algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
29°

Tresors amagats

Can Torró acull avui la presentació de Possessions d'Alcúdia, de Gaspar Valero, Francesca Maria Serra i Manuel Espinosa

122734

Una de les possessions que apareixen al llibre és la Torre de Vernissa.

A.Bosch

El patrimoni etnològic i arquitectònic d'Alcúdia queda palès en el llibre Possessions d'Alcúdia, editat per Olañeta i que avui a les 20.15 hores es presentarà a la biblioteca de Can Torró del poble. Realitzat pels historiadors Gaspar Valero i Francesca Maria Serra, amb la col·laboració del geògraf Manuel Espinosa, aporta l'estudi de 35 possessions del terme. Des de l'Albufereta, al nord-oest de la ciutat, planteja un recorregut pels quatre punts cardinals i analitza les possessions del municipi. Cada una ocupa un capítol, amb la localització, notes històriques i descripció arquitectònica.

La història de cada finca constitueix un apartat especialment treballat, amb notícies sobre els seus propietaris i persones lligades a la possessió, a més de l'aportació de profusió de dades sobre la producció agrícola. Hi destaquen els nombrosos contractes d'arrendament, inèdits, recuperats de l'oblit dels arxius, que capten el batec de la ruralia alcudienca al llarg de segles d'història. També hi ha un important apropament a la bibliografia local, tant de llibres de temàtica alcudienca com de recerca arxivística publicada en diplomataris o obres de referència.
En aquest sentit, és obligatori recordar, entre d'altres, el treball de l'historiador local alcudienc Pere Ventayol, el del cronista i fill predilecte d'Alcúdia, Bartomeu Serra i Martí, a més de la gran aportació dels tres volums de la Història d'Alcúdia i dels diversos treballs d'Antoni Domingo i Glòria Druguet, com també les notes de Damià Ferrà-Ponç publicades a la Gran Enciclopèdia de Mallorca.

La descripció dels elements arquitectònics i patrimonials de les cases de possessió és l'altre bloc de pes de cada capítol. Normalment es tracta d'edificacions austeres, cases de pagès o rafalets dissenyats especialment per al treball agrícola, lluny de luxes senyorívols. Portals forans, algunes clastres, moltes carreres arrenglerades davant la façana principal, alguna torre de defensa, com l'espectacular de Son Roger, algunes capelles, com la de la Torre de Vernissa, se succeeixen al llarg del llibre. Constitueixen, en conjunt, una lliçó d'arquitectura i d'art, però també d'arrelament a la terra, de producció i de subsistència. Lamentablement, també hi ha cases de possessions en ruïnes, com els Colombars i Can Seguer Vell, i d'altres que han desaparegut, com les cases velles de l'Albufera.
El llibre vol ser també, en aquest sentit, un clam per a la conservació d'aquest conjunt patrimonial únic, el de les possessions d'Alcúdia i, per extensió, de tot Mallorca.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume Sastre, fa mes de 4 anys

Me pueden pasar información sobre el "Predio de la Torre de Vernissa" en Alcudia. Necesitaría saber quien es el actual dueño del predio.
Estoy trabajando en el Museo Militar de San Carlos, soy el director.
Un saludo

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris