lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
25°

Antoni Vera: «La Biblioteca de Can Sales serà una prioritat absoluta per a la Conselleria»

El nou director general de Cultura assenyala que els canvis que ha fet la consellera Núria Riera «demostren» que per a ella el sector «és important»

Jaume Morey.

Després de la recent remodelació de la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats, el filòleg Antoni Vera ha passat de dirigir l'Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) a finalitzar la legislatura amb el doble de responsabilitats. La consellera Núria Riera l'ha nomenat director general de Cultura, la qual cosa significa que, a més de l'IEB, estaran sota el seu comandament el Museu de Mallorca, l'Arxiu General del Regne, Can Sales, la Simfònica i els tres centres d'ensenyament de règim especial: l'Escola Superior d’Arts Dramàtiques (ESADIB), la de Disseny i el Conservatori Superior. Vera, dotat per a les relacions públiques, assegura que «intentarem ajudar tothom» i que la «consellera estarà amb mi» perquè «l'interessa» molt el sector. De gestionar 2,5 milions d'euros ara se'n farà càrrec de més de 13.

Núria Riera va dir que es a dedicaran al patrimoni, la música, la cultura popular però les competències del Govern són clares. Hi haurà canvis?

Les nostres competències són la cohesió territorial entre les illes, tot el que és promoció exterior i tot el que són els edificis de titularitat estatal que es van transferir: Arxiu del Regne, Museu de Mallorca, biblioteques, protectorat de fundacions. Ella es dedicarà amb mi a la cultura, a la qual se li donarà prioritat. Creiem que la cultura és important i crear la direcció general solament per a la cultura ho demostra. És una consellera sensibilitzada.

Preocupa com quedarà l'IEB, que és d'on surten les subvencions.

No desapareixerà, ara sortirà un decret en el qual es s'especificaran les competències de l'IEB i les de la direcció general. En aquest cas estalviam un sou d'alt càrrec a l'Administració.

D'aquí a final de legislatura l'IEB mantindrà els seus compromisos?

Tots, al cent per cent, i el seu funcionament serà el mateix, de consorci participat majoritàriament pel Govern perquè posa la majoria del pressupost, i es manté el mateix personal.

Passem als assumptes concrets. La consellera Riera assumeix que el Govern es quedi en solitari amb la gestió de l'Orquestra Simfònica?

En principi, el Govern es queda amb la gestió de l'orquestra, que de consorci passarà a fundació. Són les directrius que tinc.

El tema no està tancat?

Vostè sap que el tema de l'orquestra no ha estat fàcil, per tant es va prendre aquesta decisió. Jo no hi era [en la direcció general] en aquell moment, però quan em vaig reunir amb la consellera em va traslladar que seguirem tot el pla establert fins ara.

Es mantindrà el gerent de l'Orquestra?

La consellera ha confirmat els càrrecs. Jo crec que a Marcelino [Minaya], independentment de qualsevol altra cosa, li va tocar una època de caixes buides, d'administrar un deute que venia de la legislatura anterior, i això crema a qualsevol, igual m'hagués succeït a mi en el seu lloc.

Coneix l'actual situació del Museu de Mallorca? Es compliran tots els terminis per a la inauguració?

Sí, la conec. En principi, d'aquí a quinze dies s'obren les pliques, perquè ja s'han presentat les ofertes. La primera mesa va obrir la documentació i ara s'obriran les ofertes econòmiques. Això per a [l'adequació de] les sales de Belles arts. La idea és inaugurar entre finals de març i principis d'abril.

I les sales d'arqueologia, per a quan?

Aquesta és la zona que falta per rehabilitar i el meu compromís és anar a Madrid i lluitar-ho, veurem si ho aconseguesc.

Què em diu de la Biblioteca Can Sales? Falta personal, té sales tancades, no arriben novetats, el material està espenyat.

Serà una prioritat absoluta. En aquests moments hem sol·licitat que s'obri una borsa d'auxiliar de biblioteca i intentarem que la directora compti amb uns reforços per poder obrir les sales; després, veurem com podem articular-ho perquè els arribin les novetats i també el tema d'ordinadors.

A l'Arxiu del Regne va tot bé, per sort, només falta la inauguració i saber com s'omple de contingut la part de centre cultural.

Amb la inauguració, allò que tenim molt clar és que farem una exposició que el director ja té prevista, referent a l'arxiu. Evidentment, el saló d'actes el revitalitzarem, facilitarem que es pugui utilitzar aquest espai, que ha quedat preciós. I a partir de 2015, idearem un sistema per fer visites dels escolars més majors i estudiants de la universitat.

La directora del Conservatori Superior, Catalina Pons Estel, li va dir a la consellera Riera que el centre havia estat molt oblidat en aquesta legislatura.

Aquí tenim un treball importantíssim perquè hem d'aprovar l'ordre de funcionament, el pla d'estudis i s'ha d'arreglar la calefacció i l'aire condicionat. Avui he signat perquè això últim es faci ja perquè tenim els doblers. Ahir vaig estar reunit amb l'equip directiu i intentarem engegar altres demandes, com, per exemple, la del professorat convidat.

Respecte a l'ESADIB i l'Escola Superior de Disseny, també s'ha posat al dia?

A l'ESADIB haurem d'intentar engegar màsters, que no n'hi ha hagut en tres anys, però hem de reunir-nos, i a l'Escola de Disseny, aconseguir la doble titulació dels seus màsters, pel que hem de fer un conveni amb la UIB, i engegar el règim de funcionament.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per res, fa mes de 5 anys

Tuadell si aquest bergant cobre per cada càrrec no deu sebre hon posar els doblès, isi hi afagim es de madam Cabrer = els reis del Mambo, un altre cosa es poder complir amb la feina?????? sera Vera??
Arruix Xupopteros d'Espanya, aus de rapinya,targetas negras, vampirs de pobres .

Valoració:10menosmas
Per Nito, fa mes de 5 anys

Per sort per a tothom aquest individu tan afectat com histriònic no serà al capdavant de la Direcció General de Cultura. Ja pot fer plans, ja.

Valoració:10menosmas
Per Albert, fa mes de 5 anys

El pp de na Cirer es va carregar les cases antigues de Can Salres.
Na Cirer que està en el Consell que xupa de la política com una porca.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris