nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

El desconcert arriba a L'habitació del nen

Javier Matesanz du a escena l'adaptació d'un text de Benet i Jornet protagonitzada per Marian Vilalta i per Pedro Victory i que s'estrena el dia 23 de maig al Xesc Forteza

"Tenc 8 anys i és la primera vegada que faig teatre. M’agrada la idea de sortir dalt d’un escenari en una sala plena de públic i dir les coses que m’ha costat tan poc aprendre. La veritat és que aquest món m’agrada, perquè aquí hi ha molta gent rara i només em fan jugar. Es deuen pensar que així no m’avorriré. Per cert, som na Laia Pomar i faig de nin a L’habitació del nen, cosa que farà que em tallin els cabells, i això no m’agrada perquè a classe em diran Laio. Per cert, no som l’única que interpretarà el meu personatge, ja que el compartiré amb en Jacob Ribera, un nin que estudia teatre i que se sap el paper tan bé com jo". Així ho assegurà Laia Pomar, l’actriu que debuta sobre els escenaris amb aquest nou projecte teatral dirigit per Javier Matesanz.

Per mitjà de Laia, ens endinsam en un dels assajos de L’habitació del nen, un muntatge produït per Teatre Visceral i per Illa oberta Produccions i que Fonart presenta dins el festival Alternatilla. L’espectacle, una adaptació de L’habitació del nen o les 13 de la nit, de Josep Maria Benet i Jornet, transporta el públic a "un món desconcertant, on l’angoixa regna al llarg de tota l’obra", assegura Matesanz. "No entenc res: o la mare és boja i no veu que després de l’accident el seu fill és mort, o el pare no és conscient del tràgic desenllaç i actua com si el nen encara fos viu", ens explica Laia des del pati de butaques del teatre Sa Societat de Calvià, on es duen a terme els assajos. Damunt les taules, Marian Vilalta i Pedro Victory, els protagonistes del muntatge, encarnen uns pares que es debaten entre la vida o la mort del seu fill. "L’obra deixa brollar el patiment interior i la desesperació dels personatges", afirma Vilalta.

El món que se’ns planteja a L’habitació del nen és un món angoixós i desconcertant en el qual regna la incomprensió davant una situació complicada i trasbalsadora. Un món que combina diferents disciplines. En una pantalla veim, en forma d’audiovisual, la felicitat d’una parella i del seu fill. Sobre l’escenari, l’opressiva vida de la família després de l’accident que pot haver provocat la mort del petit. Aquesta situació sacseja fins a tal punt els protagonistes que, mentre que la mare plora la suposada pèrdua, el pare comparteix el dia a dia amb el fill, que per ell, és viu.

L’angoixa que es desprèn de l’escenari, amb la qual el director i els protagonistes sacsegen les emocions del públic, contrasta amb les visions de Laia i de Jacob, que s’endinsen en el seu paper de fill mort o viu, com si d’un joc es tractàs. Al cap i a la fi, què en saben els menuts, de la pèrdua d’un fill, la bogeria o la mort?. "No m’agrada quan Pedro i Marian criden i es barallen damunt l’escenari però bé, deu ser part del mateix joc que hem començat a jugar dins aquesta estranya però divertida habitació del nen", ens assegura Laia, nerviosa, pensant que el dia de l’estrena, el 23 de maig, s’apropa.

És la primera vegada que Vilalta i Victory fan feina colze a colze amb Matesanz, i també la primera que treballen amb infants. "Un dels aspectes més positius del muntatge és la sintonia i el bon ambient que s’ha creat entre tots nosaltres", indiquen els actors i el director. Una bona comunió que, segurament, es reflectirà en el producte final.

Aturades previstes

Quan falta menys d’un mes per a l’estrena, l’equip de L’habitació del nen ja té previstes una sèrie d’aturades en diferents espais de l’Illa. Així, després de la primera funció, el dia 23 al teatre Xesc Forteza, l’obra farà escala el 24 a Andratx, el 29 al teatre de Lloseta, dia 30 a Santanyí i el proper 6 de juny a l’auditori de Peguera, en el marc del festival Alternatilla.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris