cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
18°

Una altra gran manifestació per la pau

30.000 persones segons l'organització i 10.000 per la Policia es manifestaren a Palma

Les Forces de Seguretat de l'Estat informaren que la manifestació va arribar a omplir l'avinguda del Comte Sallent.

25-12-2016 | J.P.

Unes 30.000 segons els organitzadors i 10.000 segons la Policia Local venceren ahir el desànim i varen prendre els carrers de Ciutat per exigir, de nou, la pau. Aquesta és la quarta vegada en un mes i mig que els ciutadans de Mallorca fan una mobilització superant els deu mil participants. En total, d'ençà del 15 de febrer ja s'han manifestat a Palma, més de 100.000 persones, convocats per la Plataforma per la Democràcia i la Globalització Social.

La manifestació en aquesta ocasió també va començar a la plaça d'Espanya, com ja és habitual. Així i tot, aquesta vegada en lloc de dirigir-se pels carrers comercials de Palma, ho va fer per l'eixample. Mitja hora abans de l'inici de la festa ciutadana ja hi havia prop de mil persones a la plaça d'Espanya. Durant els següents trenta minuts, l'espai públic es va anar omplint fins que s'hi reuniren més de tres mil persones. En aqueix moment feia la sensació que la manifestació no seria tan concorreguda com en altres ocasions, així i tot poc a poc es varen anar incorporant gent pels carrers que conflueixen a les Avingudes.

Ara, primerament, passades les 17.30 hores, el gruix dels manifestants es varen dirigir cap a l'avinguda de Joan March i cap a la de Comte Sallent. Precisament, quan la capçalera ja havia girat cap a via Alemanya, encara hi havia gent que sortia de la plaça d'Espanya, fins on molts havien arribat amb tren i autobús des de la Part Forana. Fonts policíaques varen reconèixer que «l'avinguda de Comte Sallent s'ha omplert». Va ser en aquest moment quan ja es va tornar a fer palès que la manifestació d'ahir tornaria a ser una de les més multitudinàries de la història de les Balears. La marxa va proseguir per la via Alemanya i per via Portugal i quan anava a girar cap al centre de Palma pel passeig de Mallorca, de sobte va aparèixer un nou grup de manifestants que va ocupar el sentit de la circulació que la Policia i l'organització havien deixat lliure fins aqueix moment. Aquest segon grup, d'unes 2.000 persones, onejava banderes de la CNT i de les Joventuts Socialistes i duia una pancarta amb una sola paraula: «Assassins». A pesar que la manifestació ja feia temps que havia sortit de la plaça d'Espanya encara continuava arribant gent, fins que la via Portugal i la d'Alemanya es varen omplir de gom a gom en els dos sentits, ocupant un espai d'uns 60.000 metres quadrats. El primer grup dels manifestants, amb els representants de la Plataforma per la Democràcia i la Globalització Social al cap, va rebre amb aplaudiments «la saba jove» que s'hi havia incorporat i tots plegats varen començar a cridar les consignes ja habituals en aquests tipus d'actes: «No a la guerra!», «Sí a la pau!», «Bush assassí, Aznar llepaculs!», «Bush, Blair, Aznar, arruix!», «Assassins!, Assassins!, Assassins!», «'Aznar confiesa, Bush te la pone tiesa!», «No més sang per petroli!». Així i tot, el nou grup, majoritàriament jove i amb banderes anarquistes, n'incorporaren una que els diferenciava, ideològicament, de la resta dels manifestants: «PP feixista, PSOE oportunista!». On sí hi va haver consens va ser a l'hora de fer una asseguda davant els instituts d'ensenyament de secundària Joan Alcover i Ramon Llull.

Després de l'asseguda, els manifestants es varen endinsar pel passeig de Mallorca, on l'escassa amplària va produir en alguns moments un embotellament. Finalment, els manifestants varen davallar per l'avinguda Jaume III fins a la plaça de Joan Carles I. Ja que tothom no tenia cabuda a la també coneguda com a plaça de les Tortugues, l'organització va haver de desviar part dels manifestants al passeig del Born i al carrer de la Unió. Precisament, en principi la manifestació havia d'acabar al passeig del Born, però l'Ajuntament de Palma va tancar el passeig, ja que dimecres comença el I Fòrum d'Ocupació i Emprenedors que organitza l'Institut Municipal de Formació, Ocupació i Feina, dependent del consistori. Un dels portaveus de l'organització, Pep Juárez, considerà com «acte de boicot a la manifestació i suport a la guerra» el fet que l'ajuntament s'avançàs cinc dies al I Fòrum d'Ocupació per tancar el Born. A més Juárez acusà l'Ajuntament de no haver facilitat subministrament elèctric per fer funcionar el sistema de so que estava preparat per llegir el manifest. Tanmanteix, el document es va llegir sobre una camioneta, i pel fet que no tohom el podia sentir, es va buidar la plaça en diverses ocasions, per repetir la lectura tantes vegades com va fer falta. En aquesta ocasió, el manifest el va llegir, en català, la tangerina arrelada a les Balears Jamila Laaroussi, que saludà el públic en la llengua pròpia i en àrab. Durant la lectura del manifest la major part dels aplaudiments es varen produir quan Laaroussi, en nom de la Plataforma, va demanar «boicot als productes nord-americans!» i quan va dir la frase-consigna del manifest, «no més sang per petroli!». Els majors xiulets es varen produir quan va pronunciar els noms de «Bush, Blair i Aznar». Després de tres hores i mitja, passades les vuit del vespre, la manifestació finalment es va donar per acabada, tot i que alguns grupúsculs continuaren la seva festa antibèl·lica pels carrers del centre de Palma.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris