muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
14°

Sineu s'enfronta a una multa de 60.000 euros

Tècnics de Patrimoni visiten l'escultura per determinar-ne la sanció, mentre la gent del poble fa pinya davant els atacs i les crítiques llançades pel Círculo Balear

53092

Els ciclistes ja feren ahir un ús força singular de la polèmica estatua de Jaume II.

m.serra

L'Ajuntament de Sineu podria haver de fer front a una sanció econòmica de fins a 60.000 euros per haver col·locat, sense autorització del Consell de Mallorca, l'estàtua de Jaume II en una plaça que gaudeix de protecció especial. Així ho assegura Biel Cerdà, director insular de Patrimoni del Consell, després que tècnics del seu departament visitassin ahir Sineu per comprovar que s'havia instal·lat l'estàtua la plaça de l'Església i per veure les característiques de l'escultura. El centre històric de Sineu fou declarat Bé d'Interès Cultural l'any passat i totes les obres i millores que s'hi realitzen necessiten l'autorització de la Comissió d'Urbanisme i Patrimoni.

Així mateix, Cerdà volgué tranquil·litzar ahir els sineuers, que es mostraren molt preocupats amb la possibilitat que el Consell retiri l'estàtua del poble. "Malgrat que les coses no s'han fet com calia, no traurem l'escultura de la plaça; hem decidit començar la tramitació de l'expedient perquè s'inclogui a la propera ponència tècnica de la Comissió d'Urbanisme i Patrimoni, que previsiblement se celebrarà a final de juny o a principi de juliol".

No obstant, l'estirada d'orelles de Patrimoni ha tingut efecte. El batle de Sineu, Josep Oliver (Cxl), que ha viscut tots els incidents fora de l'Illa -estava de vacances-, ha anunciat que quan hi arribi depurarà "responsabilitats". "Vaig saber que havien col·locat l'estàtua tres dies abans de les eleccions, i llavors no vaig deixar que es fes obra a la plaça. Abans d'anar-me'n de vacances vaig encomanar a Pere Joan Jaume (PP), que ara és el batle en funcions, que no fes cap actuació sense avisar-ne Patrimoni", explica Oliver. Així i tot, Oliver es qüestiona "quin benefici obté el poble de ser BIC, si no es rep cap tipus de subvenció i, alhora de fer-hi obres, tot són problemes".

Suport

Mentrestant, els sineuers fan pinya a peu de carrer. Les declaracions que féu dilluns el president de Círculo Balear, Jorge Campos, en què assegurava que "la confrontació que es visqué diumenge a l'acte de col·locació de l'estàtua havia estat culpa de radicals catalanistes", no ha agradat. El poble assegura "que foren els membres del Círculo Balear els qui boicotejaren l'acte" i que "entre ells no hi havia cap sineuer". Com a resposta a les paraules de Campos, circula des de fa dies pels telèfons mòbils del poble un missatge ben clar: "Si estimar Mallorca i Sineu és ser radical, jo ho vull ser. Reenvia-ho als teus contactes".

Quant a l'estàtua del rei Jaume II, la majoria dels enquestats "no volen que es tregui de la plaça", ja que creuen que "és un bé per al poble". Entre ells destaca el restaurador Biel Ferriol, qui assegura que "Jaume II és una figura molt important per al poble, perquè va dur-hi el mercat dels dimecres". Cal afegir que no hi ha unanimitat sobre el lloc escollit per exhibir-la, ja que molts preferirien que fos a la plaça dels Reis de Mallorca -i que, al lloc on ara hi ha l'escultura, s'hi instal·lés l'antic cadafal.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Xesc, fa mes de 9 anys

La comparació s'ha de fer amb l'expansió castellana del segle XIII, no amb Amèrica. Hi ha ciutats i pobles de Castella que varen ser castellans amb posterioritat a la conquista i repoblació de Mallorca que férem els catalans.

Valoració:-9menosmas
Per Foners de Sineu, fa mes de 9 anys

"Els mallorquins som catalans. Els nostres avantpassats vengueren de Catalunya acompanyant el rei En Jaume. " Si i els argentins som espanyols (o castellans, vom t'agradi mes), i els cubans som espanyols, i el mexicans som espenyols, i els peruans som espanyols, i esl venezolans som espanyols i........, i mos sentim tots molt espanyols, perque els nostros avantpasats fundadors ho eren!! ....... no te fot!!!

Valoració:-19menosmas
Per XISCO, fa mes de 9 anys

Perquè ens volen posar es barret català.. nosaltres ja tenim es capell mallorquí que es lo nostro.. S'estigma intel.ligent des mallorquí pel camí que feim.. quan feim camí,,ens diu que ens hem d'aixecar i lluitar contra tot això anomenat pancatalanisme bé horas d'ara..tan satisfet estic de no sé què..ja pot ser al veure es catalinos de Mallorca passejant amb un rave portentós dins es cul.. pel es qual fan esclatar coets que tronen com canonadas amb solemne rebombri de música de xeremias...era l'esperit dels soldats de Rei Jaume que van sortir de S'estàtua de Sineu..per escarmentar els seus fills traïdors, de cop i volta sa terra tremolava.. sa terra es movia s'obrien-hi grans esvorancs i esquerdes…. sortint una llum molt potent ..d'un color groc intens.. en poc temps es van començar a veure.. entre aquesta llum potent mans i caps que sortien amb molta energia i molt encoratjats .. eren els foners de S'illa que no volien deixar de participar en sa festa i demostrar-li al Rei sa seva fidelitat.. Fa un dia gris i plou..estic content… que es cel no oblidi cert fets, certes historiès que no es tergiversin intencionadament.. que mai no hauriém d'oblidar tot i tenir tan prima i mudable sa memòria és mallorquins de debò. Fidel és sa distància de ses nostres arrels que et commou i te'ajuda cada nit a repetir-te..lo que deia es cartell que en es peus de S'estàtua des nostre Rei Jaume II desplegaren abraçats els foners i els soldats del nostre Rei... deia: Catalinos de Mallorca traïdors de sa nostra terra marxau cap es Principat que allà sereu feliços amb s'esperit traïdor del Germà des nostre Rei .. marxau per aqui no vos vol ningú.. tindreu es barco gratis i podeu portar es Ca de caça i es vostres moixos dit per es senyor el nostre Rei e per conseguent es Consell de guerra diu que en temps de pau no hi cal ballestes. L'home moltes vegades vol sa traïció, però no es traïdor. No sonm ni serem Catalans..mai..catalinos se vos veu es llautó.. set eren que l'aguantavani encara pixavan tort Cap Amunt Mallorca i es nostre Rei Jaume II !!

Valoració:-7menosmas
Per Pepus, fa mes de 9 anys

En Pep Oliver sabia perfectament de que anava tot, i per això va escampar.
I ara no ha disparat ni pruna per no enfrontar-se amb els del PP perque necessita pactar amb ells per poder anar tirant.
I sino, al temps, que mos coneixem tots.

Valoració:0menosmas
Per Legalitat, fa mes de 9 anys

Desconec totalment la jurisprudència que comentes, però vull pensar que si el Sr. Grosske va plantar una estàtua d'en Jaume II a la seva caseta sense permís l'haurà haguda de legalitzar o esbucar. ;-)

Valoració:4menosmas
Per Perpinyà, ciutat catalana, capital de Mallorca, fa mes de 9 anys

S'ha de ser molt bordissot per mantenir una estàtua tan horrible. Aquest Jaume II sembla més aviat tret d'un còmic cutre.

Valoració:4menosmas
Per Vicky, fa mes de 9 anys

Poseu l'estatua a un altre lloc i que tornin a posar es cadafal on era!

Valoració:9menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

A ne'n Xisco.
Jo som mallorquí i visc a Catalunya, i a Catalunya sempre he estat ates be i he pogut seguir xerrant mallorquí. Una vegada a l'Aragó m'escridassaren perquè per telefon xarrava mallorquí, no dic que els que m'escridessaren fossin aragonesos, però si que m'escridessaren. Així es que jo crec que ens hem d'aliar amb els que defensen mes o menys lo mateix que noltros en lloc d'aliar-nos amb sos que mos volen fer desapareixer culturalment parlant

Valoració:10menosmas
Per XISCO, fa mes de 9 anys

Som mallorquí, Balear i, per tant, Espanyol -això vol dir de se nació Espanyola i de sa comunitat autònoma de Balears que no s'ha de confondre amb ser de sa comunitat autònoma de Catalunya... cagon dena de catalinos !! No deixarem que uns catalinos de tres x cuatre.. cuatre cares dures.. que ens bategin com a catalans. Defensarem sa nostra terra i sa nostra cultura..i sabeu una cosa es nostres fills també.no me cabrà mai davall es meu cap un barret català.. això de catalans de Mallorca.. no sabem lo que hi ha davall es llençol, això que fan es catalinos de plorar amb un ull.. a bon sant t 'encomanes.. fan riure

Valoració:-16menosmas
Per aitonitonititoni, fa mes de 9 anys

Si no es retira l'estatua, el centre històric de Sineu passarà de ser Bé d'Interès Cultural a Bé d'Interès Cul . De fet, crec que un capellà de Sineu deia que cultura ve de cul.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris