cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín: 11°
11°

Un museu que els illencs senten com a seu

Així ho confirmen les dues adquisicions i les onze donacions que s'afegiren ahir al fons artístic

Vuit més dues més una altra són onze. Avui, el Museu d'Es Baluard comptarà amb onze obres més en el seu fons artístic. A Bou, l'obra de Santiago Calatrava que s'eleva sobre la murada renaixentista, s'hi afegeixen vuit donacions i també dues adquisicions efectuades pel Museu, que s'oficialitzaren ahir vespre en un acte molt amb molta participació d'artistes i també dels seus familiars, que es desenvolupà a l'auditori del centre museístic enmig d'una gran emoció. En aquest acte es va fer evident que el Museu, tal com assenyalà el president de la fundació que el gestiona, Pere A. Serra, s'internacionalitza i de cada dia és més dels ciutadans de les Illes, amb la incorporació d'obres que provenen de Menorca, de Mèxic i també de Colòmbia.

Amb una àmplia representació institucional encapçalada pel president del Govern, Jaume Matas; la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar; la batlessa de Palma, Catalina Cirer; el fiscal en cap de les Balears, Bartomeu Barceló; el vicepresident del Consell, Miquel Nadal; la directora general, Catalina Sureda, i el regidor de Cultura de Cort, Rogelio Araújo, entre d'altres, Pere A. Serra, després d'agrair a tots els assistents la seva presència i les donacions realitzades, anà desgranant la trajectòria que durant aquests tres anys ha mantingut el Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma. Una trajectòria en la qual els ciutadans tenen un pes cabdal, «perquè de cada dia el fan més i més seu i crec que puc dir que qui no estima Es Baluard, no estima Mallorca», conclogué amb determinació abans de referir-se als membres de la Junta d'Adquisicions que han fet possible aquestes noves incorporacions al fons.

De fet, Menorca va entrar ahir per la porta gran d'Es Baluard. Una gran representació de la família de Josep Robert Torrent Prats amb l'acompanyament del batle ciutadellenc, Llorenç Brondo, acudiren a l'acte de donació de Los dos payeses, un oli que el pintor signà el 1972. La família Al·lès, que gestiona el setmanari El Iris, de Ciutadella, va fer donació d'un acrílic d'Arnulf Björndal, que va crear, tal com va explicar Pere A. Serra, el Grup Menorca amb un conjunt d'artistes escandinaus que arribaren a l'illa cercant la llum de la Mediterrània.

Les donacions de la nit continuaren amb «la millor aquarel·la que jo he vist mai», com la va qualificar Serra, de Maties Mandilego que du per títoSimfonia a Costa Deià; el quadre de Joan Bonet Una noche de enero, sin sueño, que ja s'exposà en Es Baluard per a la mostra La paraula pintada; l'escultura Origen , del mexicà Alejandro Echeverría, present a la sala; la incisió damunt pissarra del belga Raoul Ubac o també el quadre Sense títo del colombià Francisco Mejía-Guinand. Pere A. Serra va tenir un record especial per a les dues peces de Santi Camps, una adquisició i una donació d'un artista mort prematurament, «del qual aquest museu podrà segurament fer una retrospectiva», explicà. La segona adquisició de la nit era eSelf portrait in the Mountains of Venus, que Jaume Plensa inclogué a Jerusalem, «una exposició d'Es Baluard que va ser qualificada com la més important que aquest artista va fer l'any passat».

El president Jaume Matas aprofità el seu torn de paraules per remarcar la línia de potenciació i de consolidació que té Es Baluard. De fet, assegurà que les donacions i les adquisicions d'ahir són «una progressió per fer d'aquest museu un referent internacional d'avantguarda, del qual es beneficiaran tots els ciutadans de les Illes», explicà mentre agraïa la presència dels artistes i dels seus familiars a l'auditori del centre.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris