nubes rotas
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Can Prunera porta a Sóller l'essència de l'art

Més de cinc-cents convidats assistiren ahir a l'acte d'inauguració del casal solleric convertit avui en museu modernista. El centre cultural acull més de cent obres

38790

Els convidats passejaren per les estances del casal.

Ferran Aguiló(Pere Bota)

Sóller es converteix en bastió de l'art. El museu modernista de Can Prunera aplega a partir d'avui les tendències plàstiques dels segles XIX i XX engalanades en les parets d'un majestuós casal, que ahir fou inaugurat davant més de cinc-cents convidats. La fundació Tren de l'Art ha estat la impulsora d'aquest projecte, que transforma la Vall en l'únic indret de l'Estat que té una casa museu modernista d'aquestes característiques. La música i la plàstica foren, per tant, els elements claus de l'acte de presentació d'ahir vespre als jardins del casal solleric, al qual no faltaren els màxims representats polítics i culturals de la societat balear. L'actor Simó Andreu exercí de mestre de cerimònies i destacà la prosposta cultural que a partir d'avui s'obre al públic. "Aquí dins sí que hi ha artistes, d'aquells que saben fer coses", sentecià l'actor. De fet, les obres de més de cent autors internacionals i autòctons formen el contingut expositiu d'aquest nou espai. En aquest es conjuguen modernitat i contemporaneïtat a través de les creacions d'artistes illencs i de peces de gent de fora de reconegut renom, com ara Tolouse-Lautrec, Anselm Kiefer, Giacometti, Henry Moore i Paul Delvaux.

Es tracta d'obres, algunes, que des de fa un temps dormien a les golfes del museu Es Baluard i ara tornen a exhibir-se al poble. Això destacà ahir el president de la fundació Tren de l'Art, Pere A. Serra, en el seu discurs d'inauguració. "Quadres que fins ara estaven tancats sense poder ser vists ara tornen a mostrar-se", assegurà. També en féu menció el president del Govern, Francesc Antich, en afirmar que "Can Prunera exposarà peces que, per les causes que fossin, no es podien veure". Així mateix, indicà que Can Prunera "dóna més personalitat al poble solleric i també aporta més singularitat al poble de Mallorca". L'empenta que ha fet Sóller a favor de la cultura fou també un altre dels aspectes destacats tant per Serra com per Antich. "Avui els sollerics hem mostrat qui som. Amb capital local fa molt es dugué el tren fins a la Vall i avui, cent anys després, altres habitants han fet Can Prunera", apuntà el president de la fundació.

Per part seva, el president del Tren de Sóller, Óscar Mayol, tingué també unes sentides paraules de record per al seu germà Javier, finat ara fa dos anys i un dels impulsors perquè el vessant artístic arrelàs de ple a la Vall. "Javier va entendre que el turisme no tenia futur si no era complementat amb la cultura i, aquesta iniciativa, ens l'encomanà a tots", explicà Mayol. Les mamballetes es feren sentir de valent després de la intervenció de l'actual president, que també volgué agrair a Vicenç Sastre, Pere A. Serra i als mateixos treballadors que "Can Prunera s'obri com un centre d'art al servei de Sóller". Can Prunera fa un recorregut artístic pels diferents corrents plàstics des del modernisme fins al segle XXI a través de les quantre plantes del casal, que ha estat rehabilitat amb molta cura.

No obstant això, l'art en tots els seus vessants és el que acull el segon pis de l'edifici, en què es poden contemplar les obres realitzades sobre paper d'un centenar d'artistes de reconeguda trajectòria. Les peces de Guinovard i Vasarely són les que donen la benvinguda a aquesta mostra permament, que inclou corrents com el del grup El Paso i el del Dau al Set amb altres de més avantguardistes i contemporànies. D'altra banda, a la planta del soterrani els artistes joves i locals tindran un lloc propi en què podran exposar les creacions que facin per a aquest nou projecte museístic. Camila Huisgen i Aina Pastor han estat les dues artistes encarregades d'encetar aquest nou espai, que vol donar cabuda a les noves promeses plàstiques i als autors sollerics.

Música i bon ambient

Les estances del casal que bastí Joan Magraner el 1911 eren ahir plenes de gent, que recorria els diferents espais museístics i expositius. Abans, però, la música hi tingué també protagonisme amb el mestre Rafel Nadal al piano, Serafín Nebot al violí i la soprano Angelic. Els sons lírics d'aquest trio d'excepció es conjugaren a la perfecció amb la segona part del concert, que es féu a càrrec de Tomeu i Gènia d'Els Valldemossa amb l'especial col·laboració de Miquel Brunet. En definitiva, una concorreguda vetlada per donar la benvinguda a un projecte cultural que potencia l'arts a la nostra terra.

Dues artistes solleriques inauguren les temporals

El pes artístic de Can Prunera el duen, sens dubte, les obres que formen part de l'exposició permanent i que vesteixen les parets de la major part de l'edifici. Però Can Prunera també té un espai reservat per als artistes sollerics i les joves promeses. Aquests tindran cabuda a la planta soterrani del nou museu modernista.
Per inaugurar aquestes exposicions, que tindran caràcter temporal, el museu ha comptat amb les obres de dues artistes de la Vall, Camilla Huigsen i Aina Pastor. Els colors rogencs, taronges i rosats de les roses en les seves diferents versions de Huigsen contrasten amb la Catarsi de Pastor. Aquesta darrera és una mostra amb la qual l'artista pretén realitzar un procés terapèutic, tornant al passat per tal de cercar les vivències que varen marcar la seva infantesa i els sentiments de l'adolescència.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pastíss, fa mes de 11 anys
Ufffffff
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris