algo de nubes
  • Màx: 10°
  • Mín:

Son Corró llueix

El Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Costitx han impulsat la millora del jaciment on es trobaren els tres Caps de Bou de bronze. Un grup d'arqueòlegs hi ha delimitat el santuari i s'ha netejat l'entorn de les restes arqueològiques

Un grup d'arqueòlegs hi ha delimitat el santuari i s'ha netejat l'entorn de les restes arqueològiques.

28-01-2011 | M.N.

El poble de Costitx es resisteix a perdre el seu patrimoni i un dels indrets més importants del municipi. Amb l'ajuda del Consell de Mallorca, l'Ajuntament de la localitat ha impulsat la rehabilitació i recuperació del jaciment del santuari de Son Corró, on es trobaren les tres peces de bronze dels Caps de Bou l'any 1985. El batle, Antoni Salas, explicà ahir, durant la presentació de l'actuació, que "un grup de joves arqueòlegs dirigits per Magdalena Serra i per David Javaloyas s'ha encarregat de delimitar el mur de l'antic temple i l'interior d'aquest. A més, s'ha procedit a una neteja integral de la zona i se n'ha remodelat la placa informativa, que explica la història del jaciment en quatre idiomes".

Segons Salas, l'indret de Son Corró "ha esdevingut una senya d'identitat per al poble i és una part molt important del nostre patrimoni". Per aquest motiu, agraí la col·laboració del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell, dirigit per Joan Font, i del director insular, Biel Cerdà, que han fet possible la millora de l'enclavament.
Font hi afegí que, a més de recuperar-ne l'àrea talaiòtica, "la brigada de la institució insular ha treballat en l'adequació i la neteja de l'entorn". Cal pensar que el Consell advocà per aquesta actuació, perquè "són de les restes més importants de la cultura posttalaiòtica de l'Illa i l'obligació de les institucions és vetlar pel nostre patrimoni".

Centre d'interpretació

A banda d'aquesta millora del conjunt de Son Corró, el Consistori costitxer té en ment el retorn dels Caps de Bou (actualment a Madrid) a Mallorca. "Si més no durant els mesos d'estiu, ens agradaria que es traslladessin les tres peces al Museu de Mallorca, a fi que les puguin contemplar tots els turistes interessats per la nostre cultura i els mallorquins", segons remarcà el primer edil, Antoni Salas. En aquest aspecte, recordà que "ens reunírem amb representants del Ministeri de Cultura i, tot i que foren molt receptius, encara no hem pogut tocar la qüestió dels resultats d'aquell encontre".

Un altre projecte que té pensat la Sala, "encara que resulta complicat", és construir el centre d'interpretació a Son Corró. "Per dur a terme aquesta obra, es necessària la col·laboració del Ministeri de Cultura, la Conselleria d'Educació del Govern, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Costitx, i som conscients que la situació actual de les administracions no ajuda a fer que l'edificació es pugui emprendre aviat". Tot i això, Salas hi aclarí que "nosaltres estem oberts a tot per tirar endavant la iniciativa".

La basílica de Son Corró es descobrí l'any 1895. En el decurs de les tasques de remodelació d'un marge per ampliar la superfície de conreu de la finca, aparegueren els tres Caps de Bou de bronze, que han donat a aquest indret una gran rellevància. El director de llavors del Museu Arqueològic Lul·lià, Miquel Ferrà, hi dugué a terme una intervenció en la qual es documentà i recuperà el material arqueològic trobat. Tanmateix, no fou fins al 1995, durant el centenari de la descoberta del santuari, que la Sala adquirí la finca on s'ubica el jaciment.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Independència, fa mes de 7 anys

Però no tenim els caps de bou que ens robaren els colonialistes, ni els tendrem mai amb els autonomistes. Volem allò que és nostre.

Valoración:2menosmas
Per Ligeia, fa mes de 7 anys

Sangonera, no entenc que no hi hagi una llei que impedeixi la venda d'obres d'art i peces arqueològiques tan importants. S'hauria de mantenir cada objecte al seu context i el Museo Arqueológico Nacional hauria de ser el primer en entendre-ho. Les institucions mallorquines, que no varen pagar en aquell moment, haurien d'haver-les fet tornar (enlloc de robar i buidar les arques públiques) Em sembla que Madrid va accedir a tornar la dama d'Elx a Alacant, i ara hauria d'accedir a retornar els bous a Costitx.
I les armes d'en Jaume I també haurien de ser a Mallorca.

Valoración:3menosmas
Per makinet, fa mes de 7 anys

Genial Ajuntament i CIM...
Ara toca rehabilitar la resta de poblats i santuaris escampats per tot Mallorca. Podeu començar pel castell del Rei i Santueri.
Transformau Mallorca en un paradís turistic cultural amb ticket d'entrada de1€/persona/dia i que repercuteixi a TOTS els municipis, i no tan sols a la costa dels $ol-M€lià, Ib€ro$tar, Riu i Barc€ló.
Esbucau els hotels de la costa, que són lletjos, insostenibles i només beneficien els hotelers ultra p€p€ros

Valoración:8menosmas
Per sangonera, fa mes de 7 anys

Madrid no tornarà els cap de bou a Mallorca. Lamentablement van ser venuts.

Valoración:0menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 7 anys

MÉS ITINERARIS CULTURALS I MENYS BOTELLADA.

Valoración:5menosmas
Per Simó Bennàssar Borràs, fa mes de 7 anys

Per què ningú no ha pensat mai a fer un itinerari que recorregués tots es llocs més importants de sa nostra cultura talaiòtica? Es podria fer sense massa inversió i es resultats serien magnífics. Un exemple el tenim en s'itinerari de sa cultura Ibera a Catalunya. Pensau que sa cultura talaiòtica, única al món, seria una font d'ingressos per sa illa i especialment pes poble que hi ha al voltant des jaciments.

Valoración:6menosmas
Per Ligeia, fa mes de 7 anys

Espoliació fiscal i cultural, com al temps de les colònies. Madrid, torna'ns el que és nostre!
L'enhorabona a tota la gent que ha treballat en aquest projecte.

Valoración:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris