cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín:

Tots absolts

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears considera que cap dels 14 acusats en el cas Cavallistes no cometé un delicte de falsedat documental. La sentència no valora la legalitat o la il·legalitat del xalet que l'exbatle de ses Salines Sebastià Vidal, el principal imputat, té en sòl rústic

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha absolt els 14 imputats en el cas Cavallistes. Tots estaven acusats d’un delicte de falsedat documental i per a dos d’ells la Fiscalia demava penes de presó: sis anys per a l’exbatle de ses Salines Sebastià Vidal i quatre per al zelador municipal Sebastià Escalas. Entre els acusats hi havia 12 polítics del Partit Popular: quatre batles (Joan Rotger, de Selva; Miquel Vidal, de Santanyí; Joan Jaume Mulet, de Llucmajor; i Gabriel Matas, de Montuïri), un tinent de batle (Joan Rubert, d’Inca), cinc exbatles (Catalina Soler de Felanitx; Andreu Prohens, de Campos; Antoni Serra, de sa Pobla; Antoni del Olmo, de Santa Margalida; Joan Jaume Ramis, de Lloret de Vistalegre; a més de Sebastià Vidal, exbatle de ses Salines) i un exregidor (Joan Llabrés, de sa Pobla).

Així mateix hi estaven imputats dos treballadors municipals: Sebastià Escalas, zelador de ses Salines, i Sebastià Portell, secretari de l’Ajuntament de Campos. Els consistoris de què formaven o formen part els acusats van emetre un document que certificava que l’Agrupació Cavallista de ses Salines havia actuat de manera regular als seus municipis des de mitjan anys noranta. Però, com que aquesta entitat no fou creada de manera oficial fins a l’any 2001, Fiscalia i acusacions particulars sostenien que Sebastià Vidal havia induït els altres batles a emetre els certificats per aconseguir que l’agrupació fos declarada d’interès general i així poder legalitzar la seva seu social, un xalet de l’exbatle construït en sòl rústic i, per tant, il·legal.

Veritat en conjunt

La sentència, el ponent de la qual ha estat el magistrat Antoni Capó, considera que no era objecte d’aquest judici el fet que la declaració d’interès general fos correcta o no, o si l’edificació és o no legal. Centrant-se ja en la suposada falsedat documental, la sala troba que el contingut dels certificats que signaren els batles no altera l’essència de la realitat a què fan referència. La sentència considera cert que els cavallistes de ses Salines actuaren als municipis dels imputats des dels anys noranta i que aquesta circumstància és allò essencial. De fet, la sala qualifica de formalisme extrem "sostenir que hi hagué delicte perquè l’Agrupació [Cavallista de ses Salines] no existia precisament perquè no estigué constituïda ni inscrita fins a l’any 2001".

Sí que existia, tanmateix, un grup d’amics que de manera informal realitzava demostracions de doma de cavalls i entrenaments, i això és el que la sentència ha valorat. Per aquesta raó, la sentència parla de veritat en conjunt, és a dir, que "si globament allò dit és cert, resulta intranscendent que no ho sigui en algun dels seus detalls", i que en cas que hi hagués falsedat, aquesta seria "innòcua" o fruit de la poca cura. De fet, pel magistrats ha quedat clar que cap dels acusats no volgué modificar la veritat i que tots ells tenien consciència que el grup de cavallistes de ses Salines havia actuat al seu municipi. Per aquest motiu considera que no hi ha dol falsari.

Pel que fa al document elaborat pel secretari de l’Ajuntament de ses Salines, Sebastià Escalas, en el qual valorava que el xalet de Sebastià Vidal tenia una antiguitat aproximada de més de 26 anys, el TSJIB sosté que no s’ha acreditat que aquesta afirmació sigui falsa. A més, com que Escalas realitzà aquesta apreciació sense els coneixements tècnics necessaris i basant-se en una fotografia aèria del 1979, la sala troba que aquesta afirmació seria irrellevant en un expedient dirigit a determinar l’antiguitat de l’immoble. Tot i que falta el recurs que puguin interposar les acusacions particulars, la fotografia de 12 càrrecs i excàrres del PP asseguts a la banqueta dels acusats ha quedat en això, només en una imatge.

"Es tractava d’un judici desorbitat i desmesurat"

El misser Rafel Perera, defensor de sis dels acusats del cas Cavallistes, estava ahir visiblement satisfet i qualificà la sentència de "totalment justa", ja que demostra que "no hi va haver cap infracció penal". Segons el conegut advocat de Palma, la Sala Civil i Penal del TSJIB ha entès que es tractava d’un judici "desorbitat i desmesurat" i que, precisament per això, ha acordat absoldre’n tots els acusats, "tot estimant que la qüestió no tenia transcendència penal". Per la seva banda, el misser de l’acusació particular, Josep de Luis, passà ahir al matí també per Can Berga i només apuntà que "encara és molt aviat" per dir-ne res. De Luis assegurà que primer estudiarà la sentència i després decidirà si s’ha de recórrer o no.

Irregularitats no punibles

El misser defensor Rafel Perera també féu referència al fet que en la sentència es reconeguin determinades "irregularitats administratives" comeses per alguns dels acusats. En aquest sentit, Perera sentencià: "Hi ha coses en la conducta i en la societat que poden ser irregulars i poden merèixer fins i tot un retret social, però només mereixen ser castigades per la justícia penal aquelles accions més greus que estan tipificades en el Codi Penal perquè atempten contra els principis més greus de la convivència social". L’advocat també qualificà la sentència d’"asèptica i objectiva" pel que fa a la qüestió política ja que, sempre segons Rafel Perera, s’han jutjat els fets prescindint de si els batles acusats pertanyien a un partit polític (tots eren del PP) o a un altre, la qual cosa suposaria que el tribunal hauria actuat de manera "correcta".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Prou comèdia, fa mes de 10 anys
El implicats del cas cavallistes es descuidaren de dir que la rentadora de cas sr. batle serveix per a rentar tota casta de roba bruta, (o sia mantes d'hequins i paquiderms, com també togues i demés punyetes de ses senyories...)
Valoración:-1menosmas
Per tomeu, fa mes de 10 anys
Quina vergonya!
Valoración:4menosmas
Per Amb els ulls clucs, fa mes de 10 anys
La pitjor pena que es pugui imposar, malgrat el que diguin els tribunals, és que els ciutadans els girin la cara i quedar tots sols com uns mussols.
En Parera només "defensa" gent del PP?
No sé com volen defensar segons quines causes. Això no és prestigi. Si no, al temps! Com jutjaran aquests misssers els ciutadans del futur?
Valoración:0menosmas
Per Certificados Escalas. A su medida., fa mes de 10 anys
¿Juras decir toda la verdad y nada más que la verdat?. Si juro¡

Ido la cagaràs si dius la veritat als jutjes. El Saliners sabem que se han dit moltes mentides.
Valoración:2menosmas
Per Un saliner despistat., fa mes de 10 anys
El Zelador va fer un certificat diferent els altres. No va veure les cuadres i posar que l'obra tenìa més de 26 anys, cuan era recient feta.
Aixo es falç. Com es menja aixo ara per els Saliner que necisiten certificats???
Valoración:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris