cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín: 11°
11°

“Una anècdota: vaig confondre el codi genètic amb el Codi Penal”

Miquel Vidal, batle de Santanyí, apel·la a la seva condició de pagès per justificar-se davant el tribunal

"Jo som pagès, vostè sap llegir millor", afirmà a un misser de l’acusació el batle de Santanyí, Miquel Vidal, que protagonitzà la intervenció més rocambolesca de la jornada. Fent gala de suposada ignorància i incultura, Vidal assegurà: "Miri, li contaré una anècdota, quan tot això començà i em varen parlar del codi, jo em pensava que es referien al codi genètic i resulta que es tractava del Codi Penal. Vaig confondre els dos codis". El cas de Miquel Vidal fou el més exagerat de tots, però allò cert és que bona part dels imputats es mostraren despitats, sense memòria i amb una actitud tristament anomenada "de poble".

La frase "als ajuntaments les coses es fan així" fou utilitzada per més d’un acusat, com ara l’exbatle de sa Pobla Antoni Serra, que no dubtà a dir que el seu consistori sempre ha oferit les subvencions a les entitats sense fer les pertinents comprovacions "que ara es comencen a fer". De fet, per tal de justificar la participació dels cavallistes de ses Salines en les fires i festes de les seves respectives localitats, alguns dels imputats, com que no trobaren documentació oficial, argumentaren haver parlat amb altres persones. "Jo vaig parlar amb el meu cosí", manifestà el regidor d’Inca Joan Rubert.

En algun moment, el judici semblà un debat filològic al voltant de la paraula "agrupació" i l’ús de les majúscules, que constava en 11 dels 12 documents emesos pels ajuntaments implicats. Els acusats la definiren com un grup de gent amb objectius comuns. Fins i tot Miquel Vidal apel·là al diccionari de la RAE i assegurà que els processats podrien ser definits com una agrupació de batles. En aquest cas el seu objectiu comú seria, doncs, sortir-se’n.

"Lamentable, lamentable"

"Lamentable, lamentable", exclamà ahir des de la banqueta dels acusats Joan Rotger, recentment escollit president del PP de Mallorca, en referència a una afirmació de l’advocat Josep de Luis. Rotger podria haver definit amb aquesta mateixa expressió el seu primer dia de feina al capdavant dels conservadors mallorquins, en què prengué contacte amb la vida diària de cada cop més càrrecs públics del partit. De fet, durant les tres primeres jornades al capdavant del PP insular, l’únic acte públic al qual podrà assistir Joan Rotger serà el seu enjudiciament amb 11 companys més del PP acusats de falsedat documental.

Un total de dotze militants del PP foren jutjats ahir a Can Berga. Però a primer hora del matí se’n comptaven 14, ja que estaren inicialment acompanyats per dos més, els batles d’Inca i Manacor, Pere Rotger i Antoni Pastor, que acudiren de bon matí al TSJIB per fer costat als seus companys. Un suport, però, que no fou casualment fugaç. Rotger i Pastor abandonaren l’edifici judicial en pocs minuts,segurament per evitar que se’ls associàs o confongués com a part de la massa del PP implicada en aquest cas. Quan els dos batles marxaren de la seu del TSJIB a l’entrada de Can Berga es formava una llarga coa per passar pel detector de metalls, custodiat pels habituals agents de l’ordre que, ahir, a caussa de la concentració de càrrecs públics del PP, foren ajudats per una forta dotació policial que es traslladà fins a la plaça del Mercat.

Ja a l’interior de la sala de vistes, la banqueta esperava els 14 acusats amb etiquetes en què constaven el nom i els llinatges de cadascun d’ells, que els indicava el lloc on havien de seure, colze a colze amb els periodistes i públics concentrat. De fet, el PP ocupava una quarta part dels seients de la sala. En començar el judici les cares dels processats mostraven diferents tons i sentiments, fàcilment assimilables a la seva situació actual dins el PP balear. La diputada Catalina Soler, que ha dimitit fa poc de les responsabilitats com a portaveu del partit, no deixà de somriure en cap instant i parlava a banda i banda amb tots els seus companys. Mentrestant, Joan Rotger es mantenia seriós en tot moment, excepte en algunes ocasions que va haver d’obrir la boca, fruit de la indignació davant el procés.

La resta d’acusats passava dels nervis a l’avorrimet i fins i tot el batle de Santanyí, Miquel Vidal, arribà a connectar la càmera fotogràfica del seu telèfon mòbil per fotografiar la situació, oblidant que no era de turisme per Can Berga i que ells i no uns altres eren l’objectiu de les càmeres. Vidal esdevingué, sense dubte, un dels principals protagonistes de la jornada, no només per les seves respostes als interrogatoris, que arribaren a provocar més d’una amonestació del president del tribunal. Quan va acabar la sessió matinal i després de trobar-se amb el misser Josep de Luis, Miquel Vidal preguntà: "Acusació, t’he convençut?". L’advocat inquer, evidentment, li va fer veure que no.• X.G.Z. / B.C.

El PP farà dimitir Rotger si el condemnen

Ahir el diputat autonòmic del PP Toni Serra es manifestà sobre la possibilitat que la Justícia condemni finalment el batle de Selva, que fa poc fou elegir de nou president del PP de Mallorca, Joan Rotger. Segons donà a entendre, el partit li demanararia la dimissió, en coherència amb l’actitud que ha mantingut la formació quan ha hagut d’enfrontar-se a militants o càrrecs públics condemnats per un cas de corrupció. En roda de premsa, Serra va subratllar que "si hi ha una condemna ferma" sobre Rotger, per qui la Fiscalia sol·licita nou mesos d’inhabilitació i deu de multa, el PP aplicarà de manera "escrupolosa" el protocol establert per a aquests casos.

Volgué remarcar en aquest sentit que el partit sent "molt de respecte" davant un procés judicial. Sigui com sigui, la decisió final serà presa per la maquinària del partit, "no és una qüestió meva", va afirmar. De qualsevol manera i a l’espera de tres llargs dies de judici, Serra volgué defensar la innocència dels càrrecs i exalts càrrecs del PP que ahir eren citats a declarar pel cas Cavallistes. Així, Serra va insistir que els batles només van firmar un certificat que els havia demanat un company de partit, Vidal.

Segons el diputat, els batles només entengueren que amb la seva rúbrica donaven constància d’unes activitats hípiques que realment "es van produir en els seus municipis". Una altra cosa ben diferent és la finalitat que Vidal va donar a aquests documents. Per a Serra, "això ja no és responsabilitat dels batles imputats", que, en part, desconeixien la finalitat d’aquest text, sinó del batle de ses Salines, Sebastià Vidal, que és qui va decidir demanar-ho als seus onze companys de partit.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per bitxo, fa mes de 10 anys
Quina barra!! I encara es permet ofendre als pagesos i a la gent de poble, quan qualsevol d´ells té mes categoria que ell, i de molt.
Valoración:1menosmas
Per tonina, fa mes de 10 anys
Mes barroer ja no es pot esser.!
Valoración:1menosmas
Per un santanyiner, fa mes de 10 anys
Tot això és política bruta. Es tracta de fotra es contrari sigui com sigui. En Miquel Vidal és una honrada persona a qui els santanyiners li tenen molt que agrair.
Valoración:-13menosmas
Per Astorat, fa mes de 10 anys
Si una persona és tan ignorant com diu, se l´hauria d´apartar ràpidament de la política i inhabilitar-lo de per vida. No pot dirigir els seus conciutadans. Millor dit: ja no hi hauria de poder accedir-hi.
Valoración:5menosmas
Per Redeu quina guarde, fa mes de 10 anys
Cuando dareis de baja a Vidal del PP para que sa vaya aser torradas en la cosina de su casa de na Fonta y cuando le direis que no vaya a las reuniones del PP salinero que los de Ses Salines no se atreven a decirselo que malo que es el tio ese.
Valoración:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris