muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

Units pel record de les víctimes

Neix l'Associació d'amics del campament dels soldats, ubicada al Parc de Llevant, per preservar, conservar i dignificar els espais de repressió franquista

125054

Un grup heterogeni de ciutadans compromesos amb la dignificació i preservació d'un espai on hi va haver víctimes.

A.Bassa

Un grup heterogeni de ciutadans compromesos amb la dignificació i preservació d'un espai on hi va haver víctimes que patiren, s'han unit per crear l'Associació d'amics del campament dels soldats amb la idea de dignificar un lloc emblemàtic de la repressió franquista al mateix temps que es preservi el patrimoni històric. Es tracta d'un associació per a la memòria històrica oberta a tothom. Els impulsors del projecte han estat l'arqueòleg Antoni Puig, president de l'associació, i l'historiador documentalista Tomàs Suau.

El campament dels soldats, ubicat entre el puig del Corb i el Porrassar, darrere l'Alqueria Vella, en el Parc Natural de Llevant, va ser un lloc de reclusió i treballs forçats per a molts de presoners del règim franquista durant la dècada de 1940. Ara la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear du a terme una sèrie d'actuacions per preservar el valor patrimonial i històric d'aquest indret. El que s'ha fet ha estat tancar el perímetre del recinte per evitar que passi el ramat entre les dunes i es degradi.

Amb vista a un futur, el Consell de Mallorca vol musealitzar les restes i declarar-ho com a lloc històric.
L'associació ha nascut amb tres objectius bàsics, segons els estatus. Es volen preservar les restes del campament i, així, dignificar i conservar els espais de repressió franquistes associats, com una eina clau per desenvolupar polítiques de Memòria Històrica.

Estudi

Un dels altres objectius és estudiar els mecanismes de repressió de la dictadura franquista, estudiant les circumstàncies que envoltaren la construcció del campament. I, finalment, l'associació també vol servir per a la divulgació amb l'objectiu de crear un debat i una reflexió social. Desde la formació entenen que "pot ser una eina inigualable per fer Memòria Històrica, per aprendre la lliçó i desterrar de la política qualsevol tipus de violència i restaurar la Memòria de les víctimes, sugui quina sigui la seva provinença".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Divertit, fa mes de 10 anys

Algú s'ha demanat a quin bàndol pertanyien els familiars dels membres d'aquesta associació? Per què no hi ha cap descendent de presos del camp?
I una altra pregunta, no s'hauria de tomar el camp ja que és una vergonya pels descendents que ho van patir?

Valoració:2menosmas
Per + info, fa mes de 10 anys

L'Associació d'Amics del Campament dels Soldats disposam d'un blog per a la difusió dels principis, les feines i els avanços envers els nostres objectius:
http://campamentsoldats.blogspot.com/

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris