lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
25°

Els bibliotecaris de Can Sales ja no podran comprar els llibres

Imatge d'arxiu de la Biblioteca de Can Sales.

ULTIMA HORA
Els bibliotecaris de Can Sales ja no podran comprar els llibres com havien fet fins ara. El Govern balear ha decidit transferir l'adquisició de material bibliogràfic, audiovisual i multimèdia a una empresa externa.

A través d'un concurs públic s'ha tret a contracte el subministrament del material per a la Biblioteca Pública de Palma per valor de 64.000 euros, dividits en dos lots. El primer d'ells, per valor de 51.000 euros destinats a la compra de llibres d'adults, infantil i juvenil. I un segon, de 13.000 euros per material audiovisual.

Fins ara, els responsables de les àrees d'adults, hemeroteca i sala de lectura, local, infantil i juvenil i multimèdia eren els qui amb els doblers que els hi donava el Govern balear -36.000 euros anuals després d'una retallada del 50% els últims anys- s'encarregaven d'adquirir les publicacions més adients. La preocupació entre els bibliotecaris és si totes les seves sol·licituds seran ateses o per contra l'empresa no s'esforçarà a cercar els materials que siguin més complicats d'adquirir o més especialitzats. Fins ara era cada responsable d'àrea el qui cercava les publicacions on fos necessari, ja fos via internet o a petites llibreries.

L'executiu addueix que amb el nou sistema de compra es vol ser “transparent amb el ciutadà”, si bé fins ara els funcionaris ja justificaven qualsevol compra amb la corresponent factura.

Madrid no ajuda a comprar llibres
Fins a l'anterior legislatura, Madrid també feia una aportació econòmica per a l'adquisició de llibres, cosa que ajudava a incrementar la partida per nous materials que de cada any s'ha anat reduint i que actualment és inexistent. El Ministeri d'Educació, Cultura i Esports ara només envia caixes de llibres de forma esporàdica i s'encarrega d'impartir formació als empleats públics, tot i que la biblioteca és de titularitat estatal.

D'altra banda, l'exdirector general de Cultura, Pere Joan Martorell, assegura que entre els criteris dels bibliotecaris i de l'executiu es fixava la promoció de la literatura i la música feta a les Illes Balears, aspecte que no es prioritza en el plec de prescripcions tècniques del contracte.

A més, alhora de fixar els criteris de compra també s'adquirien algunes novetats editorials o discs realitzats a l'arxipèlag. "Sempre s'intentava tenir repartir entre els diferents editors, en especial els petits, per així ajudar en la seva activitat cultural", assegura Martorell. Uns principis que ara poden troncar-se d'arrel.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ERGO, fa mes de 6 anys

I ho fan per bé dels ciutadans i per tenir més transparència?
Es pensen que som idiotes?? A més, donant més doblers a l'empresa externa....Realment vergonyós.....

Valoració:4menosmas
Per Guifré, fa mes de 6 anys

La biblioteca Can Sales no és propietat de la Conselleria de Cultura sinó del Ministerio d'Educación, Cultura i Deportes.

Valoració:2menosmas
Per Voro, fa mes de 6 anys

És al·lucinant... fem-los fora ja!

Valoració:6menosmas
Per Marc, fa mes de 6 anys

//Breve alegato por la biblioteca pública//

Hace 20 siglos el cordobés Séneca nos decía que no es preciso tener muchos libros, sino tenerlos buenos. El cómo es más valioso que el cuánto. Y por eso cómo se lee es más importante que cuánto se lee. Del mismo modo, cómo se consiguen los libros es vital. No es lo mismo hacerlo respetando la bibliodiversidad que promueven las librerías locales que acudiendo a una gran distribuidora donde prima el dinerito y no el amor a las letras y a los libros.

Pues hoy martes, me acabo de enterar del “nuevo método” que la Biblioteca de Palma debe asumir según las directrices del presidente Bauçá y los dictámenes de los escuadrones del Ministro Wert. Ahora todos los libros que adquiera la Biblioteca deberán ser suministrados por una única empresa.

BOIB. 093-10/07/2014: Licitación para la contratación del suministro de material bibliográfico, en cualquier lengua y soporte, para formar el fondo bibliográfico de la Biblioteca Pública de Palma.
www.caib.es/eboibfront/mob/es/2014/8343/543409/anuncio-de-licitacion-para-la-contratacion-del-sum

Recuerdo todo lo que hablamos en Edicionària y precisamente este tipo de decisiones - infames decisiones- obedecen sólo a esta corriente neoliberal de abrirlo todo al mercado. Pues estoy hasta los mismísimos de esta cantinela. El cómo es importante, es lo que define el respeto y la responsabilidad hacia lo común. La ausencia de escrúpulos promueve que la sociedad se polarice más y más. Determinadas medidas alimentan este proceso competitivo. Muchas personas están hasta el birrete de tanto integrismo competitivo. Pues se trata de una competición amañada, donde las liberías locales, o las propias editoriales pequeñas nunca tendrán ni voz ni voto.

Una biblioteca es el templo de los recursos culturales de la ciudadanía. Y no seamos ingenuos o ignorantes: desde que opera el partido privatizador: hemos perdido personal de la biblioteca, no funciona ni aire acondicionado ni calefacción, y no hay fondos para nuevos libros....

Y lo que pasa en el ámbito de la biblioteca, pasa en otros aspectos culturales y educativos. Desde el cerril TIL que sólo genera conflictos a los despidos bajo criterios mafiosos y mercantiles, como por ejemplo el que quitó de en medio al gran director de la OSIB Josep Vicent. Cuando un gobierno es balear nos invita a la broma, balear significa disparar balas, y esto es lo que hace, contra el sentido común, desde la propiedad privada. Un viejo clásico, que conviene alterar. No hay que desanimarse, aquella desiderata de Max Ehrmann nos lo recordaba “Sean cualesquiera tus trabajos y aspiraciones, conserva la paz con tu alma en la bulliciosa confusión de la vida. Aún con todas sus farsas, penalidades y sueños fallidos, el mundo es todavía hermoso. Sé cauto. Esfuérzate por ser feliz.”

No lo olvides amigo lector: tu estado de ánimo es tu destino. Me lo dijo el sagaz Heródoto. No nos desanimaremos, nos repondremos, y no olvidaremos capitanear nuestros ánimos hacia algo mejor. Este gobierno ignora lo que es gestionar desde el sentido común y cómo se defiende el bien común. Facta non verba: desde prospecciones para multinacionales, a agresiones a las instituciones educativas,pasando por la destrucción de los proyectos que protegían la agricultura local. Y desde luego un largo etcétera.

Y como lo explicado es el colmo de los colmos, por eso os invito e incito a que compartáis este asunto. Gracias y buena suerte.

Valoració:7menosmas
Per Aina, fa mes de 6 anys

I quina classe d'empresa és? perquè per comprar llibres s'ha de saber quin públic/lector es té i quines necessitats hi ha a la biblioteca. Com ho sabran? faran enquestes o una volteta per Cans Sales? o compraran lo que els sembli millor a ells?
Això fa pesta de podrit, com sempre. Els qui millor coneixen una biblioteca són els que hi són dins, no una empresa "externa", que ja ho diu la mateixa paraula és "externa" i no en sap res del que es mou a la biblioteca. Com diu en Mateu Planas: volem saber quina empresa és, qui són els socis, quan es va fundar, etc. si ha de ser transparent!

Valoració:15menosmas
Per Mateu Planas, fa mes de 6 anys

Transparència! Volem el nom de l'empresa, l'any de creació de la mateixa i el nom dels propietaris o socis.
Volem saber la seva situació econòmica actual. Tot això ho hem de saber els ciutadans que paguem els nostres imposts.
Transparència!!!!

Valoració:22menosmas
Per Berenguer, fa mes de 6 anys

És al·lucinant. Estam en crisi i aquests bergants repartint-se el poc que queda.

Un sistema que funciona i que no rep queixes, i ara resulta que "no era transparent". De què acusen els bibliotecaris? per què no ho diuen obertament?

Això és una mangarrufa per beneficiar a l'empresa.
Cal una investigació per saber de qui és l'empresa i quins són els seus vincles amb el PP.

Valoració:18menosmas
Per Toni, fa mes de 6 anys

I tot el material que podran trobar en vâl[bleda]éà...

Valoració:7menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 6 anys

I quina tria de llibres faran? Temes espanyols, temes procapitalistes, revistes des cor?

Valoració:11menosmas
Per Tomeu, fa mes de 6 anys

El que es vol es donar el negoci a algun conegut. Com sempre.

Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris