cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 25°
21°

El TSJIB suspèn cautelarment l'aplicació del decret de llengües

1258

Imatge d'arxiu d'una de les accions de protesta contra el decret del Tractament Integrat de Llengües realitzats per la Plataforma per l'Educació.

A. BASSA

El Tribunal Superior Justícia de Balears suspèn de manera cautelar l'aplicació del Decret que regula el Tractament Integrat de Llengües (TIL), segons ha anunciat aquest matí el sindicat UGT.

Aquesta decisió del tribunal dóna resposta a la petició de suspensió de l'annex del decret presentada tant per l'STEI-i com per UGT, els sindicats que varen impugnar el decret íntegrament però que, a més, mentre es dicta sentència sobre la legalitat o no del TIL van reclamar aquesta mesura cautelar.

La totalitat del polèmic decret del Govern ha estat impugnat també per CCOO i pel PSOE. L'annex del Decret 15/2013, de 19 d'abril, contempla l'aplicació pràctica de la normativa educativa del trilingüisme, amb el seu calendari i els cursos en els quals està prevista la seva implantació en qüestió de dies, quan comenci l'activitat efectiva del proper curs.

Dimecres passat i sobre la pregunta per la possibilitat de suspensió de l'aplicació del decret, la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, declarà que fins que el TSJIB no donàs a conèixer la seva decisió «no podem tenir un pla B».

Detalls del pronunciament
La Sala del Contenciós-Administratiu de l'alt tribunal regional, presidida per Gabriel Fiol, és la responsable d'aquesta paralització. Ambdues interlocutòries compten amb un vot particular contrari a la suspensió cautelar de la norma, emès pel magistrat Fernando Socías, que dissenteix dels seus quatre companys de sala.

La manera en la qual la Conselleria d'Educació ha imposat el TIL ha estat rebutjada per bona part de la comunitat educativa, en particular pels docents, que estan convocats a una vaga indefinida a partir del pròxim dia 16.

El TSJIB raona que la seva decisió tracta d'evitar l'aplicació del decret abans que el tribunal dicti la sentència en la qual ha de resoldre la qüestió de fons dels recursos presentats contra el TIL, on dirà si el decret és o no conforme a dret.

Afegeix que aquesta circumstància es produeix «en un escenari ocupat per dades tan rellevants com preocupants, des del despatx que l'Administració li ha donat al dictamen del Consell Consultiu passant per la falta d'informe de la Universitat de les Illes Balears».

Destaca que «en un Estat de Dret la fi no justifica els mitjans sinó que en nom dels principis de legalitat i jerarquia normativa s'han de complir escrupolosament els mandats constitucionals i legals», de tal forma que s'ha de respectar el procés d'elaboració.

El TSJIB assenyala que el projecte de decret informat pel consell Escolar i el Consell Consultiu i sotmès a negociació col·lectiva no incloïa cap al·lusió sobre com s'anava a implantar el TIL, ja que es preveia una decisió posterior que ho recollís.

Concreta que cap d'aquests òrgans va poder emetre el seu parer sobre els marcs temporals per a implantar el TIL. Per això el TSJIB aprecia «un frau al precepte legal» la seva introducció en el projecte presentat per a votació final en el Consell de Govern sense la seva submissió a informe per part de Consell Escolar, Consell Consultiu i sense sotmetre'l a negociació col·lectiva, quan afecta a l'estatut d'empleats públics.

Perjudicis
La Sala reconeix que aquesta suspensió del calendari d'aplicació del TIL produeix perjudicis per a la comunitat educativa davant l'inici ja pròxim del curs «però majors i més greus serien els danys del manteniment de l'aplicació davant l'aparença de nul·litat, ja que comportaria un greu atac als pilars de l'Estat de dret».

El tribunal recorda que el decret suposa «una alteració indubtable de l'estatus lingüístic», en escometre una nova regulació del marc fins ara present en l'ensenyament no universitari de les Illes. Explica que el model educatiu balear es caracteritzava per l'existència de dues llengües oficials que s'han d'aprendre en les matèries o àrees (el català i el castellà), a més de la presència d'una estrangera com assignatura o objecte d'ensenyament.

No obstant això, aclareix que la introducció de llengües estrangeres no solament com assignatura a impartir sinó també com a vehicular de part de les matèries és una opció que les administracions poden acollir. La Sala no aprecia en aquest sentit que el decret infringeixi de forma notòria els preceptes estatutaris i legals referents al procés de normalització lingüística.

A més, precisa que la introducció en el sistema educatiu d'una tercera llengua vehicular implica un detriment del nombre d'hores i assignatures impartides en català, però també en castellà, «sense que el reglament impugnat atempti a l'objectiu d'aconseguir un ús normal i equiparat entre la llengua catalana i la castellana en l'àmbit educatiu».

Per al TSJIB tampoc apareix com evident que el decret impugnat infringeixi de forma manifesta ni els drets dels alumnes ni els dels funcionaris.

En el seu vot particular discrepant el magistrat Fernando Socías assenyala que la suspensió comporta un greu perjudici a l'interès públic i genera més problemes dels que tracta d'evitar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per arg, fa mes de 6 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblars en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:11menosmas
Per Insolidaris, fa mes de 6 anys

Crec que si els sis directors que manifestaren la intenció de dimitir ho fessin encara quedaria més clar qui està de veritat amb els companys i qui està amb el Govern o mira només pel seu cul.

Valoració:29menosmas
Per Guillem Cabrit i Guillem Bassa, fa mes de 6 anys

Per que no deixeu de fer teatre que se vos veu es llautó de ben lluny.
Es motiu real de sa vaga és sa defensa numantina de la immersió en català i no mallorquí ».. per no perdre sa mamella de sa llengo ... seguir xuclant i vivint de puta mare els Ayatholas des règim catalanista. Qui està darrera de tot aquest rollo de sa gran mentida de que sa nostra llengo està en perill per culpa des TIL? Ste-i, OCB = OCC ..organitzacions que tots coneixem molt bé subvencionades per se altre vorera de la Mediterrània i que viuen molt bé a costa d'aquesta gran mentida de que sa nostra llengo està en perill, que manipulen en es nostros joves i ignorants per tal d'augmentar adeptes a la causa i ells poder seguir xuclant de sa mamella de sa llengo i altres vividors de sa Llengo, tots uns adoctrinadors, un perill per als nostres fills. ni en 500 anys!! ni amb sa dura dictadura de 40 anys!! .. i encara menys ara !! sa nostra llengo no està en perill ... a qui voleu enganyar? com no sigui als ignorants del vostro entorn .. vostro discurs no vos ho creieu ni voltros mateixos, lo que està en perill són ses butxaques de molta gent i es pancatalanisme, a més d'un li pagaria es bitllet per Barcelona però sense retorn. Molt Bé Sr Bauza i Sra Camps !! lo que està en perill son interessos econòmics i sociopolítics d'aquests col · lectius traïdors i venuts, a Mallorca sa xerra sa nostra varietat és mallorquí genuí, es nostro dret a dir alt i clar d'una punyetera vegada que Mallorca, Balears no són Catalunya i ni ho seran mai, i menys dels inventats i interessats països catalans .. Barco !!
MALLORCA i BALEARS, sense manipulació pancatalanista

Salut, Força i coses de conveniència,

Valoració:13menosmas
Per Vergonya, fa mes de 6 anys

La vaga suposarà un punt d'inflexió en moltes coses. En acabar, ja veurem què passa amb sindicats com UGT o AMPE, però tambè amb la directiva de l'ESTEI i el seu poc entusiasme o quasi obstruccionisme, i tambè amb aquests directors que no donen la cara pels seus professors ni pels seus companys. En acabar la vaga, ni Camps, ni EsTarellas, però prou de Caldenteys i de Quintanas o Marchs.
Uns donant la cara i altres cuidant de la cadireta, quina vergonya.

Valoració:7menosmas
Per uno, fa mes de 6 anys

Catalinos vais a tener decretazo si o si jajajajajajajaja

Valoració:-19menosmas
Per Bel Riera, fa mes de 6 anys

Es motiu real de sa vaga és sa defensa numantina de la immersió en català i no mallorquí ».. per no perdre sa mamella de sa llengo ... seguir xuclant i vivint de puta mare els Ayatholas des règim catalanista de Ste-i, OCB = OCC .. i altres vividors de sa Llengo, tots uns adoctrinadors, un perill per als nostres fills

Valoració:-31menosmas
Per Pobleret, fa mes de 6 anys

Manu militari!!! Aquest govern és obertament fatxa i antidemocràtic. Ni al TSJIB li tenen el més absolut respecte. Realment són el continuïsme franquista.
No podem tolerar aquesta caterva de antidemòcrates i antimallorquins.

Valoració:-23menosmas
Per Pere, fa mes de 6 anys

El nacionalisme castellanista d'en Bauzà és fanàtic i gairebé castrense (de família li ve). Fins ara a l'escola s'aconseguia més o manco que tots els nins sabessin castellà i català (mallorquí), i a poc a poc també anglès, perquè ja estaven implantades les Seccions Europees en què moltes assignatures es feien en anglès. Però es feia amb professors i alumnes preparats i motivats. Ara tot això s'ho carregaran per ampliar el castellà com sigui amb l'excusa de l'anglès. Al final els alumnes només sabran castellà, perquè ni aprendran anglès ni l'assignatura. I d'això es tracta. Al programa electoral, el PP optava per l'elecció de llengua, la famosa llibertat dels pares, però no els va sortir bé. Ara s'han decantat per la imposició pura i dura del castellà i de l'anglès de forma barroera i precipitada. On queda la famosa llibertat? Volen tornar a l'escola d'en Franco, que és on varen estudiar ells.

Valoració:4menosmas
Per ha, ha, ha!, fa mes de 6 anys

@Jsbibiloni:

hehehe

Valoració:12menosmas
Per Jsbibiloni, fa mes de 6 anys

Quin Govern de pandereta que tenim, a veure que diuen ara els gonelles, jejeje

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris