic general de tota mena d'individus que han construït la història local i que tenen guanyada una forma o altra de posteritat: polítics, arquitectes, pedagogs, clergues, creadors, militars, savis, empresaris, poetes, científics... Gaudim, no cal dir-ho, d'una de les millors, potser de les més excel·lides enciclopèdies dels països de parla catalana (l'Enciclopèdia de Menorca de l'Obra Cultural), guardonada arreu d'Europa.

Resulta, però, que és temàtica, amb l'entrebanc que aquest caràcter implica. La clau és comprovar que, aquests anys d'enorme descabdellament dels estudis locals, hem fet molta feina d'enciclopedisme, però d'escassa enciclopèdia. Si, per exemple, volem assabentar-nos de debò, en un relat ben compilat, qui era el diputat republicà Prieto i Caules, nou vegades assegut als escons de Madrid; el compositor Nicolau Manent Maurant, pare de la sarsuela catalana; o el periodista i líric vuitcentista Bernat Fàbregues Sintes, gairebé no sabrem pas com salvar el tràngol de buidor. ¿Com informar-nos del periple biogràfic bàsic d'unes i altres autoritats, sense haver de recórrer als estudis biogràfics extensos, en cas que n'hi hagi? Simplement, no ho podrem fer, perquè ens manquen els diccionaris d'autoritats. Idò aquesta és la magnífica aportació que ens brinda avui Gabriel Julià en el terreny de la música.

Ell ja havia col·laborat amb un fardell d'entrades al Diccionari del Teatre de les Illes Balears (2003), editat en època del conseller Damià Pons, de memorable executòria a la cartera de Cultura. I també és el mateix Julià que porta entre mans (amb la meva modesta cooperació, que agraesc) un altre projecte significatiu: el diccionari dels emigrants menorquins a les Amèriques, compromès per a la col·lecció Els Camins de la Quimera que dirigeix el campaneter Joan Buades.

Animat com em sent en el valor plausible dels diccionaris d'autoritats, acab de lliurar a la impremta un volum de tres-centes seixanta pàgines que he confegit amb l'estimat Miquel Pons-Portella. Hi hem recollit devers 140 biografies de Migjorners amb petjada, que n'és el títol. Apostaria, idò, per fer extensiva la tasca als vuit municipis de l'illa. Ja ho veurem, si ens hi podem posar. Les forces personals són entusiastes però dèbils -i els diners financers, encara més!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per presumpta migjornera, fa mes de 7 anys

serà interessant, fer un recorregut , tot seguint les empremtes de les petjades deixades pel camí de l'aprenentatge, de la mà de dos mestres

Valoración:-2menosmas
Per Talaiot, fa mes de 8 anys
Miquel Àngel: Crec, com tu, que Menorca necessita una enciclòpedia tipus 'Gran Enciclopèdia de Mallorca', en la qué puguem saber, sense haver de passar pena cercant i demanat amunt i avall, qui era i qué va fer qualsevol de les persones que trobam citades als diaris, als carrers, als llibres etc...
Molt justes i merescudes, també, les paraules de reconeixement a la gran tasca i al gran valor intel·lectual de Gabriel Juliá Seguí.
Valoración:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris