cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín: 11°
11°

Manacor compila el llegat de Mossèn Alcover

La biblioteca monogràfica del lingüista, amb més de 800 volums, fou inaugurada ahir pel batle de la ciutat, Antoni Pastor

27-12-2016

Dos anys després d'obrir-se la Institució Pública Mossèn Alcover, Manacor disposa ja d'una biblioteca monogràfica dedicada al canonge de Santa Cirga. El centre, ubicat al carrer Pare Andreu Fernández, ha compilat part del llegat de l'il·lustre filòleg, que va des de llibres de la seva biblioteca personal fins a cartes manuscrites, material de les rondalles i l'hemeroteca. En total, més de 800 volums es reuneixen en aquest casal dedicat a Antoni Maria Alcover i que ahir fou inaugurat pel batle de la ciutat, Antoni Pastor, que reclamà preservar la feina iniciada pel filòleg: "No us pareix que el millor homenatge que li podríem fer després de 150 anys és respectar la seva feina i continuar-la?", digué davant el nombrós públic que assistí a l'esdeveniment.

L'obertura d'aquest espai, destinat als estudiosos del lingüista, donà el sus a una setmana dedicada a Alcover en la qual no faltaran activitats per a totes les edats i tots els públics. Això és, però, el preludi d'un any d'activitat arreu de Mallorca, ja que se celebra el 150è aniversari del naixement del mossèn, cappare del Diccionari català-valencià-balear.

La biblioteca es divideix en quatre categories de documentació diferenciada. D'una banda, obra i originals del mateix Alcover; documentació relacionada; material referent a les rondalles, i altres documents i llibres que integren el seu llegat. La directora del centre, Magdalena Gelabert, destaca que bona part del fons d'aquesta nova biblioteca prové de l'herència de Catalina Riera Alcover, neboda del filòleg, que l'ajudà a ordenar les cèdules del diccionari. L'any 2006, Patrimoni comprà el fons que tenia per donar-lo a la Institució. Entre aquest, "hi trobam molt fons religiós, però també llibres molt antics, com primeres edicions d'obres de Ramon Llull i altres del segle XVII", explicà ahir.

Entre el material que a partir d'avui es troba a disposició dels ciutadans, hi ha més de 200 cartes manuscrites i un llibre manuscrit en què es recullen glosades de Manacor i de la comarca. Part d'aquest recull es publicà en el llibre Vetllada de glosadors el 1897. A més, en aquests dos anys de vida de la Institució, s'ha anat aplegant més informació sobre el canonge, com les donacions particulars, per exemple la de mossèn Jaume Serra, "que recopilà nombroses cartes d'Alcover", precisà la directora.

La inauguració d'ahir estigué acompanyada de l'actuació musical del Cor de l'Escola Municipal de Música i Dansa. El parlament oficial fou a càrrec de l'investigador i alcoverista Damià Duran, qui recordà que nosaltres "som qui som perquè som com la saviesa de les rondalles de Manacor, de Mallorca i de totes les comarques de parla catalana".
Les activitats dedicades a l'il·lustre filòleg prosseguiran fins al 3 de febrer. Avui l'historiador Josep Massot i Muntaner presentarà (20 hores) el llibre N'Arnau, única novel·la d'Antoni Maria Alcover, editat a cura de Magdalena Gelabert.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris