algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 13°
14°

Turisme a cop de pedal

El cicloturisme s'estén com a activitat per desestacionalitzar el sector serveis: crea feina i respecta l'entorn

Siguin turistes o professionals, Mallorca rep cada any més visitants.

17-07-2011

El negoci del cicloturisme és una mina d'or, un paradís de la innovació que pot ser l'alternativa al turisme de sol i platja que fa dècades que el sector terciari cerca sense un model definit, una opció clara per deixar enrere la crisi. Així qualifiquen els professionals de l'àmbit un negoci que creix cada any un 2% i que pot donar a la Part Forana el protagonisme que es mereix. El lloguer de bicicletes tant de passeig com de carretera és un model de negoci en expansió. Nacho Cutillas és el propietari d'un lloc web de continguts de cicloturisme. Agrupa informació sobre les diferents rutes en bici, hotels, sector terciari complementari, publicitat i llocs d'interès cultural i paisatgístic d'arreu de l'Illa. Creu que la informació que arriba als turistes potencials és clau per poder ampliar el sector: "Els cicloturistes valoren poder disposar de tota la informació necessària per planificar el seu viatge", indica.

Es tracta d'un perfil de visitant de nivell adquisitiu mitjà-alt, que està menys de 10 dies a l'Illa i que es gasta, segons la Cambra de Comerç de Mallorca, 77 euros al dia. Aquestes persones "cerquen informació detallada sobre el perfil del recorregut, l'altimetria dels ports o desnivells", explica Cutillas, qui creu que és important que les rutes es puguin consultar en format GPS. La seva plana web té uns 10.000 usuaris al mes. Encara que el punt fort del cicloturisme és de febrer a juny, Rafael Pina, director comercial d'una empresa de lloguer de bicicletes, destaca que a la tardor també es pot potenciar. Fa 25 anys, Max Hürzeler en va ser el primer propietari i avui té onze establiments distribuïts arreu de Mallorca. Dels 100.000 turistes en bici que vénen a l'any, la seva empresa en rep un 25% i gestiona, a més de les bicicletes, hotels, excursions guiades i marxandatge.

Les mancances

Thomas i Pia són dos britànics que vénen a Mallorca dues o tres vegades a l'any. És la tercera vegada que lloguen bicicletes per passejar. Creuen que falten més rutes al sud i que, sobretot, s'haurien d'habilitar carrils bici a la costa. En canvi, els agrada molt "la serra de Tramuntana i està ben senyalitzat". Segons els especialistes, hi ha d'haver promoció específica per mostrar Mallorca com a destinació per fer bici, principalment als països que coneixen l'Illa pel turisme tradicional de sol i platja.

A la Colònia de Sant Jordi podem trobar Thomas, un home de nacionalitat alemanya que regenta un punt de lloguer de bicicletes. No parla català ni castellà, però no té problemes per dirigir-se als clients, majoritàriament germànics. Explica que a la primavera els usuaris demanen bicicletes de muntanya i a l'estiu, de passeig. Això no obstant, encara hi ha desconeixement sobre aquesta alternativa: "Un 70% dels nostres clients no tenien previst anar en bici. Queda molt per fer en el sector", diu.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris