cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 24°
25°

L'esperit d'Estellés arriba al Romea de la mà de Pep Tosar

El teatre barceloní acull des de dimarts Posau-me les ulleres, un espectacle inspirat en l'obra literària del periodista i escriptor valencià, que es representarà a la Ciutat Comtal fins al 23 de gener

55078

L'actor i director mallorquí Pep Tosar és el responsable de l'espectacle Posau-me les ulleres.

C.Domènec

El teatre Romea de Barcelona acollí dimarts i durant dues setmanes Poseu-me les ulleres, un espectacle que dirigeix el mallorquí Pep Tosar. El muntatge s'inspira en l'obra literària del poeta i periodista Vicent Andrés Estellés (Burjassot, l'Horta, 1924 - València, 1993), amb una escenografia que recorda els anteriors Esquena de ganivet i Somnis de somnis, del mateix Tosar. L'escenari apareix dividit en dos espais. A la part més propera al públic, els actors parlen en un bar. A l'altra, en un entorn més oníric, una ballarina clàssica es mou al voltant d'un escriptori. Un tul divideix els dos àmbits, sobre el qual es projecten fragments d'entrevistes a Estellés, emeses a TVE Sant Cugat o Canal 9, als seus fills i a experts en l'obra del poeta.

"És una narrativa documental que sorgí com una manera de contar històries sobre la qual he anat treballant", explicà Tosar. El director ha treballat amb tres dels cinc textos de l'obra autobiogràfica d'Estellés i amb la veu de l'escriptor que un amic gravà fa 30 anys. "Como deia Joan Fuster, Estellés és el màxim representant de la poesia escrita a València des d'Ausiàs March", declarà Tosar, qui rememorà que "als anys 80, amb el pujolisme, fou un poeta celebrat a Catalunya i era fàcil trobar la seva obra a les llibreries de Barcelona, mentre que ara només és possible trobar-ne El llibre de les meravelles".

Poseu-me les ulleres s'estrenà el mes de març al teatre Micalet de València. "S'omplí cada dia, però fou alguna cosa més que un èxit comercial", advertí Tosar, qui afegí que "trencaren els vidres del teatre i aparegueren pintades, fet que es considerà com un honor, però em va sorprendre la gran quantitat de gent jove entre els espectadors i vaig notar un cert ressorgiment de l'enteniment i la sensibilitat". El muntatge s'ha vist també a Burjassot, Manresa i, per octubre, a Artà.

Al repartiment d'aquest espectacle són rellevants les intervencions del músic Miquel Gil i de la ballarina Isabel Anyo Andrés, néta d'Estellés. "Un ballarí, igual que un actor, treballa amb les seves emocions i, en aquest sentit, Isabel té a favor que les seves han d'estar configurades per les experiències del seu padrí", apuntà Tosar.
L'arribada a Barcelona de Poseu-me les ulleres al Romea coincideix amb la reestrena de la revisada Somnis de somnis (2007) sobre el llibre homònim d'Antonio Tabucchi al Círcol Maldà, el petit teatre del barri Gòtic que Tosar remodelà i obrí l'any 2009.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris